Емил Дечев за съдебната реформа: Стопирана е

Конституционната реформа е рискована
1 авг 2024 21:45, Инна Ангелова
14
Емил Дечев за съдебната реформа: Стопирана е
Снимка: Bulgaria ON AIR

“Беше ясно, че конституционната реформа е изначално рискована, най-вече заради едно старо тълкувателно решение отпреди 21 години, решение 3 от 2003 г., което прави уникално разширително тълкуване на понятието "форма на държавно управление”, това каза за "Денят ON AIR" Емил Дечев. Бивш зам.-министър на правосъдието.

Дечев допълни, че реформата и специално в частта за съдебната власт в Конституцията, е поставена под риск от отмяна да бъде обявена за противоконституционна.

Решенията на Конституционния съд (КС) имат съществено значение за всички български граждани, подчерта той.

"Независимо от това дали си или не си доволен, си длъжен да го изпълниш. Неизбежно има промяна на балансите, има орязване на правомощия на президента. Ако трима, от тези шестима съдии, които в частта за съдебната власт се позовават на тълкувателно решение номер 3 от 2003 г. и въз основа на него приемат, че реформата в частта за съдебната власт е  противоконституционна, те няма как да заобиколят това тълкувателно решение", коментира Дечев пред Bulgaria ON AIR.

А дали може ли да се преразгледа решението на КС?

"Формално няма пречка да се поиска тълкуване на тази норма - чл. 151 ал.1 от Конституцията. На практика решение няма. Изрично се казва, че за да бъде взето едно решение, е необходимо мнозинство. Това мнозинство при 12 души е 7 съдии да са на едно мнение. В случая, при разделяне 6 на 6, мнозинство няма. Текстовете на Конституцията остават. Няма пречка в бъдеще, при ново сезиране, да се формира мнозинство", смята Дечев.

Дечев е на мнение, че съдебната реформа е стопирана и всеки нов опит за реформа още в началото ще бъде убит.

"Една от големите грешки е, че даваме еднакъв статут на прокурори и съдии. Те имат различни функции. Съдът трябва да е абсолютно независим от политическата власт. Прокуратурата е инструмент за изпълнение на наказателната политика на държавата", обобщи Дечев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
234-тата реформа включва ли затвор за крадци на народните пари? Мм?Ако ли не-ти такова-та и реформата.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Реформата ще я има ли, до къде ще стигне зависи от съпротивителните сили в обществото, т. е. от антикорупционното мнозинство, а то не е достатъчно силно , реформата на съдебната система да е по-дълбока!! Цитират ни глупости след глупости и ни заплашват! Съдебната реформа е стопирана, но не е отпаднала от дневния ред!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е другарите да говорят за реформа. Каква точно ще бъде никой не знае. Явно е голяма тайна. Ама 10 години дъвчат тази тъпотия, за да кълват умнокрасивите!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом като половината от касационните съдии не се основават на тълкованието от 2003 година, значи, че то може да бъде пренебрегнато още тази година и този месец. Всичко е ала - бала!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото гласуват "независимо". Едни се основават на тълкование от 2003г. и гласуват "за" отмяна на реформата, а другите не се основават на това тълкование и гласуват"против".
7
0
 
5
 
! Отговори
Прокопи преди 1 месец
Нали КС най-добре знаят конституцията. Би трябвало всичките им решения да са единодушни. Не може да има различни мнения. Или е законно или не
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалко т,р,о,л,е,и,т,е изтриха коментар 6
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6. Не ние ги избираме, те се самоизбират, затова се борят с нокти и зъби за регулаторите и да няма съдебна реформа, защото с тях те елиминират народа да упражнява влстта си!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като прокуратурата и прокурорът е на пряко подчинение на двама мафиоти и съдът се присъедини към прокуратурата, то те стават всевластни!
3
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Фактите показаха, че ВСИЧКИ реформатори на Конституцията СА неграмотни и некадърни про'с'таци.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Към 1. За да знаем, колко века няма да има съдебна реформа и да грабваме сопите?
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това тълкователно решение от 2003 г. колко века ще е валидно?