Омбудсманът: Списъкът на "Възраждане" накърнява основни права от "Конституцията"

24 авг 2024 07:37, Нели Христова
215
Омбудсманът: Списъкът на "Възраждане" накърнява основни права от "Конституцията"
Снимка: БГНЕС

Списъкът с имена на учители, които са се включили в подписка срещу забраната в училище да се споменава за "нетрадиционна" сексуалност, накърнява основни права, гарантирани от Конституцията. Това изрази в позиция омбудсманът.

Списъкът беше публикуван и разпространен от "Възраждане". Ето и цялата позиция на омбудсмана:

По повод на получените жалби от граждани и професионални организации, които споделят тревога от публикация в социалните мрежи на списък на учители и обидни квалификации със заплахи за тормоз, институцията на омбудсмана на Република България изразява следната позиция:

Използването на списък с имена и работни места на лица, които публично поддържат гражданска позиция по важни обществени въпроси, както и призоваването към линчуване и саморазправа с тези лица, пряко накърнява основни права и свободи, гарантирани както от Конституцията на Република България, така и от Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКПЧ), от Хартата на основните права на Европейския съюз (ХОПЕС) и други международни правни актове за защита правата на човека, а именно:

Още преамбюлът на Конституцията на Република България издига във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

Чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България гарантира правото на всеки български гражданин да изразява мнение и да го разпространява чрез слово;

Чл. 45 от Конституцията на Република България гарантира правото на гражданите на жалби, предложения и петиции до държавните органи;

Чл. 10 от ЕКПЧ гарантира правото на всеки гражданин на свобода на изразяването на мнение, което право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти;

Чл. 1 от ХОПЕС прогласява, че човешкото достойнство е ненакърнимо, трябва да се зачита и защитава от публичните власти при всички случаи и с всички средства.

В същия дух е и разпоредбата на чл. 19 от Международния пакт за граждански и политически права.

Обръщаме внимание, че правото по чл. 39 от Конституцията на Република България не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго, както и за разпалване на вражда или подбуждане към насилие над личността.

С всички свои действия публичните власти, официалните институции и организации следва да зачитат и гарантират човешкото достойнство, правото на свободно изразяване на гражданска позиция и отстояване на лично мнение, особено по отношение на обществено значими въпроси. Още повече това се дължи на педагогическите специалисти, както изрично предвижда чл. 219 ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование – „на педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите, административните органи и обществеността".

Зачитането на човешкото достойнство, на свободата на изразяване, на равенството пред закона, са основата на всяка правова държава и изграждането на справедливо демократично общество.

Всяко действие, с което се създават условия за стигматизиране на група хора, преследване, разделение и омраза в обществото, противоречи на всички водещи международни стандарти за защита правата на човека, които Република България се е ангажирала да гарантира за своите граждани като правова държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от Политика
Николай Николов ли ще замени Калин Стоянов като вътрешен министър?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
1
 
! Отговори
Съдия преди 2 седмици
Неправилно е становището, защото тези учители подкрепят извратената сексуалност, водеща до много страшно заболяване на хормоните.Да се нагнетява биохимично увреждане на хормоналната функция е престъпление.
190
1
 
1
 
! Отговори
Арбитър в МТА преди 2 седмици
Диана Ковачева не е омбудсман от края на месец април 2024 г. Така и не се разбра дали същага владее френски и английски език, за да бъде съдия в ЕСПЧ в Страсбург?
189
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази вече не е Омбудсман. Нали отиде в ЕП?
188
2
 
