България и Германия със споразумение за покупка на зенитно-ракетни комплекси

Министър Атанас Запрянов участва във форум в авиобаза „Рамщайн"
6 сеп 2024 20:23, Анисия Иванова
95
България и Германия със споразумение за покупка на зенитно-ракетни комплекси
Снимка: Министреството на отбраната

Програмно споразумение за съвместната покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T подписаха министрите на отбраната на България Атанас Запрянов и на Германия Борис Писториус, съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“, съобщиха от Министерството на отбраната.

България продължава да оказва подкрепа на Украйна в изпълнение на решенията на Народното събрание, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов в своето изказване на заседанието на министрите на отбраната във формат Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, ръководена от САЩ. Форумът се проведе в авиобаза „Рамщайн“, Федерална република Германия. В контекста на търсенето на съвместни решения в подкрепа на украинската страна беше и проведената двустранна дискусия между делегациите на България и Украйна.

В рамките на форума Запрянов проведе двустранна среща с федералния министър на отбраната на ФРГ Борис Писториус. Бяха обсъдени ключови въпроси в сферата на отбраната, както и възможностите за разширяване и надграждане на военното сътрудничество в области от взаимен интерес.

Общата цел на страните, които участват в инициативата на ЕС, е да се насърчи сътрудничеството в областта на отбраната чрез съвместно възлагане на обществени поръчки за оперативно съвместими и взаимнозаменяеми оръжейни системи.

Проектът за инвестиционен разход за придобиването на зенитно-ракетни комплекси „IRIS-T“ беше приет от Народното събрание на 8 август тази година. Целта е да се преодолее дефицитът от способности на българските Военновъздушни сили за зенитно-ракетно прикритие чрез технологично обновяване и постигане на оперативна съвместимост в съюзническата система за противовъздушна и противоракетна отбрана. Реализацията на проекта е продиктувана преди всичко от необходимостта от изграждането и поддържането на способности за противовъздушна отбрана, гарантиращи суверенитета и териториалната цялост на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от Политика
Трифонов: Българите преди 139 години са били смели и прозорливи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 12 "Що не от САЩ, най добрите, а от Германия." - щот американските са към 10 пъти по-скъпи. Отделно има ЕС проект за военна съвместимост.
20
2
 
9
 
! Отговори
До Христо преди 1 седмица
Не! 85% от българите НЕ са гласували!Евроатлантиците са 10% и печелят изборите с 200 000 купени манипулирани гласа на Герб, ДПС и ПП! Защото 85% не гласуват!
19
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 16 "... а директно към неблагодарниците в Украйна ще заминат! " - е и? Нали 85% гласуваТЕ за ЕС, НАТО и евроатлантическа солидарност с Украйна?! Да заминат!
18
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 17 "Защо някакви временни льольовци харчат милиарди?" - защото евроатлантиците за които 85% гладуваТЕ промениха конституцията да стане "европейска" и сега има действащ парламент, който да одобри сделката. Вдяваш ли?!
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Германия е Несигурна държава вече!! Ще могат ли да ги доставят някога?? -:(
16
2
 
11
 
! Отговори
Руси преди 1 седмица
Защо някакви временни льольовци харчат милиарди? Отговорност кога ?
15
2
 
14
 
! Отговори
На бас, че няма да преди 1 седмица
дойдат в България, а директно към неблагодарниците в Украйна ще заминат! За да се сетите, това са онези на морето с огромните коли наречени SUV и жълтосин номер!
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен - Такива безмозъчници кат твоя милост не трябва и да гласуват .
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей, добре че така забогатехме българите та да си пазарим то ракети, то самолети, то някакви там БТР ли беха, остана само няколко космически кораба да си купим, ако се наложи да бием марсианците
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде е България?? Не я виждам!
11
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що не от САЩ, най добрите, а от Германия.
10
2
 
12
 
! Отговори
. преди 1 седмица
- Хер, нека първо да платим, а за доставката може и след 2030г.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като стигнах до "България продължава да оказва подкрепа на Украйна..." и noвъpнаx
8
2
 
26
 
! Отговори
Краваророб преди 1 седмица
Какво стана с нашите ф-16, за които платихме 5 млрд? Дадоха ли ги на украйна?
7
5
 
26
 
! Отговори
СЛЕД КАТО ГИ ПЛАТИМ преди 1 седмица
ЩЕ ГИ ПОДАРЯТ НА УКРАИНСКИТЕ НАЦИСТИ, КОИТО СА ЗАБРАНИЛИ ИЗУЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОТ БЪЛГ. МАЛЦИНСТВО ТАМ
6
6
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Браво! 85% у нас гласуват да е "съвместно". Дано още много милиардни сделки за "съвместна" покупка плаща неграмотният балкански про'с'так гласуваш за евроценности и евроинтеграция!
5
3
 
23
 
! Отговори
от северозападО преди 1 седмица
Що си мислим, че ние ги "купуваме" - да се счита плащаме, а това въоръжение отива директно при Зеления Пинокио?!
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Съвместно ще купим и ще го подарим на Украйна.
3
3
 
24
 
! Отговори
Съвместно преди 1 седмица
Ние купуваме, а те продават.
2
5
 
28
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
чувате ли сирената,която вие ?..Аз я чувам...:..-"СЪВМЕСТНА ПОКУПКА"..?!?!?!.."СЪВМЕСТНО закупуване" ?!?!...КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА ?!?!...Пак ли ще плащаме за въоръжаване НА ДРУГИТЕ ?..Швабите видяха как краварите ни изпързаляха с чертежите на ф-16 и явно са решили и те да ни изцоцат..