Разочаровани, забравени, вече и бягащи... Украинските войници изнемогват

Някои вече незаконно напускат позициите си
11 окт 2024 07:23, Александър Попов
347
Разочаровани, забравени, вече и бягащи... Украинските войници изнемогват
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Много от войниците на фронта в Украйна се сражават от две години и половина - без почивка. Някои вече незаконно напускат позициите си - просто защото не издържат. Украйна се нуждае спешно от хиляди нови бойци.

Много от украинските войници са на фронта от над две години - без прекъсване. Олег воюва дори вече цели десет години. "И аз, и другарите ми сме уморени. Имаме нужда от почивка, искаме да се върнем вкъщи при семействата си. Досега сме успели да оцелеем - във войната, която означава ежедневна опасност за живота. Но имаме нужда от възстановяване", казва той пред германската обществена телевизия ARD, цитирана от "Дойче Веле".

Олег се опасява, че от преумора вече няма да може да се справя на фронта, че ще се превърне в тежест. Други разказват за нервни сривове, за кошмари. Затова все повече войници напускат и незаконно позициите си. Наскоро вниманието привлече войник, който в знак на протест срещу липсващата ротация оповести публично неразрешената си отлъчка.

Украйна не може да преодолее огромния кадрови проблем на фронта, пише кореспондентката на ARD в Киев Ребека Барт. След две години и половина война тя така и не успя да разработи справедлива система на мобилизация и ротация, изтъква пред германската обществено-правна медия Олег. "Ако имаше ясни срокове за демобилизация, проблемът с персонала щеше да се реши. Моите познати наблюдават военните, чуват, че няма срокове и затова не искат да се присъединят към армията - опитват се с всички средства да се измъкнат", обяснява той. "Ако имаше ясни срокове, те биха си казали -  ще отида, ще си изпълня задълженията и ако оцелея, ще се върна."

Засега обаче се завръщат само ранените и загиналите, които междувременно са десетки хиляди. Също толкова се водят изчезнали или са в руски плен. Украйна не съобщава конкретни числа.

Бягство на запад

Докато обаче войниите на фронта в източната част на страната биват избивани, на запад безброй хора се опитват да напуснат Украйна.

На зелената граница към Унгария патрулите оглеждат за дупки в оградата или за следи в калта. Търсят подлежащи на мобилизация мъже, които се опитват да избягат от Украйна - тъй като от началото на войната мъжете между 18 и 60 години имат правото да напуснат страната легално само в изключителни случаи.

Както споделя пред ARD граничарят Витали Василович, който патрулира на границата: "Някои започват да викат, някои се страхуват. Някои просто замръзват на място, а други бягат трескаво, има и хора, които се опитват да се защитят. Хората са различни и имат различни цели. Някои наистина са добре подготвени. Не всички стоят и чакат да бъдат заловени".

Корумпирани чиновници печелят милиони от бизнеса с трафика на хора. Не е известно колко са мъжете, избягали от Украйна. Нито пък колко са били заловени при опит за бягство. Службите не оповестяват никакви статистики, понеже се боят, че те ще представят Украйна в негативна светлина, казват пред ARD граничните служители.

Украйна има нужда от десетки хиляди нови войници

Кирило не е избягал от Украйна. Той иска да остане в родината си, но се крие от военните. Малкото оръжия и липсата на изгледи за демобилизация са подтикнали 30-годишния мъж да преосмисли нещата. "В първата година на нападателната война постоянно мислех да отида на фронта. Но тогава нямаше недостиг на войници и на доброволци. С времето ми ставаше все по-ясно, че войната не е нещо романтично. Това е болка, кръв и сълзи."

Истинското име на Кирило е друго. Той не иска да бъде смятан за предател на родината. Но е точно такъв за онези, които ежедневно рискуват живота си на фронта, посочва ARD.

Украйна има нужда от десетки хиляди нови войници, тъй като атаките от руска страна не спират. Но много от мобилизираните са твърде възрастни, не са в най-добра физическа форма и не са добре обучени. Те често оцеляват само няколко седмици. За Кирило това е още една причина да не се присъедини към армията.

"В моя случай не става дума за задължение, а за избор. Дори е възможно по-скоро да реша да ида в затвора, отколкото на фронта", казва Кирило и допълва, че все пак от затвора човек може да излезе, докато от гроба - не.

Разочаровани, защото са забравени

Много от войниците постепенно губят връзка със старите си приятели. Колкото повече продължава войната, толкова повече намаляват и контактите им със старите познати, които водят привидно нормален живот далеч от фронта, пише ARD.

"Истина е, че хората забравят за войната. Познавам тази ситуация още от войната в Донбас, а сега е същото", казва Олег, който воюва вече от 10 години. "Ние, войниците, сме разочаровани от това, че ни забравят, особено когато виждаме как умират другарите ни на бойното поле, а други хора водят нормален живот и не се интересуват от нищо."

