Русия - САЩ: без "насрещни отстъпки"

Нервността на руските власти, щом стане дума за САЩ, отново взе да расте
Обновена: 1 юни 2012 19:59 | 1 юни 2012 19:58,
621
Русия - САЩ: без "насрещни отстъпки"
Обама и Путин Снимка: архив, Reuters

Нервността на руските власти, щом стане дума за САЩ, отново взе да расте - това сочи острата им реакция след неотдавнашното слово на посланика на Щатите в Русия Майкъл Макфол във Висшето училище за икономика (ВУИ). Макфол говори там по редица въпроси не толкова като дипломат, а по-скоро като политически експерт. Прямотата му бе посрещната рязко негативно от руското външно министерство, което с напрегнато внимание следи всяка негова стъпка още откакто е поел поста си в Москва и демонстрира негодувание от "политическата му активност".

По всичко личи, че на някого от руските властови среди много му се ще да превърне Макфол в символ на "заплашителния американски империализъм". Напоследък се очертават две успоредни тенденции. Първата е свързана с опити независимо от всичко да се изтъкне политическата воля за запазване на диалога между двете държави,  продължаване на "рестартирането", изграждане на по-ефективни отношения. Като "бяло петно" върху помрачените двустранни връзки изпъкна скорошното изявление на руското външно министерство, разработено в дух на приятелство и взаимно разбирателство. 

Заместник-министърът Сергей Рябков разказа как Дмитрий Медведев е връчил на Барак Обама послание от руския лидер Владимир Путин. "То дава конструктивен тон във взаимните отношения. Руската страна безусловно, без колебания, потвърждава, че ще следва  предишния курс. Приемствеността в отношенията помежду ни е стожер в политиката по американското направление", каза той и добави, че никакви "личностни" фактори не ще повлияят върху "конструктивните нагласи".

При всичките си позитивни ноти посланието се четеше двояко: може би Кремъл наистина иска да поизглади ситуацията около отказа на Путин да участва в срещата на Г-8; може обаче да става дума за дипломатически трик - да покажем, че колкото до Русия, тя подкрепя "рестартирането", пише големи писма до Обама,  уверява го, че ще има приемственост, изобщо е "за" всички хубави неща и "против" всички лоши. С други думи, че ако има проблеми, те не идват от нас.

Последва изявление на президентския помощник Юрий Ушаков, който конкретизира положението около писмата, разменени от президентите - разказа, че Обама също е пратил голямо послание на Путин още на 2 май, а Путин е отвърнал с поне толкова дълго писмо, и т. н. Сякаш бе наложително Ушаков да поправи грешките на външно министерство, което в първото си комюнике незнайно защо премълча за първоначалното писмо на Обама и подробностите от него - все едно че само Русия иска мир.

На този фон впечатлението беше, че Кремъл, от една страна,  има желание да се върне към конструктивния тон, но от друга - това намерение някак все претърпява провал. Което откроява още по-ясно втората тенденция - влошаване на атмосферата, нарастване на напрежението, усещане за задънена улица в решаването на редица остри проблеми, на първо място за ПРО. Ще споменем още подготвения от Държавния департамент "списък Магнитски" с имената на някои руски чиновници и отново критичния доклад за човешките права - все силни дразнители за Москва.

Всъщност става така, че и двете страни втвърдяват курса: САЩ се готвят за избори, в Русия победител стана Владимир Путин, а "рестартирането" вече изглежда като нещо от минали времена. Това прави актуален въпроса кой носи отговорност за влошаването на отношенията и Макфол е твърде подходящ за ролята на основен символ на "американския империализъм". Преди година никой може би нямаше да обърне внимание какво е казал във ВУИ. Днес обаче всяка негова дума буди далеч по-голям интерес, всяко изречение се гледа под микроскоп.

Само по себе си словото му бе твърде дружелюбно. Москва не хареса главно една фраза за руско-киргизстанските отношения. Той прикани и двете държави окончателно да се откажат от "играта с нулева сума" (когато победата на единия партньор задължително е загуба за другия, б. р.) и от опитите да делят света на сфери на влияние. 

"Когато президентът Обама се срещна през 2009 г. с президента Медведев, той предложи своя идея за "рестартирането" и каза: "Аз съм нов човек тук, не разбирам много от външна политика, но не схващам фразата, която използвате: "привилегировани сфери на влияние" - посочи дипломатът. - Особено не го схващам, когато става дума за Киргизстан и "Манас". Защото в "Манас" ние не се опитваме да играем на сфери на влияние около киргизстанското правителство."По думите на посланика американското военно присъствие на летище "Манас" е било необходимо за прехвърляне на американски военнослужещи в Афганистан. И Русия, и САЩ обаче се опитвали да уредят положението около "Манас" в своя полза чрез подкупи за  бившия президент на Киргизстан Курманбек Бакиев.

