Радев призова от Пловдив: Да не забравяме личната отговорност, да се разделим с беззаконието

Президентът присъства на тържествената заря-проверка в Пловдив за Съединението
6 сеп 2024 21:02, Анисия Иванова
133
Радев призова от Пловдив: Да не забравяме личната отговорност, да се разделим с беззаконието
Кадър: БНТ
Президентът Румен Радев призова, търсейки гордост в миналото, да не забравяме за личната си отговорност да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията.

Тържествената заря-проверка в Пловдив е кулминацията на празничния 6 септември. Тя се провежда на площад "Съединение", на нея присъства президентът Румен Радев, зам.-министърът на отбраната Аделина Николова, както и представителни формирования от Съвместното командване на специалните операции, 110-ти логистичен полк и 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на Сухопътните войски, Трета авиационна база и 24-та авиационна база от състава на Военновъздушните сили.

 "На днешната паметна дата за мен е чест да бъда в хилядолетен Пловдив, където вече 139 години оттеква най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост. Дело, сътворено с волята и единомислието на будните хора от всички краища на българските земи - на офицерите и войската, на държавниците, на политическите и духовните водачи. Днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите сили, със силата на своя идеал пометоха границите на една огромна историческа несправедливост. На тези, за които един западно европейски очевидец ще напише, че се бяха наели на леко сърце да правят световна история.

Които без колебание защитиха своето Съединение и пред световната общност и по бойните полета на Сливница и Драгоман, водени от вярата, че когато правото е на своя страна, то се отстоява непоколебимо и до край. Поколение, което ни даде урок, че политици и граждани могат да се възприемат и действат като творци на историята, а не като нейни безпомощни заложници. Днес ние търсим гордост в миналото и често забравяме и загърбваме своя дълг към настоящето и към бъдещето, хлъзгайки се по пътя на разединението и безверието. Но нека е ясно, че нихилизмът не е изход, изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 година.

В гражданската преоценка и личната отговорност на всеки от нас, в способността ни като общество да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията. За да можем да изпълним заветите на тези, които посветиха живота си на това свято дело - Съединението. Да се разделим с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие напред.

И най-вече когато дойде и нашето време и когато и самите ние застанем пред взискателния взор на потомците - да можем с лекотата на изпълнен дълг да повторим думите на министър-председателя Петко Каравелов - "Ние извършихме това, което можахме и което можехме, вървяхме с народа и сега, без да се срамим пред никого, можем спокойно да чакаме съда на историята. Поклон пред радетелите на българското Съединение! Да живее единна и свободна България."

Кметът на Пловдив Костадин Димитров отбеляза проявените от хората разум, толерантност, мъдрост и достойнство по време на Съединението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от Политика
България и Германия със споразумение за покупка на зенитно-ракетни комплекси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е, как да се разделим с беззаконието, а? И за какво да отговаряме лично? Нали ви даряваме с власт, за да вършите всичко това? Иначе за какво сте ни? Предмети на разкоша. Аз моите отговорности си ги върша-плащам данъци, каквито сте казали, пазарувам от магазина на тройни цени, всичко, което требе си плащам, но и да се боря срещу беззаконието трябвало.
87
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев доведе Кирчо и Кокорчо. Радев вдигна юмруче и вкара държавата в хаос. Радев сключи анти-българския договор с Боташ, но ни говори как трябвало да се поеме лична отговорност. ТОЙ кога ще поеме лична отговорност?
86
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само господин Пеевски може да спре този предател, лъжец и крадец. Само той е смел. Радев се страхува от него, затова прави всичко възможно да осуети регистрацията на партията му.
85
2
 
8
 
! Отговори
Пуделът е объркан преди 1 седмица
Като гледам указанията на ЦИК до двете ДПС коалиции,което не ги спази ще последва отказ от регистрация,който ще бъде обжалван и печели с регистрацията в крайна сметка ДПС Пеевски.Ми той ще стане още по-арогантен г-н президент.Кво ша праим при тази негова арогантност?
84
5
 
