Признаци, които показват, че хидравличната помпа на колата е за смяна

Ето за кои 5 симптома трябва да внимавате
Спонсорирано съдържание | Обновена: 10 юли 2023 16:04 | 10 юли 2023 15:55, Красимир Ангелов
Признаци, които показват, че хидравличната помпа на колата е за смяна
Снимка: freepik.com

Помпата е един от компонентите на хидравличната система на вашия автомобил, които са подложени на най-голямо натоварване.

Какво представлява този елемент от хидравличната система?

Съвсем накратко казано, хидравличната помпа е механично устройство, което преобразува механичната енергия на хидравличната течност в хидравлична енергия (мощност).

Тя работи с помощта на двигателя на превозното средство и предоставя необходимата мощност за функционирането на различни компоненти като волана, спирачките и съединителя.

Най-ярък пример за хидравлична помпа е помпата на кормилното управление на автомобила.

Защо хидравличните помпи се провалят?

Както споменахме в началото, помпата е един от елементите на хидравличната система, които работят под много голямо натоварване. А това от своя страна води и нейното по-бързо износване и дефектиране.

Що се отнася до причините, поради които обикновено се налага ремонт или смяна, то те могат са доста - от появата на корозия, замърсяване, свръх натоварване до липса на достатъчно хидравлична течност и други.
 
Как да разберете, че хидравличната помпа има проблем?

Има няколко симптома, които предупреждават за евентуални проблеми с хидравличната помпа:

Скърцане при въртене на волана

Ако по време на завъртане на волана доловите неприятен, скърцащ шум, възможно е да има проблем със сервоуправлението на автомобила.

Обикновено това скърцане се получава или от теч в хидравличната помпа на кормилното управление, или ако нивото на хидравличната течност е ниско.

Така или иначе, долавяте ли подобни шумове е добре да им обърнете внимание на време и да посетите сервиз, за да установите каква е точната причина.

Съскащи шумове

Съскащите шумове обикновено са индикация, че нивото на течността е твърде ниско или липсва.

А това е доста опасно, тъй като ако продължите да шофирате с ниско ниво на хидравлична течност, това може да доведе до внезапна и пълна повреда на цялата хидравлична система на кормилната уредба.

Твърд волан или бавна реакция

Ако забележите трудно управление на волана, увеличено усилие при спиране или необичаен шум и вибрации от предната част на автомобила, възможно е да имате проблем с хидравличната помпа.

В такъв случай е препоръчително по най-бързия начин да се консултирате вашия сервиз и да помолите да бъде извършена диагностика и смяна на хидравличната помпа, ако се налага.
Скърцащи звуци при стартиране на автомобила
Обикновено подобни скърцащи звуци при стартиране на автомобила са признак, че помпата на сервоуправлението е износена и причинява приплъзване на ремъка.

Теч на масло под колата

Въпреки, че подобен теч може да се дължи както от спукани тръбопроводи, маркучи и на още куп други причини, напълно е възможно да имате проблем и с автомобилната хидравлична помпа.

В този ред на мисли, ако забележите червеникаво - кафяво петно под колата е добре да потърсите специализирана помощ, за да установите точната причина за теча.

Можете ли да смените хидравличната помпа сами?

Смяната на помпата не е лесна задача, тъй като се изисква както опит, така и използване на специализирани инструменти.

Поради това и нашият съвет е, ако установите някой от гореизброените признаци да потърсите квалифициран механик, който да извърши смяната на хидравличната помпа.

Даваме тази препоръка, тъй като от правилната работа на помпата до много голяма степен зависи безопасността ви на пътя и доверявайки се на  професионалист можете да сте спокойни, че инсталацията на новата помпа ще бъде извършена по правилния начин и няма да имате проблеми на пътя.

Каква е цената на хидравличната помпа на кормилното управление?

Цената на помпата зависи както от вида на помпата и модела, така и от марката, но откровено казано не е никак ниска.

Затова, ако искате да спестите някой лев от покупката, можете да потърсите хидравлична помпа втора употреба.

Даваме ви този съвет, тъй като предлаганите в специализираните магазини за авточасти втора употреба помпи са на добри цени и най-важното - с отлично качество.
 


Спонсорирани публикации