Чехия с ултиматум към Русия, Москва оцени тона като недопустим

Прага да оставела ултиматумите като средство за общуване в НАТО
22 апр 2021 08:53, Елка Василева
292
Чехия с ултиматум към Русия, Москва оцени тона като недопустим

Чехия даде на Русия срок до 22 април да позволи на изгонените от нея чешки дипломати да се върнат в Москва, като заплаши в противен случай да експулсира още техни руски колеги.

Назначен едва в сряда, новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек извика руския посланик в Прага на среща. След това Кулханек каза пред репортери, че ако Русия не позволи на изгонените 20 служители на чешкото посолство да се върнат в Москва до четвъртък, то страната му ще изравни броя на експулсираните.

Още по темата

Това означава, че Чехия ще изгони още двама сътрудници на руското посолство в Прага.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова реагира остро на изявлението на Кулханек, предаде ТАСС.

"Предлагаме на Прага да остави ултиматумите като средство за общуване вътре в НАТО. С Русия такъв тон е недопустим. Утре разговорът с посланика на Чехия ще бъде продължен в министерството на външните работи на Русия", каза Захарова.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията ѝ "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
10
 
13
 
! Отговори
наблюдаващ преди 3 години
Българи "юнаци"!Колко по европейски защитават чехите? Ама,нали сме в един съюз и в НАТО.А,един чехски склуптор-Давид Черни изобрази преди десетина години на изложба в Прага България...като турски к**Ф.Всеки може да провери: "България като турска тоалетна без цензура в Прага".Защо бе юнаци,защо не надигнахте протести тогава?
228
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехия завинаги ще забрави нахлуването на германофашистките войски през 1938 година, договорено от Великобритания и Франция в Мюнхен, и предателството на Словакия, която става фашистки съюзник на Хитлер.
227
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое точно не разбраха чехите на думите "асиметричен отговор" ?
226
11
 
10
 
! Отговори
Да бе! преди 3 години
До АбеОще през 2014 - 2015 Русия трябваше да е на колене и хлипаща да моли за прошка 'великодушния' запад.Но нещо западните мечти не са реални май?Както е тръгнало - след време ще наблюдаваме обратната картинка :):)
225
15
 
14
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Чехите НИКОГА няма да забравят военната интервенция на Варшавский дагавор срещу мирното население и хилядите избити чехи по време на съветската окупация през лятото на 1968.
224
13
 
7
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Достатъчно е да им спрат интернета и да ги отстранят от междубанковата система СУИФТ и ще клекнат за една седмица.
223
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е Западът да затегне изолацията на Русия,та от Блатная и пиле да не може да прехвръкне към демократичният,цивилизован свят.
222
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът си може и без ушанките,а *** без света не могат.
221
10
 
4
 
! Отговори
Антон преди 3 години
Чехия не експулсира 2-***, а повече от 60. Изравняването е в оставащия брой, а не броя на напускащите. От Чешка страна смятат за твърде несъответна руската мярка, защото по техни думи им се парализира посолството, почти никой не остава в Москва. Сега ще имат поравно.Освен за освобождението от нацизма, чехите нямат за какво да тачат Русия политически. Преди комунизма са били от индустриално най-напредналите в света.
220
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 244""сега важи същото." - дали"Да."Съмненията" за това идват както и преди от червените диктатури.Разликата за адресатите е, че тогава бяхме "длъжни" да вярваме на червените диктатури, защото бяхме под техния ботуш, а сега такава необходимост няма, което поражда въпроса, ЗАЩО СТЕ ДОБРОВОЛНИ РОБИ на руснаците?
219
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американофилите лаят - Русия си съществува и даже не знае за тях.А микимаусите - цвърчат за сиренце.
218
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"сега важи същото." - дали?но и тогава, както и сега, по "новините" на черното викат бяло, а тия като теб получават сиренце за да го повтарят до безкрай.
217
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Накратко"Преди на запад важеше презумпцията "Невинен до ДОКАЗВАНЕ на противното!""И сега важи същото. Но и тогава, както и сега, червените диктаторчета твърдят, че Запада "лъже".
216
6
 
5
 
! Отговори
Русия е аут преди 3 години
Всеки се гаври с Блатная. Сега като секне и Северен поток копейките съвсем ще секнат
215
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Невидима заплахаКофти ти започна деня, а най-лошото е че цял ден няма да свършиш нищо, с което следващия да не ти е по-кофти.:)))))
214
4
 
3
 
! Отговори
Невидима заплаха преди 3 години
До Анонимия плате мишокАз със гризачи няма какво повече да говоря.Оставям те да си цвърчиш на спокойствие!Бегай си провери хладилника - вече може да ти се е 'появила' бучката сиренце!:) но ми беше забавно да си пиша със про-американски плъх!
213
2
 
3
 
! Отговори
Накратко преди 3 години
До Анонимен"СЕГА има всякакви медии" - НО тия дето публикуват проверенни факти са малко.Всчики "новини" със обвинения съдържат думите "вероятно" "с голяма доза вероятност" "вярваме" "по подозрения".Преди на запад важеше презумпцията "Невинен до ДОКАЗВАНЕ на противното!" Я кажи какво се се случи след това?
212
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Невидима заплаха"Ако при теб така ти плащат - при мен няма как да стане - аз съм по убеждения и никой не ме "стимулира"."Факта, че не осъзнаваш, че те стимулират на психологическо равнище, показва, че не си толкова умен, колкото си мислиш.А най-смешното е, че даже не можеш да формулираш какво са ти зависимостите, въпреки че личат много добре. Умирам от смях като си мисля как руснаците са те докарали дотам, че да мислиш, че това, което работи в тяхна полза ти го мислиш за собствен дълг
211
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на чехите!!!
210
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Накратко"Това от "новините" СЕГА е същата пропаганда отпреди"Затова има обвинения от всички страни, че СЕГА има всякакви медии, защото е "както преди". Мхм."Колективния запад"? Даже и реториката ти е тази на диктатурата на Путин и всички предни сатрапи преди него.Я ми отговори, вие защо сте роби на руснаците?