Радев призова от Пловдив: Да не забравяме личната отговорност, да се разделим с беззаконието

Президентът присъства на тържествената заря-проверка в Пловдив за Съединението
6 сеп 2024 21:02, Анисия Иванова
133
Радев призова от Пловдив: Да не забравяме личната отговорност, да се разделим с беззаконието
Кадър: БНТ
Президентът Румен Радев призова, търсейки гордост в миналото, да не забравяме за личната си отговорност да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията.

Тържествената заря-проверка в Пловдив е кулминацията на празничния 6 септември. Тя се провежда на площад "Съединение", на нея присъства президентът Румен Радев, зам.-министърът на отбраната Аделина Николова, както и представителни формирования от Съвместното командване на специалните операции, 110-ти логистичен полк и 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на Сухопътните войски, Трета авиационна база и 24-та авиационна база от състава на Военновъздушните сили.

 "На днешната паметна дата за мен е чест да бъда в хилядолетен Пловдив, където вече 139 години оттеква най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост. Дело, сътворено с волята и единомислието на будните хора от всички краища на българските земи - на офицерите и войската, на държавниците, на политическите и духовните водачи. Днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите сили, със силата на своя идеал пометоха границите на една огромна историческа несправедливост. На тези, за които един западно европейски очевидец ще напише, че се бяха наели на леко сърце да правят световна история.

Които без колебание защитиха своето Съединение и пред световната общност и по бойните полета на Сливница и Драгоман, водени от вярата, че когато правото е на своя страна, то се отстоява непоколебимо и до край. Поколение, което ни даде урок, че политици и граждани могат да се възприемат и действат като творци на историята, а не като нейни безпомощни заложници. Днес ние търсим гордост в миналото и често забравяме и загърбваме своя дълг към настоящето и към бъдещето, хлъзгайки се по пътя на разединението и безверието. Но нека е ясно, че нихилизмът не е изход, изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 година.

В гражданската преоценка и личната отговорност на всеки от нас, в способността ни като общество да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията. За да можем да изпълним заветите на тези, които посветиха живота си на това свято дело - Съединението. Да се разделим с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие напред.

И най-вече когато дойде и нашето време и когато и самите ние застанем пред взискателния взор на потомците - да можем с лекотата на изпълнен дълг да повторим думите на министър-председателя Петко Каравелов - "Ние извършихме това, което можахме и което можехме, вървяхме с народа и сега, без да се срамим пред никого, можем спокойно да чакаме съда на историята. Поклон пред радетелите на българското Съединение! Да живее единна и свободна България."

Кметът на Пловдив Костадин Димитров отбеляза проявените от хората разум, толерантност, мъдрост и достойнство по време на Съединението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от Политика
България и Германия със споразумение за покупка на зенитно-ракетни комплекси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Клишета и пак клишета. Всичките клишета на мезета. Хахахаха
67
3
 
16
 
! Отговори
Чората преди 1 седмица
Шиши ще оправи тебе , Господин Мистър Кеш.Правиш се на много велик.
66
3
 
3
 
! Отговори
кабир беди-р.иведик преди 1 седмица
драги ми смехурковци ама тези наши сънародници били големи Марикатури...тези същите където най обичат да бъдат разделяни и най мразят да бъда обединени и толкова независими че от тях абсолютно нищо не зависи!!!...имали официален празник на обединението 06.09. и празник на независимостта 22.09?!?!?!...ама как им се подиграват с тези назначени празници бедна ви е фантазията...:)))))) а също така били много позитивни и съпричастни ама имат поговорка я не сака аз да съм добре сакам комшията да е зле
65
19
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Единственият политик ,който остана да брани националните интереси.Дано има сили да продължи по същия път.Показа,че е по силен от ГЕРБаво-Шарлатанската Сглобка.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тръгнаха си. Кортежите преминаха в посока надлеза на Карловско шосе. Видях ги на кръстовището близо до Новотела. Явно са били на коктейла.
63
1
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 седмица
Когато Радев призовава, ми се допъйрдява...Джоарт джоарт ДЖОААААРТ
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Светът вече е друг. Монголия го каза ясно на всички - светът е друг, старият свят свърши и никога няма да се върне в старото състояни. Ще бъде дълъг процес на катастрофически и тектонически промени. А при това Монголия беше най-проамериканската държава в региона.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вижте снимки от момента на речта на Радев и ще видите как го гледа министър Илков! Също като изненадан. ха-ха Ха-ха
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нито един историк не може да обясни как един толкова малоброен народ, без икономика и без изградени държавни структури успя да завладее и покори целия свят, освен това в определен смисъл постави и основите на Руската империя. А днес не се уплашиха и не отстъпиха на европедерасляците и смешният им международен съд, подиграха се открито в лицето на целия запад и ги направиха за смях.
59
0
 
