МС осигури безплатен транспорт за украинските ученици у нас

За целта правителството одобри 297 674 лева
Обновена: 15 окт 2024 15:49 | 15 окт 2024 15:49, Красимир Ангелов
100
МС осигури безплатен транспорт за украинските ученици у нас
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри 297 674 лева, с които се осигурява безплатен транспорт до училище на ученици с временна закрила от Украйна. Със средствата ще се обезпечи превозът им от местата за настаняване до образователните институции за цялата нова учебна година - от 16 септември до 30 юни 2025 г.

Най-голям брой деца и ученици са приети и се обучават в образователни институции в областите Бургас и Варна. Те се записват в училища с налични свободни места и поради тази причина някои от децата посещават по-отдалечени образователни институции.

За да се гарантира достъпът им до образование правителството взе решение да осигури допълнителни средства за организирането на транспорт до училищата и обратно.

Финансовата помощ ще бъде преведена по бюджета на Министерството на образованието и науката и по бюджета на пет общини - Несебър, Поморие, Варна, Аксаково и Балчик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от Избори 2024
Първан Симеонов: Ако "Възраждане" са втори, ще е стимул да има кабинет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
до 86 Кравар изпростял, твоят идол Тиквата от 2009-та година е на власт с редки изключения. Защо досега не направи така, че да има безплатен градски транспорт за ВСИЧКИ ученици? Кажи веее, скааапан кравар мааалоумен?
87
0
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 9 минути
"кААпейки, градския транспорт за ученици отдавна е безсплатен, ама вие откъде да знаете нали сте къъсопишшковци и едно дете немое да напрайте:)))" ---------- Колко отдавна бе, центаджийо? От м. февруари тази година! И то в София за деца до 14 г. По-големите ученици пътуват с платена карта. А за украинчетата се осигурява специален автобус, който освен че е безплатен, ги превозва от мястото на живеене до училището. Не знам колко дълга пиишшка имаш, но интелектуалният ти капацитет е доста скромен.
86
0
 
0
 
! Отговори
До 82 преди 13 минути
До 52-ри пост - Пак мучиш и не е ясно на кого точно отговаряш. Докато бяха на власт твоите червенознаменни любимци, защо не уредиха да се гласува закон, според който всички ученици в България имат правото на безплатен училищен автобус?
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 18 минути
До Същата група хора - Украинчетата бежанци в България също не учат на майчиния си език. Така че, примерите са несъпоставими. Функционирането на бълг.училища в Украйна е въпрос, който може да се реши само на дипломатическо ниво и междуправителствени споразумения.
84
0
 
3
 
! Отговори
До не съм 63 преди 23 минути
Не,училището не е частно.Частни са микробус четата.Събират децата по адреси.Иначе,да ,по желание е.Никой не те задължава да го ползваш.Но цената,която съм посочил е тази,която съм плащал.Сега детето ми учи в друго училище и ползва градски транспорт.
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
ама спряха училищните автобуси за българчетата между селата??!!!!!!!!!!!
82
0
 
0
 
! Отговори
52-ри пост преди 23 минути
до 82 71-ви пост е мой, 75-ти пост е мой, смооотанякооо!
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
До Анонимен 52 *** да мучиш някъде другаде. Тук не е обор, а форум. Само ти ли не разбра, че градският транспорт за деца до 14 г. е безплатен? Щом си етнически българин, едва ли детето ти живее в едно населено място, а учи в друго и пътува всеки ден.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
Бюлетина номер 12 на 27-ми октомври. Време е да спре тази украинска гавра с нас.
79
0
 
4
 
! Отговори
Същата група хора - преди 28 минути
българските деца в Украйна са дискриминирани, защото не могат да изучават майчиния си език. Как се получава така, че българите са дискриминирани и в родината си, и извън нея? Идват избори, драги политици, замислете се за дискриминацията над българите в собствената им родина и липсата на защита за българите зад граница! И си дайте сметка, че ако продължите да унищожавате българите у нас и в чужбина, държавата-мащеха подписва смртната си присъда, а с това и вашата!
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
До Когато една група - Ползват, щото управниците ни така подреждат нещата. А българите сме силни на приказки помежду си, а трябва на друго място да викнем, та да чуят. Ако го правеха с техните си пари, изобщо нямаше да ми пука, но ползват нашите данъци и се разпореждат с тях, като със собствени за каквото им скимне. Даже и не питат.
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
До Понеже ми, иде реч за градския транспорт, а ти ако искаш може и за такси да плащаш на децата си, никой не се интересува от твоите неволи
76
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
Учи, маме, да не работиш! Ако си Копейка неграмотна, ще бачкотиш!
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
до 72 Кравар скааапан, безплатен е градския транспорт за учениците до 14 годишна възраст! Разбра ли ве, кравар?
74
0
 
4
 
! Отговори
Когато една група преди 33 минути
хора в дадено общество получава привилегии на база етнос и гражданство, това де факто е дискриминация спрямо другите членове на обществото от същата група. Тоест всички български деца са дискриминирани, защото нямат привилегията да ползват безплатен транспорт до училище. А точно техните родители плащат данъците, които държавата-мащеха раздава най-щедро на хора, които нямат никакъв принос в икономиката ни. Познат сценарий - от десетилетия друга група хора в БГ ползват привилегии на база етнос...
73
3
 
4
 
! Отговори
Понеже ми преди 33 минути
Слагате минуси,ще ви напиша и училището-151 НСОУ в "Овча купел".Събира ученици само в квартала.Има 10 микробуса.В едната посока е 5 лв.,после 5,50.За учениците от 1 до 4 клас ,които ползват двете посоки е 7 лв.на ден .
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
кААпейки, градския транспорт за ученици отдавна е безсплатен, ама вие откъде да знаете нали сте къъсопишшковци и едно дете немое да напрайте:)))
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
до 67 Къде в България има безплатен транспорт за ученици над 14 годишна възраст ве, изпростял кравар такъв? Казвай бързо веее????
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
До полковник Колев - Ами, то в един момент ти писва, хората вдигнаха ръце. Да се местят у нас, тук им осигуряват всичко и продължават да го правят.
69
5
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 41 минути
Как е безплатен транспорта за ученици?Миналата година за ученически училищен бус в София плащах по 5 лв.на ден в едната посока.После го увеличиха на 5,50.Хайде да си мълчиш,като не си информиран.