България и Германия със споразумение за покупка на зенитно-ракетни комплекси

Министър Атанас Запрянов участва във форум в авиобаза „Рамщайн"
6 сеп 2024 20:23, Анисия Иванова
95
България и Германия със споразумение за покупка на зенитно-ракетни комплекси
Снимка: Министреството на отбраната

Програмно споразумение за съвместната покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T подписаха министрите на отбраната на България Атанас Запрянов и на Германия Борис Писториус, съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“, съобщиха от Министерството на отбраната.

България продължава да оказва подкрепа на Украйна в изпълнение на решенията на Народното събрание, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов в своето изказване на заседанието на министрите на отбраната във формат Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, ръководена от САЩ. Форумът се проведе в авиобаза „Рамщайн“, Федерална република Германия. В контекста на търсенето на съвместни решения в подкрепа на украинската страна беше и проведената двустранна дискусия между делегациите на България и Украйна.

В рамките на форума Запрянов проведе двустранна среща с федералния министър на отбраната на ФРГ Борис Писториус. Бяха обсъдени ключови въпроси в сферата на отбраната, както и възможностите за разширяване и надграждане на военното сътрудничество в области от взаимен интерес.

Общата цел на страните, които участват в инициативата на ЕС, е да се насърчи сътрудничеството в областта на отбраната чрез съвместно възлагане на обществени поръчки за оперативно съвместими и взаимнозаменяеми оръжейни системи.

Проектът за инвестиционен разход за придобиването на зенитно-ракетни комплекси „IRIS-T“ беше приет от Народното събрание на 8 август тази година. Целта е да се преодолее дефицитът от способности на българските Военновъздушни сили за зенитно-ракетно прикритие чрез технологично обновяване и постигане на оперативна съвместимост в съюзническата система за противовъздушна и противоракетна отбрана. Реализацията на проекта е продиктувана преди всичко от необходимостта от изграждането и поддържането на способности за противовъздушна отбрана, гарантиращи суверенитета и териториалната цялост на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от Политика
Трифонов: Българите преди 139 години са били смели и прозорливи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
17
 
! Отговори
Аз викам преди 1 седмица
Директно да привеждат бюджета на България на сметките на Зеленски! И той ако нещо се смили за деца и путсионери в БГ може да ни преведе по 5 лева обратно..ако не ще си траем и гладуваме!
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо ни лъгахте че ще ни възмездяват, ще ни подаряват, даряват????? Къде са нашите комплекси? Разбити в Украйна
59
1
 
17
 
! Отговори
Утре преди 1 седмица
Министъра на земеделието ще обяви, земята в България е с отпаднала необходимост, а на Украйна и трябва земя за жито и царевица и направо ще подари 110,000 км2 българска земя на Украйна!
58
0
 
17
 
! Отговори
Ауу преди 1 седмица
Какви послушковци сме само!Урсула да свирне, Шолц да свирне или Галя от Ембъсито и като кажат Скачайте! ние само питаме колко Високо!
57
0
 
12
 
! Отговори
Само едно ме изненад преди 1 седмица
Ва- Защо Заплянов не е купил Пейтриът ПВО от САЩ?! Там една ракета за Пейтриът струва колкото цяло немско ПВО Ирис -Т!Пък и щяхме да чакаме 30 години докато САЩ го произведе! Наистина голям пропуск на Запрянов..
56
0
 
13
 
! Отговори
На немски преди 1 седмица
Има такъв термин - избързваща послешност!Това е когато изпреварваш даже заповедите на господаря и правиш това което мислиш че той ще одобри за едно потупване по рамото!
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво значи нашето оръжие го подарихме н урките а ще купувамд от немците.
54
0
 
16
 
! Отговори
Т'ВА Е МИНИСТЪР преди 1 седмица
С ОТПАДНАЛА НЕОБХОДИМОСТ
53
0
 
16
 
! Отговори
Това ли е същия преди 1 седмица
Дето даде Гаубиците на Украйна?
52
0
 
8
 
! Отговори
Хамелеон преди 1 седмица
е дядото от фотоса.Както и други преди него изредили се да осигуряват отбраната.Жалки са:навремето се натискаха да завършват воен.академии в съюза,сега гледат с влажен поглед новия шеф в конт.група!
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
3anpянoв, c чuu napu nлaщaш?
50
0
 
18
 
! Отговори
Утре някой такъв преди 1 седмица
Служебен случайник, неизбиран от народа ще обяви и война на Русия..
49
0
 
16
 
! Отговори
Aлo noлuцuятa! преди 1 седмица
Извъpшвa ce oбup!
48
1
 
13
 
! Отговори
Новото начало преди 1 седмица
Да подарим и Шиши на Украйна
47
0
 
2
 
! Отговори
Дo Дo 43 преди 1 седмица
И koлko!
46
0
 
8
 
! Отговори
САЙМЪН ЦИПИС преди 1 седмица
Кой или Кои юнаци ЩЕ ВЗЕМАТ КОМИСИОННАТА ОТ ТОВА ПЛАЩАНЕ ??, ЗАЩОТО ЦЕНАТА Е 10 ПЪТИ НАД ОБИКНОВЕНАТА !!....МУАХАХАХАХА :)))))...ПАК КРАДЯТ ЯКО НАЖИВО И БЕЗ ДА СЕ КРИЯТ -- ЗАСПАЛИТЕ ВОЛГГАРЕ .
45
0
 
8
 
! Отговори
Дo Дo 43 преди 1 седмица
Aм' ga kaжат тoraвa, бe! Heka нapogeца знae, зa kakвo u зa koro зageля oт зaлъka cu...
44
1
 
10
 
! Отговори
Нелигитимни преди 1 седмица
Неизбрани случайни министри на Шиши и Боко, разпродадоха..даже подариха България на Украйна..
43
0
 
8
 
! Отговори
До 43 преди 1 седмица
Директно в Киев!
42
1
 
13
 
! Отговори
Евроатлантиците преди 1 седмица
Герб, ДПС и ППДБ направиха така, че даже няма нужда от Правителство! Промениха конституцията, напълниха Конституционния съд с политически назначение и сега вовеки веков същите техни министри на Герб и ДПС ще управляват в нелигитимни и безлични служебни кабинети, които не носят отговорност за нищо! А Президента камо формарно ги назначава, на практика няма думата!