4
 
! Отговори
Зеления чорап трябва преди 1 седмица
да знае, че само с призования не става! Ще трябва и кръв да има вече! Дали малко или много кръв ще видим! Никой няма да напусне фасетата, която държи доброволно! Кога ще го разберете? Силов подход трябва, ама в зайчарника има само зайци! Истинските българи бяха миналите столетия, сега само розови гащички!
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Германия е на ръба на фалита, след това - навсякъде другаде.
57
1
 
3
 
! Отговори
държава курва преди 1 седмица
Да де, ама в България никакъв американски ботуш не е стъпвал или газил. Българите сами се гьзат и вдигат краката на партньорите отвъд океан, и дори правят доброволно врътки и така вдигат краката че да доставят повече удоволствие на презокеанските парнтьори, дори без да искат от тях, като ку.. като леки жени да си осигурят по този начин лек и приятен живот.
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За производството на военна техника, снаряди и всичко останало са необходими ресурси. Русия има всичко, всякакви ресурси, а Geйропа има една гола dупара.
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Великата Русия и СССР са дали на света изключително много, безброй научни открития, култура и т.н. Световния прогрес се дължи в по-голямата си част на Русия. Америка какво е дала на света? Какви са американските открития? Едно нищо, кръгла нула. Америка практикува само регрес, терор и навсякъде носи само разрушения. След нея всичко е трайно разрушено. И що държава е това? Сбирщайн население, тайни служби и бизнес от идеалисти-експлоататори... еееббааатти и краварската к.л.о.а.к.а!
54
3
 
3
 
! Отговори
ген. Луков Марш-ляк преди 1 седмица
В Курск братушките попиляха и направиха на дар-мадан укро-фашистките зомбита!!! Извозват убитите с Камази! А унищожените западни оръжия стърчат като купища железарии, безпомощни и строшени, както са и стопаните им! Пълен крах и тотален разгром!!!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е монолог. Всъщност Радев говори за себе си. Мечтае да се раздели с беззаконието. Вълкът козината си сменя, нравите никога.
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво могат примерно Норвегия или Белгия или която и да е страна от Европа с малки изключения без Германия? Те нищо си нямат, не могат един котлон или кафе машина да си произведат, да не говорим за автомобили и т.н. А Русия има от къде да купува и автомобили, и техника и всичко, а вече работи и сама да си произвежда.
51
1
 
4
 
! Отговори
Шиши Ш0пара преди 1 седмица
Видяхте ли облика на Пхенян? Модерен, чист и подреден град с небостъргачи и огромни паркове, чудесни улици и булеварди. София прилича на една разбита, м.р.ъ.с.н.а, сива кл0ака в сравнение с Пхенян. Сф с тия тъжни, полуразрушени от времето панелки прилича на разбомбения Бахмут. Въздухът и Сф е със съдържание като въздуха на планетата Венера. За населението на Сф няма да говорим едни селски шопляци от контингента на канадския парапет, шиши ш0пара и банкянския нерез.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде стъпи американския мирижлив ботуш трева не никте. Стъпи в украйна и вече е с минус 20% територия и минус 50% население. БГ е вече 35 г. под краварско р0бство и от 9 млн вече сме има няма 6 млн. 1/3 от населението ни станаха р0би назапад, а останалите 1/3 са р0би на западни фирми у нас.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?