Омбудсманът: Списъкът на "Възраждане" накърнява основни права от "Конституцията"

24 авг 2024 07:37, Нели Христова
215
Омбудсманът: Списъкът на "Възраждане" накърнява основни права от "Конституцията"
Снимка: БГНЕС

Списъкът с имена на учители, които са се включили в подписка срещу забраната в училище да се споменава за "нетрадиционна" сексуалност, накърнява основни права, гарантирани от Конституцията. Това изрази в позиция омбудсманът.

Списъкът беше публикуван и разпространен от "Възраждане". Ето и цялата позиция на омбудсмана:

По повод на получените жалби от граждани и професионални организации, които споделят тревога от публикация в социалните мрежи на списък на учители и обидни квалификации със заплахи за тормоз, институцията на омбудсмана на Република България изразява следната позиция:

Използването на списък с имена и работни места на лица, които публично поддържат гражданска позиция по важни обществени въпроси, както и призоваването към линчуване и саморазправа с тези лица, пряко накърнява основни права и свободи, гарантирани както от Конституцията на Република България, така и от Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКПЧ), от Хартата на основните права на Европейския съюз (ХОПЕС) и други международни правни актове за защита правата на човека, а именно:

Още преамбюлът на Конституцията на Република България издига във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

Чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България гарантира правото на всеки български гражданин да изразява мнение и да го разпространява чрез слово;

Чл. 45 от Конституцията на Република България гарантира правото на гражданите на жалби, предложения и петиции до държавните органи;

Чл. 10 от ЕКПЧ гарантира правото на всеки гражданин на свобода на изразяването на мнение, което право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти;

Чл. 1 от ХОПЕС прогласява, че човешкото достойнство е ненакърнимо, трябва да се зачита и защитава от публичните власти при всички случаи и с всички средства.

В същия дух е и разпоредбата на чл. 19 от Международния пакт за граждански и политически права.

Обръщаме внимание, че правото по чл. 39 от Конституцията на Република България не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго, както и за разпалване на вражда или подбуждане към насилие над личността.

С всички свои действия публичните власти, официалните институции и организации следва да зачитат и гарантират човешкото достойнство, правото на свободно изразяване на гражданска позиция и отстояване на лично мнение, особено по отношение на обществено значими въпроси. Още повече това се дължи на педагогическите специалисти, както изрично предвижда чл. 219 ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование – „на педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите, административните органи и обществеността".

Зачитането на човешкото достойнство, на свободата на изразяване, на равенството пред закона, са основата на всяка правова държава и изграждането на справедливо демократично общество.

Всяко действие, с което се създават условия за стигматизиране на група хора, преследване, разделение и омраза в обществото, противоречи на всички водещи международни стандарти за защита правата на човека, които Република България се е ангажирала да гарантира за своите граждани като правова държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от Политика
Николай Николов ли ще замени Калин Стоянов като вътрешен министър?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Подписалите се изрично са дали съгласието си данните им да се оповестяват публично. Всеки който лъже като тази, незабавно трябва да се раздели с поста си.
130
5
 
8
 
! Отговори
-- преди 3 седмици
Ако спъсъкът беше анонимен какъв списък щеше да е? Щом са си написали имената, какво ги бърка, че е публикуван, някой заплашвал ли ги е с пистолет да се подписват? Всичко е било публично и доброволно, защо вече не искат да е публично и им се нарушавали права?
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българите Възрожденци през турско и те ли така са се крили??? Всичките дето се страхувате на трудовата борса веднага!!!
128
1
 
3
 
! Отговори
АМИ преди 3 седмици
СПРЕТЕ ГИ,САМО ПЛЕЩИТЕ
127
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 131, Ти остави това, вчера ми сирс тващата БНТ направи по новините 20 минутен репортаж само с гледната точка на прословутия дже ндър, други мнения нямаше. Нямаше противоположни мнения на родители, учители, политици, юристи. Само едно и също повторено 30 пъти от пишман юристи и от джен дъра. Не искам съществото да обучава децата ни, да ходи в драг клуба и там да учи содомитите на *** си проблематики. Учителите са там да си предават материала, не да се занимават с идеологии.
126
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този списък не е на Възраждане. Учителите доброволно са се подписали и са се съгласили с подписа си той да бъде публичен. Какъв е проблема?
125
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И що да ги накърнява, тайна ли е? Сигурно се страхуват, че ще разберем кой друг им плаща, освен ние с данъците си. Съвсем законен списък си е.
124
10
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 седмици
Русия обяви България за вражеска страна. Нормално е да знаем хората работещи за враговете на държавата! Учителите не са врагове на държавата. Освен за Възраждане може би.
123
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми къде е правото на Възраждане по чл.1 на Конституцията? Нали уж всички имат право на мнение?
122
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Списъкът на Лена, Атлантическият клуб и др. *бибип*, с хибридни руски агенти, получаващи 4000 лева в копейки е демократичен и прогресивен, а списъкът (който е публикуван от самите подписали се), "разпространен" от Възраждане е противоконституционен ? Нещо не схващам логиката на двойния стандарт.
121
14
 
7
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 3 седмици
Ако закона не бъде премахнат от ЕС ще наложат жестоки глоби и санкции които всички ние ще плащаме! И то заради Възраждане! Те твърдо работят против България!
120
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пропаганда нямало?! Ако всеки ден откриват Олимпиадата в училището на детето ви Ок ли сте? Кьорави ли бяхте? На Тайната вечеря до травестииттите имаш дете бе другари розови!
119
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Народът ликува, българо-продавците умират от страх.
118
13
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 седмици
Да спасим българите с различна сексуална ориентация, както навремето спасихме българските евреи! Нещата са абсолютно същите в момента!
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Млакни *** радо! Ти си заплаха за демократциата
116
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С приказки не става. Тоягата и на нивата и проблемът с геЙовете ще е решен. Ще влязат в правия път. Със закон, щото са мързеливи и не им се бачка.
115
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нали тези от списъка са изразители на народните тревоги за дискриминация, от какво се страхувате?
114
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този закон може да се сравни единство с ""Крайното решение" на нацистите за избиване на евреите в Европа!
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Адете списъка!
112
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
РУСИЯ Е ЛГБТ АКТИВИСТ ЗАЩОТО КЛЕЦА БЪЛГАРСКИ ЖЕНДЪРИ ОТ ВЪЗРАЖДАНЕ