Кога "Под игото" ще стане книжка за оцветяване?

Обясняваме на децата с прости изречения неща, които не могат да се обяснят просто
Обновена: 30 юли 2024 17:18 | 30 юли 2024 17:00, Стела Стоянова
158
Кога "Под игото" ще стане книжка за оцветяване?
Снимка БГНЕС, архив

„Оттук нататък все по 5G-то, по 5G-то“.

Не се ли сетихте каква пародия на редакция е това – разбира се, на „По жицата“, където Моканина съветва Гунчо да върви „все по теля“. Нещо доста общо в сравнение с многострадалното „Под игото“, което бе пренаписвано, представяно като комикс и дори редактирано с добавка „Ако не прочетете този абзац, това няма да се отрази на разбирането на сюжета“. Книгата е издадена по този начин през 2021 година. А „върхът на сладоледа“ беше изданието от тази година под редакция на Руси Чанев, където „чорбаджи Марко стана „търговецът чорбаджи Марко“ и куп архаични, но пък знакови за езика на зараждащата ни се литература думи отидоха в дерето. Защото децата не ги разбирали.

В действителност пренаписването на книги го има и в западноевропейската литература – трагедиите на Шекспир, преразказани за деца, са издадени още през миналия век. Но като че ли никой от хората, които уж се стремят да подхождат отговорно към литературата ни, не се сеща, че когато адаптираме и преразказваме книги, унищожаваме език. Че литературата е не един скучен преразказ на много пъти разказвани сюжети, а езиково приключение, в което четящият трябва да се гмурне. Защото литературата се случва благодарение на необичайния и интересен език, той е солта и пиперът на романа, при който, ако наречем заптието полицай, вероятно няма да осакатим преразказа на сюжетната линия, но ще осакатим живия текст.

Детето, което чете една история, побираща се на вестникарска страница, няма да схване пълнотата на романа. И, ако наистина децата не разбират езика и думите на „Под игото“, по-добре неговото изучаване да се премести в по-горен клас. Когато ще са подготвени адекватно да разберат езика, а не да четат никому непотребни преразкази на творба, чийто сюжет е по-скоро банален, а целият й чар е в езика. Ако трябва, изобщо да не го изучават, а да бъде включен само като част от историята на литературата – като първи български роман. На никого не прави услуга фактът, че с хиляди уговорки децата в прогимназията и без това учат само „Радини вълнения“ – главата от романа, избрана вероятно заради най- многото познати на учениците думички, но неговореща нищо за цялостния текст и извън контекста на „Под игото“.

Опасението ми от подобно изучаване на творбата е, че децата получават представата не за литература, а за комикс. Или за някакъв литературен дайджест, който миксира (една прекрасна българска дума, но разбирана от всички тийнейджъри) езиково богатство на повече от век. Нищо лошо в това, че се опитваме да адаптираме книга към езика на деца, които по-лесно разбират езика на фентъзи светове от два-три века след нас. Но не вярвам учениците, които с лекота разбират езика на елфи и великани от средновековно фентъзи, да се притеснят чак толкова, за да си преведат "онбашия". Стига някой да е успял да им обясни книгата.

Но онова, което унищожава способността им за разбиране на текст, е безкрайно подчинено на факта, че все повече българското образование е сведено до това, да обясняваме на децата с прости изречения неща, които не могат да бъдат обяснени просто. Да ги разтоварим от всичко, което и без това не разбират.

Ако държавата смята, че децата не трябва да учат нещо, което и без това не разбират, нека направо им раздаде дипломите за средно образование, когато още ги запише в първи клас. За останалото е нужно нещо повече – да им обясним, че светът не е насочен само към забавления и лесни познания, както напоследък им се внушава, че не вливането на спешна доза допамин е главното в живота им и че понякога ще се налага да учат нещо по трудния начин, но пък усилията си заслужават. В евтиния свят, в който се откупуваме от децата си с един екран, за да не им обясняваме нищо, това е едва ли не подвиг. Интересно защо никой все още не се е опитал да преведе на „разбираем език“ Питагоровата теорема и някои други базови понятия по предметите, които децата все пак са длъжни да научат. Кой знае защо обаче, всеки смята, че преподаването на литература може да подлежи на шаблонизиране, на „адаптация“, каквото и да означава това, и да отблъсква децата от литературата още повече, като им я разказва във вестникарски усреднен вариант. И че им дава уж познания, като съсипва разбирането за литература.

Имам чувството, че маса специалисти от МОН и учители с пиетет към класиката държат на непременното включване на „Под игото“ в учебниците само поради факта, че то е част от криворазбраната българщина и от уважението към Вазов. Което на практика убива въздействието на романа – по-добре е той да бъде четен, когато човек наистина има готовността да го възприеме. Но не да го превръщаме в пародия на българската литература. Или да го опростяваме дотам, че скоро наистина да се появи във вариант на книжки за оцветяване.

