Михайлова за КС: Ще има тежки последици

Конституцията ни мирише на нафталин
26 юли 2024 21:56, Инна Ангелова
17
Михайлова за КС: Ще има тежки последици
Снимка: БГНЕС

Преподавателят по конституционно право Екатерина Михайлова каза, че решението на съда ще има тежки последици за това дали ще може да се прави конституционна реформа в частта съдебна власт. Коментарът на бившия министър е по повод днешното решение на Конституционния съд за промените в основния закон.

Решението отменя основни промени, свързани със съдебната реформа. Те бяха приети в края на 2023 г. с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

“Съжалявам много за това решение, можеше да не се стигне до него. Бях поканена да участвам в дискусия преди промените, имаше бележки, голяма част от тях не бяха чути. Съжалявам, защото съм привърженик на съдебната реформа - да се раздели прокуратурата от съда. Някои текстове, Слава Богу остават”, коментира Михайлова пред bTV.

Според решението от 2003 г. всяка промяна в основния закон, която води до промяна във формата на държавно устройство и на държавно управление, може да се прави единствено от Велико Народно събрание.

Според адвоката Михаил Екимджиев съдебната реформа е била мъртвородена, защото предвиждала укрепване на независимостта и силата на съдебната система, което е универсален лек срещу корупцията.

“Прокорупционните мнозинства на ГЕРБ и ДПС, които формално участваха в приеменато на тези промени, нямат интерес от приемането на този проект. Беше ясно, че тяхното участие е имитационно и след това те ще използват неформалния си, сенчестия ресурс, за да торпилират този конституционен проект, включително през аватарите си в Конституционния съд“, каза Екимджиев.

В този ред на мисли той допълни, че българската конституция вече започва да прилича на мавзолей и мирише на нафталин.
 
“В нея се разхождат призраци от миналото – Филчев, Пеевски, Борисов, а не бъдещето на децата ни“. Конституционния съд пък определи като ретрограден орган, който прави това, което кукловодите поискат. С това решение беше завършен цикълът на реставрация на прокорупционното мнозинство“, смята Екимджиев.

Според него единствения изход е в протести, подобни на тези от 2020 г., когато хиляди се събираха в демонстрации срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, както и вече бившия главен прокурор Иван Гешев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От половин година хората без кабелна телевизия нямаме сигнал на бг он еър без обяснение или реакция на властимащите.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човешка грешка!
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До евроатлантик. Глу.пости. Смешен наивник. Значи сменяме КС и викаш край с корупцията и България ще цъфне. А ве, къде ви раждат такива?
12
7
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Никакви протести няма да има, глу.пав пловдивски адвокат. Защото се видя, че с тях до нищо по-добро не се стига. А и няма за какво. Глу.постите на този аджамия не хващат дикиш.
11
7
 
11
 
! Отговори
Изнервен преди 1 месец
Този занаятчия Екимджиев, който е един най-обикновен адвокат, в качеството на какъв дава такава генерална оценка на КС? И той, като 90 процента от политици, анализатори и "разбирачи", е обсебен от Борисов и Пеевски. Ай, стига бе, мозъците ви изпиха тези двамата.
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Говорит Москва ! Край ! Всички усилия на ПП-ДБ да бъде отлепена България от съветския й прокурорски и правосъден модел и от дъното на ЕС отидоха по дяволите !
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кото каже ПеЙефски тва.
8
3
 
14
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
Да се разпусне и закрие конституционния съд! Това е корена на корупцията в България!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да протестираме,за да въведат този закон,с който главния прокурор да стане законно политическа бухалка и легално да преследват после всеки протестиращ?!Много умно,няма що!Сама да си ходи на платения протест!А дали все ще е "политически удобна"?!Ако утре някой изкукурига и реши да въведе "такса въздух" какво правим след като се въведе това недорузмение,което жадните за власт наричат "реформа"?!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Млък бе, cвинке! Един път вече излъга лред хората, за да секнеш кандидат за премиер, после защитаваш Бойко по телевизията и сега пак ... Ейй какви добри хоеа си отидоха, ама ти не умря!!!! Резил! Айде яж повече! Белким се гъ
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какъв нафталин говори тази лелка от миналия век? Утвърдиха двойното гражданство , което е недопустимо в цивилизования свят. С такива позорни неща ще ги запомним.
4
6
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Мафията е в Конституционния съд !
3
10
 
16
 
! Отговори
На НеМоЖаЧиТе преди 1 месец
от ППДБ - всичко им Пречи!
2
6
 
18
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
на Криви Политици и Конституцията им пречи!
1
6
 
14
 
! Отговори
А Вие Миришете преди 1 месец
на Сяра като всички Демонократи!