В центъра на Киев има море от знамена, което нараства ежедневно, пише германската обществено-правна медия. Всяко знаме е поставено за един загинал. Ежедневно и войнишките паметници на гробищата в страната се увеличават. Нощем Русия атакува много части на Украйна с ракети, бомби и дронове. Битките на фронта нямат край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още по темата: Украйна
Още от Русия
Какви са скритите планове на Москва за прекратяване на огъня с Украйна?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
1
 
2
 
! Отговори
Юлиян до309 преди 6 минути
Издихания казваш!Щом и при такива"издихания"украинската защитна линия в Донбас "трещи" и "се пука по шевовете",какво ще стане днес,утре?Пак ли поредните населени места изоставени от украинците поради реална опасност от обкръжение ще се окажат изведнъж "без особено стратегическо значение"?За да воюваш в последните месеци в украинската армия трябва да си едновременно спринтьор и маратонец иначе няма да оцелееш при тези постоянни "успехи".
317
0
 
3
 
! Отговори
бай Дрън: преди 6 минути
До последния урка!!! Аз казах ХАУ !
316
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
Визията на Запада за бъдещето на Украйна е твърде инфантилна. И ето докъде ги докараха още в самото начало. Жалко наистина. Украинците не показаха никаква воля за самостоятелност и рефлекс за оценяване. Превърнати са в тълпа обречени гладиатори.
315
1
 
4
 
! Отговори
Факт преди 12 минути
Разочаровани са от нашите розови понита, които вият по цял ден по форумите, но така и не отидоха да помогнат на храбрите украински войници.
314
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Западните правителства позиционираха украинската държава много неизгодно в дългосрочен план. Практически западните собственици на Украйна я обрекоха като държава. Жалко е, но е точно така. Никой в региона няма да търпи расизма и агресията на украинските колониални власти. Ако ще още 50 години да продължи тази война.
313
0
 
10
 
! Отговори
Неразбрал преди 18 минути
До Анонимен> Закривайте я тази корумпирана измислена държава, населена с нагли, нахални, мързеливи, надменни, неблагодарни укри!Докато не прочетох последната дума "укри", мислех за съвсем друга държава. Започва на "Б"
312
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
До Анонимен За корумпираната руска клоака всички сме съгласни Закриваме я !
311
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
Човек не може да избира родителите и съседите си. Украинците трябва да пораснат за тази проста истина. Украйна не може да бъде преместена някъде в ЕС или до САЩ. Тя е там, където е била винаги географски. Не е устойчиво и полезно за украинското общество да бъде враждебно към съседите си. Трябва да се смирят. Все пак са източно - православен народ - руснаци.
310
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Недоимперията РАСИА: знаме - от Холандия, герб - византийски, химн - интернационал", територия - на Златната орда на Чингис, население - блатна чорба от буряти,марийци,фино-угри,чечени,калмики,татари. Расийски език - изкилифинчен старобългарски,с първа граматика от 1756 година,написана от Ломоносов. История - фантазии на душевно-болни сатрапи като Сталин и Путин. Няма расийски фолклор,дрехи,песни и танци,всичко е крадено от други народи.Вечен крепостен затвор,управляван от нерасиани
309
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
Ахахха жалки издихания на руслямската пропаганда Докато бягат отчаяни украинските войски завладяха Курска област в Русия 1300 кв км с над 100 селища
308
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 24 минути
Украйна беше недоразумение. Общност, която никога не е имала устойчива държавност винаги свършва зле. Много често от глупост, арогантност или честолюбие, най често от трите заедно. И с младата българска държава създадена през 1878г. е било така, чак до 1945г. - войни с всички, окупации, преврати, еднолични режими, разруха... Чак през соца държавността се стабилизира и правителствата водят умерена, балансирана и добронамерена политика със съседните нам държави.
307
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
Руските олигарси и приятели на Путин- Абрамович,Ротенберг,Милер,Авен, Мордашов,Чорни, Дерипаска ,Микелсон и Викселберг са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия украинец!
306
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Някой трябва да им обясни на тези глупави момчета как стоят нещата. Докато в Украйна върлува инспирирания от запад расизъм, под формата на анти-русизъм, превърнат в основна идеология на младата украинска държава, не само че ще воюват до края на дните си, ще воюват техните деца и децата на техните деца. Това е реалността. Украйна или ще стане като всички други - ще води политика на добросъседство, свобода и законност или нейната още млададържавност ще бъде прекъсната и никога повече възстановена.
305
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Закривайте я тази корумпирана измислена държава, населена с нагли, нахални, мързеливи, надменни, неблагодарни укри!
304
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Едни гинат, а други паразитстват за наша сметка
303
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
Съберете си бандюгите от нашето Черноморие
302
2
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 37 минути
И какво сега цялото това реване е да им пратим войници ли ??? Ха ха запада ги използва в като живи марионетки в борбата си срещу Русия. Сега като измряха повечето ще клекнат и пак ще кандисат на путиновите условия само дето им умряха поне 500 000 млади момчета. Жалко и всичко това заради Зеленски.
301
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 40 минути
До Куку 305: Ти въобще не си в час с политиката. Онзи малкия ако е искал до сега да е прегазил Украйна, но тука има други цели.
300
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
НАТО отново унизено. Този път няма да го преживее
299
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
Ми те само от Нашето Черноморие могат да съберат 2 батальона за ротация, а от другите държави? Хич не им дреме , богатите си бягат навън с пачките ,а бедните ги пуцат по окопите. Когато свърши войната , богатите ще се върнат и ще станат министри, директори... а бедняка ще работи в мините и ще си спомнят с другарите от смяната как са се пуцали с уша нките.