Защото се опасявам, че скоро ще се появи и това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: адаптацияПод игото
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
1
 
! Отговори
Зависи преди 2 седмици
До Бай Брадър 133 Днес може и да не четеш изобщо. Взимай си аудио книги и пускай Софи да ти шепне "Обичй *** силну" и си глей кефа. Точно като бях ученик, когато ни бяха интересни Винету, Синовете на великата мечка, Граф Монте Кристо, Клетниците и др., точно тогава, около дванадесетгодишен, попих Под игото за два дни. После го препрочетох още три пъти и всеки път откривах нови неща. Разбирах нови послания. За мен е връх!
138
0
 
0
 
! Отговори
Бат Емо преди 3 седмици
Това, Брат онова и таковата, щотоимах внавпредвид изпонатрепах се от WTF, брат що мармалад има в главите НИ
137
0
 
3
 
! Отговори
Бат Емо преди 3 седмици
Някой от вас прочете ли в заключението:"по-добре е той да бъде четен, когато човек наистина има готовността да го възприеме"Или просто ще блъскате базидеен спам?Известен ли ви е факта, че в това произведение има над 5000 индивидуални думи употребявани в периода на издаването му и въпреки навлизането на нови чуждици в последните години, средно българинът употребява ДО 500?Точно с осакатяване на лексиката ли ще направим романа достъпен?
136
0
 
0
 
! Отговори
Бат Емо преди 3 седмици
Къв го вадиш Домине?Вие четете ли се?
135
6
 
1
 
! Отговори
Deep Zone преди 3 седмици
Стелчето ми звучи като ядосана лелка- какъв проблем имаш с комиксите? Или с книжките за оцветяване? Аз съм оцветявал книжка от Игра на Тронове- трябваше ми само един цвят- червения :) Прекрасни комикси имаме по българската история в списания Дъга- Добромир е шедьовър, Елемаг, много са, да не изброявам, ти като лелка тршбва да си ги чела. Парадоксът е, че помня всички детайли от тях, а от Под Игото един голям к*р. Такива книги не са за училище- тях преди 30 години не можеш да ги разбереш.
134
8
 
3
 
! Отговори
Добрин преди 3 седмици
Редно е образованието да бъде съобразено с напредването на технологиите. В момента се учи устройство на телеграф в паралелки за съобщителна техника , но не в часовете по история . Хайде да няма нужда да си пълним главата със старобългарски думи , които освен в час по литература не се ползват в живота. Който иска да ги учи нека ги учи , но не и като нещо задължително. На мен ми е интересно как се впряга магаре , най вероятно се е учило и в училище на времето , а сега може да се види в интернет .
133
9
 
4
 
! Отговори
Гост преди 4 седмици
А те тези 50-60 годишни чичковци дето са ходели на училище по времето на соца и са чели старите издания на Под игото да не би да са грамотни? 35 години гласуват за партии дето на ни държат в казана и за срам и резил на цяла Европа обичат Путин. Опростяването не е почнало вчера. Не е почнало и преди 30 години.
132
7
 
4
 
! Отговори
Бай Брадър преди 4 седмици
Ако не беше в списъка с изучаваните и задължителни за четене книги, нямаше да отворя Под Игото. А чета всякакви книги със страхотно удоволствие. Но да ти натякват някаква тегава тухла, благодаря. Щом учениците не я разбират, може да е време да я изкарат от учебната програма. Едва ли това ще донесе до разруха на културните ни ценности като нация. Съмнявам се.
131
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е че то винаги е била , само че сме под руско робство били а не турско
130
3
 
11
 
! Отговори
Иван Вазов преди 4 седмици
Неграмотници ще ме редактират?! Боже, пази България!
129
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да трябва да се направи книжка за малоумнитв политици в България
128
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И всъщност, хoдил съм в Ягодинската пещера безброй много пъти и мога да ти кажа, че там кости НЯМА! Това, че били открити стотици скелети, са пълни измислици именно на хора които бълват отрова, защото майкa им ги е кърмила с омраза. Преди време са открити само два черепа и то даже не цели. Единият е детски и е окрита само челюстта. И никога не са правени задълбочени изследвания. Всичко са само фaшистки брътвежи... "Ама ходи виж костите!".
127
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже и покойният вече професор Божидар Димитров, който беше шеф на Националния исторически музей, в книгата си "12 мита в българската история" казва, че всички са се предавали доброволно, биели са се българите помежду си за някоя друга ливада и самички са искали да се влеят във войската на турците.
126
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ще ми гарантира, че тия скелети са точно от преди 400 години? Въглероден анализ направиха ли? А ДНК изследване? Паспорти откриха ли им? А защо да не са скелети на богомили които масово са били горени и убивани от църквата? А защо да не са скелети на турци убити от християните? То неслучайно в следосвобожденския период границата с Османска империя минава през Родопите. Просто там през половината Родопи българи не е имало! Били са малцинство!
125
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички български царе са имали роби! И по няколко жени даже! И болярите са имали роби! Какъв поробител, какви 5 лева? Християни не са влизали във войската, било е забранено да служат. Във война са умирали само мюсюлмани. Реално мюсюлманите са пазили християните, а християните само са се плодили. Неслучайно българското население се умножава многократно точно в тоя период.
124
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Щом се съмнявате отидете в Родопите примерно в село Ягодино. Там в пещерата още стоят скелетите на задушените жени скрили се преди 400 години от поробителя." - Ти от къде знаеш кой къде е бил убит и от кого и кога точно и как точно? Ама имало било скелети. Като онези в Батак в църквата, които са на убийците ли? И поробител не е имало. Малцина крепости се съпротивляват, другите сам самички се вливат в новата държава настъпваща тогава на Балканите, защото са ги чувствали като техни.
123
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Убеден съм, че почти никой днешен българин, който не е от турски произход, не знае какво е "онбашия" и няма да успее да каже правилно без да гледа в Гуугъл.
122
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Стелката не е в състояние да свърже две прости изречения в едно сложно, а тръгнала да дава *** акъли по литература.
121
3
 
1
 
! Отговори
дедо преди 1 месец
По-вероятно да стане XXX сериал.
120
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе историята за какво друго е освен да се пренаписва докато не пасне на големите. Истината е, че ние сме си живяли мирно и тихо с нашите първи приятели турците докато големия лош руснак не дошъл и не ни разделил от нашите приятели и поробил. Но сега когато пак сме свободни цар Тиквун и неговия пръв везир Шиши така ще ни оправят че няма да можем от леглото да станем, камо ли да ходим насам натам.