Радев призова от Пловдив: Да не забравяме личната отговорност, да се разделим с беззаконието

Президентът присъства на тържествената заря-проверка в Пловдив за Съединението
6 сеп 2024 21:02, Анисия Иванова
133
Радев призова от Пловдив: Да не забравяме личната отговорност, да се разделим с беззаконието
Кадър: БНТ
Президентът Румен Радев призова, търсейки гордост в миналото, да не забравяме за личната си отговорност да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията.

Тържествената заря-проверка в Пловдив е кулминацията на празничния 6 септември. Тя се провежда на площад "Съединение", на нея присъства президентът Румен Радев, зам.-министърът на отбраната Аделина Николова, както и представителни формирования от Съвместното командване на специалните операции, 110-ти логистичен полк и 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на Сухопътните войски, Трета авиационна база и 24-та авиационна база от състава на Военновъздушните сили.

 "На днешната паметна дата за мен е чест да бъда в хилядолетен Пловдив, където вече 139 години оттеква най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост. Дело, сътворено с волята и единомислието на будните хора от всички краища на българските земи - на офицерите и войската, на държавниците, на политическите и духовните водачи. Днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите сили, със силата на своя идеал пометоха границите на една огромна историческа несправедливост. На тези, за които един западно европейски очевидец ще напише, че се бяха наели на леко сърце да правят световна история.

Които без колебание защитиха своето Съединение и пред световната общност и по бойните полета на Сливница и Драгоман, водени от вярата, че когато правото е на своя страна, то се отстоява непоколебимо и до край. Поколение, което ни даде урок, че политици и граждани могат да се възприемат и действат като творци на историята, а не като нейни безпомощни заложници. Днес ние търсим гордост в миналото и често забравяме и загърбваме своя дълг към настоящето и към бъдещето, хлъзгайки се по пътя на разединението и безверието. Но нека е ясно, че нихилизмът не е изход, изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 година.

В гражданската преоценка и личната отговорност на всеки от нас, в способността ни като общество да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията. За да можем да изпълним заветите на тези, които посветиха живота си на това свято дело - Съединението. Да се разделим с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие напред.

И най-вече когато дойде и нашето време и когато и самите ние застанем пред взискателния взор на потомците - да можем с лекотата на изпълнен дълг да повторим думите на министър-председателя Петко Каравелов - "Ние извършихме това, което можахме и което можехме, вървяхме с народа и сега, без да се срамим пред никого, можем спокойно да чакаме съда на историята. Поклон пред радетелите на българското Съединение! Да живее единна и свободна България."

Кметът на Пловдив Костадин Димитров отбеляза проявените от хората разум, толерантност, мъдрост и достойнство по време на Съединението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от Политика
България и Германия със споразумение за покупка на зенитно-ракетни комплекси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А Десислава съвсем законно е била назначена в поделението. Да не мислите, че Радев е ходатайствал? И Кирчо законно е назначен от Радев за министър. КС казва,че е незаконно назначен, ама Радев нищо незаконно не прави, беее! КС казва Киро да върне парите от заплатите като незаконен министър, но Кирчо не връща заплатите до ден днешен. Задачи всичко е законно. Те са на законното майkaта. ХАХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХАХА
47
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се заблуждавайте, Афера и Епицентър са роби на Пеевски
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма такова нещо като Европа, има един континент - Евразия. Европа не е континент, това е малко полуостровче, половината и територия е заета от Русия. Европа умира, бъдещето е на изток. Така както само до преди няколко години всички се стремяха към западна Европа, така в скоро време всички ще се стремят към Евразия.
45
0
 
5
 
! Отговори
Хасковски Плебей преди 1 седмица
Обединете се роби на комунизма за благото на мистър кеш
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Волен Сидеров е първият Изкуствен Интелект управлявал България! Никога няма да забравя как Волен Сидеров плюеше по руснаците от ефира на ТВ СКАТ, а сега ги боготвори. Така са проститутките, спят с който им плаща. Да не забравяме, че Волен Сидеров е единственият български политик излизал чисто гол "поПишка" на първа старница в пресата: blife.bg/pictures.volen1_400_01.jpg
43
0
 
1
 
! Отговори
Румбача поздравява преди 1 седмица
Зърнарите с Тракторист хулиган Субсидар
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев е позор - оставка и затвор , импийчмънт още Днес да махнем този фес !
41
0
 
2
 
! Отговори
Арменския Поп преди 1 седмица
С Янкошумкари е против бога да се съединяваш
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мистър КЕШ. Хахахахахаха Хахахахахаха
39
0
 
1
 
! Отговори
Бохо Павияна преди 1 седмица
42 Що устата и е заета
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рая Назарян нямаше реч, защо така?
37
0
 
4
 
! Отговори
Румбата е преди 1 седмица
Сатънист от ложата на Гергов сф и наря
36
3
 
1
 
! Отговори
С милионите преди 1 седмица
На Бохо които открадна от народа може ли да се обединим
35
2
 
7
 
! Отговори
Оратор преди 1 седмица
От ден на ден 'ораториите' на другаря Радев ме кефят все повече и повече. Не е забравил уроците в класовете на ЗаКаПеЧетата. "Да се разделим с беззаконието" звучи точно, като "Дайте да дадем".
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Г-н Радев, Вие разделихте хората и направихте преврат преди 4г. срещу законно избраното правителство. Не Ви отива да говорите за обединение. В деня когато България беше приета в така наречената чакалня валутно-обменния механизъм ERM II, Вие излязохте с юмрука и дадохте старта на платените протести. От тогава минаха 4 години на разединение.
33
1
 
3
 
! Отговори
Коприн4о преди 1 седмица
Атака пубеда Възраждане на цоциализма с Рундьо Прическата деведесетарската мутра.
32
0
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 1 седмица
Може да е бил дрона на Радев.
31
1
 
6
 
! Отговори
Най великото преди 1 седмица
В българската история е че България е цила съюзник на Хитлер останалото 500 години турско робство после руско после циг о й неро4иFутска до сега!
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Атака пубеда със Рундю - и пенция влачи и заплата влачи :)))
29
4
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 седмица
Toa не пожали 37 хиляди българи заминали без време от ковида и вся раздор точно тогава, пък жена му игра хоро в ден на сеч.....какъв българин си ти хорошутка???? Тия загинали герои на България те презират от небето.. оставка Радев веднага.