Омбудсманът: Списъкът на "Възраждане" накърнява основни права от "Конституцията"

24 авг 2024 07:37, Нели Христова
215
Омбудсманът: Списъкът на "Възраждане" накърнява основни права от "Конституцията"
Снимка: БГНЕС

Списъкът с имена на учители, които са се включили в подписка срещу забраната в училище да се споменава за "нетрадиционна" сексуалност, накърнява основни права, гарантирани от Конституцията. Това изрази в позиция омбудсманът.

Списъкът беше публикуван и разпространен от "Възраждане". Ето и цялата позиция на омбудсмана:

По повод на получените жалби от граждани и професионални организации, които споделят тревога от публикация в социалните мрежи на списък на учители и обидни квалификации със заплахи за тормоз, институцията на омбудсмана на Република България изразява следната позиция:

Използването на списък с имена и работни места на лица, които публично поддържат гражданска позиция по важни обществени въпроси, както и призоваването към линчуване и саморазправа с тези лица, пряко накърнява основни права и свободи, гарантирани както от Конституцията на Република България, така и от Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКПЧ), от Хартата на основните права на Европейския съюз (ХОПЕС) и други международни правни актове за защита правата на човека, а именно:

Още преамбюлът на Конституцията на Република България издига във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

Чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България гарантира правото на всеки български гражданин да изразява мнение и да го разпространява чрез слово;

Чл. 45 от Конституцията на Република България гарантира правото на гражданите на жалби, предложения и петиции до държавните органи;

Чл. 10 от ЕКПЧ гарантира правото на всеки гражданин на свобода на изразяването на мнение, което право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти;

Чл. 1 от ХОПЕС прогласява, че човешкото достойнство е ненакърнимо, трябва да се зачита и защитава от публичните власти при всички случаи и с всички средства.

В същия дух е и разпоредбата на чл. 19 от Международния пакт за граждански и политически права.

Обръщаме внимание, че правото по чл. 39 от Конституцията на Република България не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго, както и за разпалване на вражда или подбуждане към насилие над личността.

С всички свои действия публичните власти, официалните институции и организации следва да зачитат и гарантират човешкото достойнство, правото на свободно изразяване на гражданска позиция и отстояване на лично мнение, особено по отношение на обществено значими въпроси. Още повече това се дължи на педагогическите специалисти, както изрично предвижда чл. 219 ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование – „на педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите, административните органи и обществеността".

Зачитането на човешкото достойнство, на свободата на изразяване, на равенството пред закона, са основата на всяка правова държава и изграждането на справедливо демократично общество.

Всяко действие, с което се създават условия за стигматизиране на група хора, преследване, разделение и омраза в обществото, противоречи на всички водещи международни стандарти за защита правата на човека, които Република България се е ангажирала да гарантира за своите граждани като правова държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от Политика
Николай Николов ли ще замени Калин Стоянов като вътрешен министър?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо в България престъпника има повече права от нормалния работещ и плащаш данъци човек? От тези данъци се плащат заплатите на учителите! Включително и на тези които подкрепят този срамен протест в полза на допускането на педофили и гендъри и тн. В училище
150
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Националистите системно се излагат. В безсилието си да направят нещо смислено и градивно, те вършат золуми- един блъскаше бабички по границите, изтръгваше кабели по морето, обиждаше хората с увреждания, друг постоянно разиграваше театрални постановки и се влачеше по съдилищата... агресия, агресия... А сега и музейният работник почнал списъци в прокуратурата да носи по стар сталинистки почин. И по списъка ще ги праща в лагер ли?!
149
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз не разбрах какви права са отнети на обратните,освен забрана да внушават на детето ми колко хубаво е да си гей.
148
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И защо списък с имена да е противоконституционен? Нито са престъпници, нито предатели, нито пропагандатори. Нали?!.....Не и се получава на омбудсманката тоя път пропагандата.
147
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изказването на проф Дайнов, учител в НБУ, за протестите на миньорите от Октомври 2023 година, което включваше цитирам "диви ***" и заплахи за саморазправа, нарушаваше ли конституцията? Питам за приятел...
146
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 135 В списъка са се писали хора, които споделят лична позиция. Вашият фашизоит Костя като как носи списъка в прокуратурата? Това престъпници ли са? Какъв е съставът на престъплението?
145
3
 
16
 
! Отговори
До149 преди 3 седмици
Не подкрепям копейкин,но в училищата под формата на тестове,анкети,различни активни мероприятия се прокарват именно гей пропаганда! Просто оставете децата да се учат в училище !
144
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Реалист 147 Kакви конституционни права е упражнило Възраждане? Посочи конкретно! Създаването на списък за преследване на хора ли?
143
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв проблем е този списък? Това ,че някакъв даскал се е подписал за нещо си извратено!естествено е ,че трябва да си носи последствията! Щом си си сложил името ,защо трябва да се криеш и оправдаваш! Аз не искам децата ми да ги учат такива повредени морално и духовно екземпляри@
142
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Интересно, кой ли ни е омбудсман в момента. Не мога да се сетя? Помощ , моля!
141
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Децата трябва да учат това,за което са в училище,а не да им се втълпява каквато и да е пропаганда.Иначе,ще излизат все по-неграмотни,но пък наясно как да си сменят пола.
140
10
 
2
 
! Отговори
До 146 преди 3 седмици
До Анонимен "И защо тази пропаганда се прави в училищата?" Спирай вече с тези опорки! Никаква пропаганда НЯМА в училища. Най-малко гей пропаганда. Явно нямаш никаква представа какво значи пропаганда. С нея основно се занимава Копейкин, но на вас това многоооо ви харесва.
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 149, възприели са го като смела постъпка, но родителите са консервативни и не искат в тази неукрепнала възраст да се влияе на децата им, могат да вземат решения които са необратими и за които после да съжаляват, това сигурно се е отразило върху приема на деца в училищата, където работят
138
3
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Ми според публикувания текст "Възраждане" просто е упражнило конституционните си права, а омбудсманката някак си това не го забелязва..
137
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А къде остана правото на децата ни да бъдат защитени от всякакъв вид вредна и лоша пропаганда? И защо тази пропаганда се прави в училищата? Естествено на учителите трябва да е забранено да извършват каквато и да е пропаганда!
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Камала Харис говори за редуциране на населението, това е един от начините, но в родната на родителите и Индия са вече милиард и половина, в Китай също, в исляма са забранени абортите, за 30 години населението на Афганистан се увеличило 3 пъти, от 11 млн. вече гонят 40 млн.
135
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама тя нали вече не е омбудсман?
134
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
това е информация за родителите, да знаят кой учи децата им, а иначе трябват твърди забрани, тази възраст е податлива на внушения, например дъщерята на Брад Пит и Анджелина Джоли като малка искаше да е момче, сега вече е на 18, носи рокли и си пусна дълга коса, ами ако си беше направила операция, щеше да разбие живота си
133
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Възраждане са антибългарска и античовешка партия, сборище от злобни и човеконенависнически елементи.
132
10
 
3
 
! Отговори
и те така преди 3 седмици
копейкин е скрит гей пълен с омраза към другите гейове