Работилница за велосипеди

Или как някои децата се радват на малкото
Обновена: 4 май 2013 10:55 | 3 май 2013 16:30,
18

Колелата се ремонтират. Снимка: Re-act

Децата от Ракитово имат много свободно време. Рядко излизат – най-често, когато са във ваканция и се прибират у дома. Част от учениците във ВУИ ”Ангел Узунов” обаче не напускат интерната дори тогава, защото преди да попаднат във възпитателното училищe, са живеели в домове за изоставени деца.

Някои от тях работят в градчето, но местните не се нуждаят често от помощ, пък и няма как да ангажират всички. Така възпитаниците на училището се затварят, забравят контактите си с външния свят, асоциализират се, губят навиците, които са имали.

Още по темата
28 апр 2013 11:58
28

Остават заклещени в една среда, чието влияние е доста съмнително. От понеделник до петък са на училище, възпитателите се опитват да им организират допълнителни занимания, но все пак им остава много свободно време, което те най-често ”оползотворяват” в гледане на телевизия или висене някъде из двора. Понякога спортуват – в това много ги бива.

Така и започва идеята на неправителствената организация Re-act. Първоначално идват от време на време, за да прекарват време с децата. Така те контактуват с различни хора и не губят връзката с външния свят.

По-късно обаче решават, че трябва да намерят различни занимания на възпитаниците на интерната.

В момента тече готварски курс. Учениците са разделени на две групи от по седем души. Основната част от курса я води професионален готвач. Докато едната група има занимания с професионалиста, другата група се занимава с аматьорско готвене.

Юлето и Габи от Re-act, с помощта на други доброволци, се опитват да научат децата как да сготвят с продуктите, с които разполагат. Трябва да преценят какво има в хладилника, да си разпределят наличното и да успеят да сътворят нещо годно за ядене. Задачата не винаги е лесна. Случва се зехтинът да бъде напъхан в хладилника, мръсната тава – ”подредена” в някой шкаф, а накрая да бъде сътворено нещо подобно на омлет, с нотки на миш-маш.

Децата не винаги са максимално съсредоточени, понякога са разсеяни, а понякога откровено се лигавят. Тогава обаче се намесват двете дами, които умеят да въдворяват ред.

Докато в кухнята се действа по яденето, отвън – на двора, е разпъната работилница за колела. Re-act са събрали стари рамки от благотворителна инициатива и сега се опитват да помогнат на децата да си сглобят собствени колела. Някои от тях са много добри в колоезденето, други току-що започват да се учат.

В близката гора вече има готово трасе – маркировката е нарисувана, скоро ще сложат и стрелките. След като всички колела са готови, ще има и състезания. Дотук напълно сглобени са 8, но има още доста работа. Колелата са общи, но имат право да ги ползват само децата, които помагат при ремонта им.

Така ще се научат, че ако искат да получат нещо, трябва да дадат нещо, обяснява ми Любен от сдружението.

Това не са първите, нито последните занимания, които се организират за децата. Преди курса по готварство е имало работилница за свещи от биоматериали. След като усвоят уменията в кухнята, ще им бъде проведен и курс за изработване на картички и сувенири.

От Re-act смятат да организират и изложение, на което децата да демонстрират всичко, което са научили.

Децата винаги чакат с нетърпения идването на Любен, Габи и Юлето, а с тях - и на останалите доброволци. В началото било трудно, възпитаниците на ВУИ ”Ангел Узунов” били доста затворени. Вече обаче чакат всяко тяхно идване - групичка от 20-ина деца ги посреща още на паркинга в уречения ден. Винаги помнят какво са им обещали и се сърдят, ако пропуснат посещение.

Основната цел на сдружението е да помогнат на децата от интерната да не загубят представа за нормалния живот, да разберат, че не става всичко на готово, да ги приучат на елементарни житейски навици и умения. Животът зад четири стени не е като този в реалния свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
фсб преди 11 години
кво му е тъжното, по-добре от стари рамки, отколкото без колела... то е ясно че държавата одавна е абдикирала от задълженията си, всеки се справя както може... иначе браво и аз бих се писал доброволец, имам много познания с които мога да помогна, но съм от сф, а това май е далече... трябва да си помагаме взаимно, защото държавата не помага...
13
0
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 11 години
Забранено е със закон да се снимат лицата на децата...иначе да, повечето са ***(роми) и са страхотни...До Анонимен
12
0
 
2
 
! Отговори
:( преди 11 години
" Re-act са събрали стари рамки от благотворителна инициатива и сега се опитват да помогнат на децата да си сглобят собствени колела..." - Това е тъжно!!!!!!! Представяте ли си само...деца се опитват да си сглобят колела от стари рамки...ами, тъжно е
11
0
 
6
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Освен едно голямо БРАВО на инициаторите и на възпитаниците на интерната, друго няма какво да кажа.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kolko tendenziosni snimki zabelejete, nito edno lice, vsichki sa snimani s grab za da ne se vijda ot kakav etnos sa, ne che ima znachenie... Bravo na dezata che se zanimavat sas smisleni nesta :)
9
1
 
9
 
! Отговори
тор преди 11 години
До Анонимен 7За толкова години, да се беше постарал/а да намериш ч и ш.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така се променя държава, мислене, бъдеще. Не с чесане на езици и плюене. Браво.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми разбирасе ,4е 6те се радват децата на мене едно време като ми смениха 6колника с Балкан Лове4 бе6е най 6тастливия ден в живота ми !П,с з тези които помнят ?
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако крадат,защо крадат! Ако поправят велосипеди, защо поправят велосипеди! Принципна позиция.
5
15
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Нищо ново! Синът ми, който е на 14 г. непрекъснато поправя колелата на приятелите си. Току що бяха на двора и оправиха едно колело!
4
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не си направим такъв експеримент-посочвате сайт,затваряте го за външни посетители и да започваме!Вие питате,аз отговарям-само фактология,известна единствено на вас и на никой друг.Не е необходимо да познавам когото и да било-това само по себе си е същинска телепатия,в най-чист вид.Шапката ще ни падне!
3
0
 
38
 
! Отговори
мен преди 11 години
можело и хубави работи да се пишат и най вече да се правят в българия. браво
2
10
 
1
 
! Отговори
τη преди 11 години
Блиц,статията на В.Тодоров.Някой ме репликира-трафопост.При направеното сканиране установих,че е посещавал Военен санаториум-град Хисаря.Не съм разговарял с него,не и по конвекционален начин.Не е необходимо да разговарям с когото и да било.Не съм го виждал даже.Не е необходимо даже.Именно това представлява телепатията.Сканираш цели сгрази,след което съпоставяш.Много е лесно.Без използването на каквато и да било техника или агентурен апарат.Вие просто още сте в неолита,така да се каже!
1
0
 
29
 
! Отговори
ръб преди 11 години
"Или как някои децата се радват на малкото"Аз българ, гордей.