5
 
! Отговори
? преди 2 седмици
А ако се окаже , че са взели някой подарък от НПО ? Или това не ни накърнява много , много ? В смисъл кой разумен човек с целия си и то ореподавател ще иска разни начервени , хонота с *** коси и токчета да попнат да пропагандират сбъркани идеологии в училищата ???
187
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Законът е добър и следва да остане. Единственият смислен закон от години насам. А списъците с имената на тези псевдо учители да бъде изложен на входа на всяко българско училище, за да се даде възможност на родителите да се информират и съответно да решат дали искат децата им да се възпитават от тези учители. Справедливо и демократично е. В демокрацията не може да съществува прикриване на истината.
186
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И какво лошо има родителите да научат имената на учителите, които подкрепят джендър обучението в училищата. За да вземат информирано решение къде да запишат децата си. Нали всички за против НПО задкулисието.
185
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този не спря да лъже ,спирка няма и никакъв морал.Киро да не се прави на луд защото списъка не е на Възраждане ,а на двама извън Възраждане и повечето имена са фалшиви ,както фалшификациите на Лена .Тези хора сами създават скандали и истеризират за пиар,което е пошло.Нека хората които са вписани за бройка без тяхно съгласие да го обявят ,защото държавата има много проблеми за решаване и е абсурдно да се създават изкуствени.Много е грозно Киро,за нищо не ставаш ,освен за манипулатор.
184
0
 
2
 
! Отговори
Вертеп преди 2 седмици
това искат тези от списъците...България и в най-мрачните години на средновековието не е е била пълна с толкова продажни и бездушни същности...Насилието и отровата на такива доктрини винага е идвало отвън...Но ако на някой не му харесва, че българите не приемат тази ***, да отиват в западна европа, например в Испания (там вече има закон за смяна на пола на деца и младежи между 14 и 18 години)...
183
0
 
9
 
! Отговори
Уточнение. преди 2 седмици
Списъкът не е съставен от някой от Възраждане, а от НПО"Америка за България." Възраждане му дава Гласност. И се видя, че има фиктивно вписани имена от това НПО. Това ли разследвате или ще ловите вещици както имаше лов на комунисти зад океана, а у нас Народен съд. И двете са страните на един и същи медал на Мамона.
182
1
 
11
 
! Отговори
па ча преди 2 седмици
стига лъга *** о цо, списъкът си го направихте вие от посолството, Възраждане му дадоха гласност
181
2
 
9
 
! Отговори
Един от 91000 преди 2 седмици
800 срещу 91000!Законът остава!
180
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мишеровка
179
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само индивиди без деца и семейство или с вече джендър "поколение"дрънчат и врякат.Малцинство диктуващо на мнозинствоТО.Пазете си децата и проверявайте дали д.градина или учебното заведение са на хранилка към НПО.
178
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
20 тина години отглеждахме нагла твар,паразитираща върху изтляващата снага на България.Само с огън.
177
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Правата на комарите,пиявиците,тениите и всички *** да бъдат елиминирани в Брюксел.Железен Отпор на новата *** дето се е надигнала.Отровна смрад пълзи из цял свят,да се чисти по-често.
176
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Джебчиите да ги изтипосат на таблото ,на всяко кръстовище.ГнАсни крадци на невръстни души!
175
14
 
5
 
! Отговори
Valdes преди 2 седмици
Посъветвайте ги, всички имена във списъка могат да заведат дела срещу путенистите за изнасяне на лични данни без тяхно съгласие.И ако тука не им обърнат внимание - в Европейския съд за права на човека
174
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Създаването на списък за преследване на хора ли?" - Не съм чул, да е имало призиви за преследване. Ако видя някой от Възраждане, да гони някоя даскалица от псписъка по улицата, може и да решим, че има преследване, ама до тогава ...
173
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 180 Като си толков смел, кажи го публично. Застанаи с името си и заяви, че ти, еди кой си, подкрепяш убийствта и считаш народът български за "без това гнусно" нещо!
172
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Миналата гона, на един форум за икономика от световна величина, открито се казваше, как било много важно, да има LGBTQ истории във филмите и Холивуд, и как работели много усилено, за да се случи това и как, целта не било, историята да концентрира само над тях, ами над това, че те били "навсякъде" - на работното място, в семейстовто, в обществените перални, в хранителните магазини ... А после нямало пропаганда, ама ХИЧ!