15
 
! Отговори
Боташ преди 1 седмица
Защо подписа договора с боташ? Къде е гулъба и роската? Предатели, колко взехте? Всяка сутрин 1 милион. На дъщеря ти да го ...
83
2
 
20
 
! Отговори
Плешив подлец, преди 1 седмица
дърт демагог (като кремълския фюрер) и руски слуга... Това е Фигуранта.
82
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То само с една история не става. Един народ трябва да има и бъдеще, а българският няма такова. Благодарение на ДС и мафията. Останаха олигарсите в държавата и калинки , които всеки ден напомнят на останалата шепа овце, че са имали велика история и били от велика държава, докато продължават да ги стрижат и щавят! Поздрави на Цветан Василев
81
3
 
13
 
! Отговори
Магницки Дебелян преди 1 седмица
Призовавам Доааан Агаа да върне незабавното 30 милиона на ББР!!! Лена Гугъл Катя да върне заплатите на ББР,защото освен да заголи дупарка на парапетя...нищо не свърши...А с дворците на Цветан Василев в Швейцария...с тях какво ще правим?? Готов съм за НОВИЯ ПРЕМИЕР НА БГ!!НОВОТО НАЧАЛО.....Сарафов слушай,добро момче....
80
4
 
20
 
! Отговори
Гумен Гадев преди 1 седмица
Гумене - на теб трябва да ти е ясно, че потомците ще ти викат лилипутиновата подметка.
79
5
 
21
 
! Отговори
Прозтаг преди 1 седмица
Дрън дрън, приказки под шипковия храст, надути фрази излезли изпод фуражката благодарение на многото въздух под налягане, докато крои планове как да остане във властта щото мандата си отива а средата е все по конкурентна и бaлъцuте намаляват.
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Успех ви желая другарю Радев. На вас и останалите овчици в Народна Република България. Върви народе възродени!
77
3
 
8
 
! Отговори
Накратко преди 1 седмица
До АнонименИ кога монголия е била проамериканска.Та тоя техния президент е бил полковник от Монголската Работническа Партия и шев на тяхната комунистическа.Смех .Ако бяха с американците намяше да са толкова бедни .
76
0
 
2
 
! Отговори
Хаахх преди 1 седмица
До АнонименЛлелелеле ти се изложи с тия български *** през соца.
75
0
 
2
 
! Отговори
Даааа преди 1 седмица
До Пепи драхматаВреден и много гаден чорап.
74
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев май е объркал речта с личния си селф афирмейшън, с който ляга и става. От типа на "повече няма да пия" или "повече няма да лъжа". Само с напомня на бг гражданите, че вече е незаконно да се протестира против путин. След година-две ще бъде незаконно да се протестира и срещу радев. А след още година-две децата ви ще бъдат използвани за пушечно месо подобно на руските деца. Така действат диктатурите. Ако не сте разбрали, да ви открехна: путин планира да ни използва като аванпост във войната.
73
2
 
15
 
! Отговори
Пепи драхмата преди 1 седмица
Радев е чорап.
72
2
 
18
 
! Отговори
Брей, преди 1 седмица
...какво се е случило с Радев, да него е треснало и него някакъв ...катарзис ? Имаше време , когато размахваше юмрук , клеймеше всички институции в България , и газеше Конституцията през ден? Цял преврат спретна, с парите на Черепа, за да се спаси от разследване, а сега щял да бори "беззаконието"? Вярва ли му някой, на тая руска метреса ? Може да му се повярва, ако е признал за всички злини , което стори на държавата! Ама досега те съм го чул да поеме никаква отговорност .
71
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
70те години промишлеността на България беше повече от Гърция и Турция взети заедно.
70
4
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 1 седмица
САЩ имат нов проект, наречен Intelligence Community (IC) Data Co-op (ICDC), предвижда създаването на централизирана платформа за събиране и анализиране на огромни количества информация. Може те да са наблюдавали над площад Съединение.
69
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
младежи пиите си хапчета ген луков е главорез,европа във вида американско кино пропаганда за следващите 5 години ще се реформира или ще умре като център на цивилизацията,тя се само продаде,дори турците се усетиха и побегнаха от ЕС към Брикс.Нови времена