"Вие предлагахте големи подкупи на г-н Бакиев, за да ни изхвърли от Киргизстан. Ние също предложихме подкуп, към десет пъти по-малък от вашето предложение, но това не подейства", откровено призна Макфол. 
Посланикът изрази недоволство и от политиката на "размени", водена от Москва.

"Ние се опитваме да постигаме целите си, без да обвързваме неща, несвързани помежду си - каза той. - Вашето правителство обаче много обича да обвързва нещата. Казвам го от собствен опит." САЩ се сблъскали с този подход например през същата 2009 г. "През 2009 г. те (руските представители) можеха да заявят: "Искате да се разберем за Иран? Направете отстъпка по въпроса с Грузия. Искате да се разберем за ПРО в Европа?  Направете отстъпка по въпроса с Централна Азия. Искате да се разберем за Северна Корея? Може да се споразумеем, стига да не повдигате темата за демокрацията и човешките права", отбеляза Макфол. "Това обаче не е наша политика. Ние няма да склоним на подобни сделки", обобщи той. Точно тази част от изявленията му буквално взриви руското външно министерство. И причината съвсем не е, че Макфол "наговори лъжи", както се изразиха руски дипломати.

Причината е, че Макфол каза истината - наруши някакви неписани норми на дипломатическата етика. То се знае, нито САЩ, нито Русия не могат да признаят, че правят "търговия" с въпросите за военните бази, Сирия, Иран и човешките права. Ясно е също, че този пазарлък е по-удобен за Москва като по-уязвима в отношенията със САЩ - тя се страхува да не изгуби своята сфера на влияние,  главно в постсъветското пространство. Фобиите на Кремъл не са малко. САЩ обаче също не страняха от "пазарлъка", схващайки, че стига да води до малко от малко позитивни промени - и това вече е нещо.

Разликата обаче е там, че в прокарването на стратегическите си интереси САЩ имат избор - да се пазарят или да откажат, за да постигнат своето и без принципната подкрепа на Москва. Изборът на Русия обаче е значително стеснен - пълният отказ от пазарене ще означава победа на изолационистката тенденция. Едно усещане за безизходност у Кремъл може да породи далеч по-твърд външнополитически курс. При това положение Макфол става удобна мишена за дискредитиране: не можеш ли да опровергаеш нечии изявления, защо не се опиташ да намалиш доверието към източника? Подобни подходи от двете страни наистина може да изпратят в миналото "рестартирането" между Русия и САЩ.

 

Татяна Становая, "Политком", БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


621
Още по темата: САЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
455
8
 
3
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Русофили* да се чете в предния ми пост.
454
11
 
11
 
! Отговори
Az преди 12 години
Брей , бях забравил колко заблудени русофоби има в БГ. Не трябва така на автопилот, използвайте си главите малко. Русия е регионална сила и толкова. Ако има някой, който след известно време да заеме мястото на Сащ, това са китайците. А тези които искат да са свободни и независими, да емигрират в Русия и тогава да видят що е това свобода и независимост.
453
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моля,Ви, начетени и знаещи момчета, не дискутирайте с полуграмотни инфантили!От тази простотия не зная какво й се пише на България!Особено 459 и "киркорчо". Не питай за лудото-то само се обажда.
452
16
 
10
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
Русия от петък 1.06.2012г. започнала фалиране. Нефт е по евтина и рубла веднага пада всеки ден. Само война ще спаси Русия. Путин казал, че мисли за да натисне червено копчето. И сутринта руснаците се собудят, а Америка нама!!! И *** по телевизия вика, че няма повече врагове, от днес руснаците и техните братушки от Северна Корея започват нов живот в щастие и богатство. Честито !!
451
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До края на мандата на Путин през 2018 г, се очаква да останат 5 държави на северо-американският континент(Китай и Япония на запад, Мексико на юг, Русия и Германия на изток)
450
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Горбачов,ти ли(мастийо долна),в учебниците след години ще се пише за теб, как предаде ценносната система.Сега рекламираш тащи(бельо)и закуски(кифли) в Америка,стана за подигравка.
449
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сащ - страна заселена от всякаква *** , Първите изселени там са били затворници и пр***итутки от Европа !!! Американците не са нация , а сбирщина от цял свят !!!! Негросите и латиносите са вече повече от белите / добре че емигрират от такива държави като нашата та да има бели / , има щати в които бели вече не живеят !!! Първия черен президент на щатите защитава гей браковете , е докъде ще стигнат уса , ако не купуват мозъци ????
448
7
 
