Правителството одобри влитане на турски изтребители в небето ни

Меморандумът с Турция ще влезе в сила, след като и НС го гласува
1 авг 2024 08:43, Елка Василева
178
Правителството одобри влитане на турски изтребители в небето ни
Снимка: архив, БГНЕС

Кабинетът "Главчев" задвижи процедурата по одобрение на меморандум, който да позволи на турски изтребители да влитат в българското въздушно пространство при извършване на операции, включително и при преследване на нарушители.

Правителството направи крачка към разрешението, като одобри на редовното си заседание проект на меморандум за разбирателство между правителствата на България и Турция относно презгранични операции по еър полисинг (air policing). Споразумението ще трябва да бъде гласувано и от Народното събрание, пише „Сега“.

България има подобни споразумения от години с Румъния и Гърция. През 2018 г. в Доклада за състоянието на въоръжените сили бе обявено, че България преговаря и с Турция за презгранични въздушни операции. Това предизвика скандал и до споразумение тогава не се стигна.

Преди половин година пак бе направен опит да се стигне до този меморандум, бе гласувано дори решение, но така и не стана ясно защо не приключи процедурата.

Сега се прави нов опит за задействане й. "България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/, съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО", аргументира сега решението си за Турция българският кабинет.

Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни-членки на НАТО", обясняват от МС и също припомнят, че "България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция".

Идеята на договореностите е, когато вражески самолет навлезе близо до въздушното пространство на някоя от страните, да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите и така да се правят икономии.

Сега споразумението с Анкара ще позволи на турски изтребители да навлизат над българското въздушно пространство. Същото се отнася и за български самолети, които ще могат да влитат над Турция примерно при преследване на нарушител.

Тези споразумения са различни от еър полисинга, който често се използва от България заради малкото летящи изтребители. Такива споразумения бяха сключвани със САЩ, Италия, Испания, Нидерландия. При тях държавите дислоцираха свои самолети у нас и те помагаха за пазенето на небето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До Анонимен 153 - ами попитай твоите комунистически другарчета в Парламента защо 30 години съботират всяко превъоръжаване на Българската армия. Докато междувременно, гърците /и не само - румънци и сърби/ се въоръжават непрекъснато! Може пък "Гълъба на мира" да ти отговори защо сме в момента като голи охлюви. И отсега да ти кажа - не ти е виновна Америка. Всички си купуват оръжията - никой не ги получава даром както твърдите.
152
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 153 преди 1 месец
До Анонимен 153 Айде осветли ни дали Гърция разчита на турската армия, за да я пази? Или гръцките политици не са толкова смотани и продажни като българските
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Леле колко болни мозъци са се навъдили. Дано само катонотварят хладилниците си оттам да не наднича някой двойник на мъртвия Путин. А относно меморандума- едва ли ще действа двупосочно. Ако наш самолет навлезе в турско ще бъде направен на скрап. Освен това години наред и без този документ турците си нарушават нашето въздушни пространство, особено в района на Ивайловград. Ама си мълчим, че може да стане беля. Сега вече ще е законно! Kutlu olsun!
150
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди месец бях в централна Турция, в малък град до морето с около 900 хил жители, който е близо до военна база. От Понеделник до Петък, от 10:00 до 20:00, на всеки 10 минути, прелитаха модерни изтребители и други военни самолети над града, за учение. Съседката ни е в пълна бойна готовност с модерна и многобройна армия. Ние не сме врагове с Турция, а съюзници. Ние сме били врагове с Османската империя, но нея вече я няма. Хората, живеещи на територията й, са различни от преди и с различни нрави.
149
0
 
2
 
! Отговори
Da, za Makedonija преди 1 месец
AJjjjjjj .....kako be taka ami sega....
148
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турция не Османската империя. Това, че вие сте на дъното, не означава, че България е на дъното. Задължително е да си знаем историята, но не и да живеем в нея. Запознайте се със сегашния геополитически терен и какво получаваме от съседните ни държави.
147
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей ся направо втаса турската баклава.
146
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тоя път руснаците няма да спасят неблагодарното племе
145
3
 
8
 
! Отговори
Varg преди 1 месец
ДАНС незабавно да арестуват българското правителство застрашаващо националната ни сигурност.
144
16
 
3
 
! Отговори
@Color Conductor преди 1 месец
По - добре в Османската империя, отколкото в голташка Русия.
143
2
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Понеже нямаме и достатъчно армия и кораби, Турция да изпрати армията и флотата си барабар със самолетите си да ни пази. Може да ни прати и депутати в парламента и Генерал-губернатор, Паша или Бей да ни помага в държавното управление, че както се вижда сами не можем.....
142
7
 
14
 
! Отговори
500 века ... преди 1 месец
Абсурдистан, Левски в гроба ще се обърне!!! Предатели :(
141
1
 
12
 
! Отговори
Осман преди 1 месец
Отново империята ще ни защитава.
140
6
 
19
 
! Отговори
Плъха Денков преди 1 месец
Национални предатели начело с ГЛАВАНАКА !!!
139
3
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Ние като нямаме самолети къде ще ги гоним нарушителите чак в Турция като те ще си вдигнат техните!Ако дадена държава бъде нападната от друга такава и двете са членки на нато по договор побеждава по силната това означава че ние сме разграден двор д този договор и сме уязвими от съседните държави и това е новото робство честито на евродендърите предадохте ни изцяло
138
9
 
2
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 136. Варна беше като Одеса от твоите братушки, л***хман
137
0
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Какво ли не правим за икономии? Уж влязохме в клуба на богатите ние се чудим как да правим икономии, че и това са го измислили за икономии.
136
1
 
1
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
До Анонимен 130 "има 700 изтребителя" Прекалил си с хвалбата или халвата, 205 са
135
12
 
4
 
! Отговори
Hhh преди 1 месец
Всичко копейки и русофили бегом към блатная, достъчно ни беше руското влияние и окупации
134
5
 
15
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
До Анонимен Тя Русия е много по-европейска от западните, бил съм в Немско немалко време, точно Германия вече е полуафро-азиатска държава. Подобни впечатления имам и от Амстердам в Нидерландия и Виена в Австрия.