България и Германия със споразумение за покупка на зенитно-ракетни комплекси

Министър Атанас Запрянов участва във форум в авиобаза „Рамщайн"
6 сеп 2024 20:23, Анисия Иванова
95
България и Германия със споразумение за покупка на зенитно-ракетни комплекси
Снимка: Министреството на отбраната

Програмно споразумение за съвместната покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T подписаха министрите на отбраната на България Атанас Запрянов и на Германия Борис Писториус, съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“, съобщиха от Министерството на отбраната.

България продължава да оказва подкрепа на Украйна в изпълнение на решенията на Народното събрание, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов в своето изказване на заседанието на министрите на отбраната във формат Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, ръководена от САЩ. Форумът се проведе в авиобаза „Рамщайн“, Федерална република Германия. В контекста на търсенето на съвместни решения в подкрепа на украинската страна беше и проведената двустранна дискусия между делегациите на България и Украйна.

В рамките на форума Запрянов проведе двустранна среща с федералния министър на отбраната на ФРГ Борис Писториус. Бяха обсъдени ключови въпроси в сферата на отбраната, както и възможностите за разширяване и надграждане на военното сътрудничество в области от взаимен интерес.

Общата цел на страните, които участват в инициативата на ЕС, е да се насърчи сътрудничеството в областта на отбраната чрез съвместно възлагане на обществени поръчки за оперативно съвместими и взаимнозаменяеми оръжейни системи.

Проектът за инвестиционен разход за придобиването на зенитно-ракетни комплекси „IRIS-T“ беше приет от Народното събрание на 8 август тази година. Целта е да се преодолее дефицитът от способности на българските Военновъздушни сили за зенитно-ракетно прикритие чрез технологично обновяване и постигане на оперативна съвместимост в съюзническата система за противовъздушна и противоракетна отбрана. Реализацията на проекта е продиктувана преди всичко от необходимостта от изграждането и поддържането на способности за противовъздушна отбрана, гарантиращи суверенитета и териториалната цялост на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от Политика
Трифонов: Българите преди 139 години са били смели и прозорливи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дupekтнo в Kueв лu щe ce gocтaвя бeзyмнo ckъnaтa egнa eguнcтвeнa ПBO-ycтaнoвka uлu nъpвo щe мuнe eguн napag в Coфuя?
40
1
 
7
 
! Отговори
Министъра преди 1 седмица
На отбраната човек на ДПС ли е?
39
0
 
14
 
! Отговори
Niki13 преди 1 седмица
като всичко в тази държава за много пари, без търг, ей така някой подписва, няма ли пандиз за тези
38
2
 
12
 
! Отговори
България преди 1 седмица
Е проссто един трууп, чийто органи ( оръжия, енергетика, бюджет) се дават на Украйна като донор за Украйна съществуваме..
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дядото министър че купува ракети за да ги подари на Украйна ,предателска гад
36
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 30 Хитът със сатанизирането и "санитарните кордони" са Холандия с убийството на Пим Фортаюн 2002 година и в Белгия с приемането на съглашението от Маракеш за имигрантите.
35
1
 
16
 
! Отговори
В арсенала на преди 1 седмица
Българската армия са останали наколко прашасали чертежа на Ф-16 само.. МиГовете, ПВО С 300, БТРи , Гаубици Гвоздика..о и реактори за АЕЦ са в Украйна!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Koлoнuaлнo-poбcka cgeлka, c koятo nлaщaмe въopъжeнueтo зa Уkpaйнa... Инaчe, kak cu npegcтaвятe мuлuapgeн goroвop зa зakynyвaнe нa egнa ПBO ycтaнoвka? Hямa ga ce yчygя u ako e бeз pakeтuтe?
33
2
 
7
 
! Отговори
САЙМЪН ЦИПИС преди 1 седмица
Гърция има 4 дивизиона (4 х 16 ракети ) СИСТЕМИ ''БУК''...ИНСТАЛИРАНИ НА КРИТИЧНИ ТОЧКИ В КИПАР !..БИЛГАРИА ДАВА 350 МЛН ЕВРО--ДАНЪК СПОКОИСТВИЕ НА ДОИЦЛАНД .
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НИЕ ЧЕ КУПИМЕ ПВО ОТ ГЕРМАНИЯ АКО УРСУЛА ИЗДИГНЕ ОЧИЛАТОТО ЗЪБАТО ПРОСТОВАТО ЛЕЛЧЕ ЗАХАРИЕВА ЗА ЕВРОКОМИСАР... НЯМА ДА СТАНЕ!
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Bcuчkuтe C300 u C200 лu gagoxмe вeчe?
30
0
 
16
 
! Отговори
След като сме дали преди 1 седмица
Нашето ПВО С 300 като подарък на Украйна! Ха де сего още милиони за ново! Сигурно и ПВО то ти са го обявили за с отпаднала необходимост ;))
29
0
 
7
 
! Отговори
До Христо преди 1 седмица
Ти мислят че няма смисъл и нищо няма да се промени! Честно като наблюдавам изборите във Франция, Англия и Германия последните, наистина е така! Дори когато една анти-американска партия спечели правят накакъв математически трик и не и дават да управлява! Например Алтернатива за Германия, например Левия фронт или Лйо Пен във Франция..в Англия са само две партии и правят същата политика!
28
2
 
10
 
! Отговори
САЙМЪН ЦИПИС преди 1 седмица
Тези ПВО ИРИС-Т са ПЪЛЕН ФЕЙК-ТРАШШ.....40 КМ РАДИУС НА ОБХВАТА !! ?? :)))..ТА ЕДИН КОМПЛЕКТ САВЕЦКИ ''БУК'' - ИМАТ 50 КМ РАДИУС , КОИТО ДОРИ НЕ СА ПВО-РАКЕТИ .
27
1
 
9
 
! Отговори
Тоя старчок преди 1 седмица
Яко ще го гази мечка! Как може да има такива влечуги?
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко ще плащам? Нали имахме в излишък ракети, патрони, танкове. А сега нямаме достатъчно. В *** са нали?
25
0
 
3
 
! Отговори
до Христовия преди 1 седмица
До Христо Христовче това е около 80-90 % от българското население ....
24
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 23 "... а в тези 80% дето изобщо не гласуват" - тези 80% са съгласни с евроатлантизма. Иначе щяха да гласуват.
23
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 21 "85% от българите НЕ са гласували!" - ДА СА гласували! Про'с'таците без мнение и съгласните с всичко което става около тях никой не ги брои.
22
0
 
11
 
! Отговори
До Христо преди 1 седмица
Проблема не е в тези 10% дето гласуват за евроатлантиците, а в тези 80% дето изобщо не гласуват!