15
 
! Отговори
агент на КГБ преди 12 години
Поначало руската военна машина има скрити, тайни оръжия с фантастични възможности. САЩ и лумпенизираната и демокрация не са в състояние да имат подобни тайни. Целият потенциал на САЩ се базира на заграбените технологии от Хитлер, докато руските скрити козове никой не ги знае! Дори Путин! Това са методите на КГБ, "нулевия резултат" от ядрения баланс вече е архаизъм! Целият икономически потенциал обслужва военната машина!
447
8
 
26
 
! Отговори
Единна Русия преди 12 години
Слава на Путин !!!
446
24
 
8
 
! Отговори
Горбачов преди 12 години
Сега вече няма две сили. Силата е само една-Америка. Тя ще управлява еднолично света. А Русия е пред пълен разпад. Прощавайте българи! Вече сте в НАТО и с вас сме най-големи врагове. Обаче и приятели да бяхме, вече с нищо не можем да ви помогнем,ако ви нападне някой. Потъваме и Русия вече няма да я има. Спасявайте се сами балгаръй. Каквото можахме,направихме за вас. Не ни забравяйте! Сбогом!
445
1
 
5
 
! Отговори
do 495 преди 12 години
Просто не мога да повярвам, че го написа това :) Нима мислиш, че си затапил някой с тази оглавяваща класациите глупост. Ужас, това невежеството е по-страшно от всяка болест, разпространява се със страшна сила.
444
9
 
23
 
! Отговори
Путин преди 12 години
Един Топол-М в Манхатън и САЩ се разпада моментално. Тия балерини не са видяли война на тяхна територия, тъмно им е под шапката какъв ужас ги очаква при сблъсък с Русия. От един ядрен сблъсък 95 % от американците ще полудеят и ще се мятат неистово в океаните. Останалите 5 % ще се самоубият от ужас и напрежение! 20000 ядрени и неутронни бомби ще ги опържат живи и завинаги...Ха-ха-ха!
443
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма добри и лоши. И двете държави са сили, и двете си гонят интересите и ще продължават да дават всичко за да ги постигнат. Лошото в случая е, че такива страни като нас където не могат да се съвземат и да си стъпят здраво на краката, ще се налага да духат супата във всеки удобен за въпросните САЩ и Русия моменти (най-вече за Русия, защото сме по-близо до тях и сме им под ръка).
442
6
 
22
 
! Отговори
руски тюлен преди 12 години
Русия разполага с безкомпромисна армия, смел и несломим народ, мощни оръжия и необятна територия. Никой не може да я победи, а който застане насреща и, се превръща в пепел и перушина...Смазахме Наполеон, после Хитлер, сега е ред на Чичо Сам...А след него няма да е интересно вече, няма да имаме врагове!
441
6
 
17
 
! Отговори
1943 година преди 12 години
Американците са хуманни. Само 2000 софиянци са избили при авиационните бомбардировки над софия в 1942-1944 г. А можеха като в Япония да убият 200 000 души. Разрушиха центъра на софия,но само на софия. Над другите градове почти нямаше бомби.
440
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
493Да де ... *** (а.к.а. индийците) ще участват с акъл, руснаците с мангизи :))) Докъде изпаднаха 'братушките'- *** да им раздават акъл.
439
7
 
25
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Дано не съм прав но рано или късно света ще разбере що за зло са САЩ,и тогава друга песен ще запеят някой,трябва да разберете едно САЩ мразят свободните,независими те,силните а при Путин Русия става все по силна и независима,и ни а трябва само да се радваме за това като православни братя.
438
4
 
13
 
! Отговори
до 491 преди 12 години
Абе човече, т ли си чел???? Най новия съвместен проект между Русия и Индия е модификация на Т- 50 с 40% индийско към 60% процента Руско участие, Индийците са въоражени изцяло с Руска техника защото превъсхожда в пъти всяка останала. Наистина трябва да се чете, моля те направи го
437
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На срещата в Кремъл Обама дошъл при Путин и тъкмо да каже нещо, но Путин го изпреварил:- Г-н Обама! Спрете противоракетния щит, защото той е насочен срещу нас и ще ни принудите да сглобим отново ядрените ракети и да ги изстреляме по вас, докато щита не е проработил!Обама въобще не обърнал внимание на казаното от Путин и на свой ред казал:- Г-н Путин, изберете си на кой от двата поста ще поставите гей в Русия - на президентския или на министър - председателския.
436
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ехо, забравихте Китай. Китай е новият хегемон, който между 20 и 50 г. ще е отвял далеко назад и Русия и САЩ в икономически и военен аспект. Именно това ги плаши американците, защото ФЕД е частен при тях и не могат 20 г. да карат със заеми по 2 трилиона долара - накрая целия свят ще се събере и ще ги пребие с камъни за толко многото напечатани пари. САЩ отдавна не може да осигури обезпечение на собствените си пари и по принципа, който въведе с премахването на покритието на валутата си със злато.