Защо Русия изпраща своите специалисти по самолетоносачи на фронтовата линия?

Корабът с тегло 65 000 тона за първи път влезе в експлоатация през 90-те години
26 сеп 2024 18:35, Гергана Попова
165
Защо Русия изпраща своите специалисти по самолетоносачи на фронтовата линия?
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският флот е сформирал нов батальон на морската пехота от екипажа на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“, като те ще бъдат разположени в спорната област Харков на фронтовата линия на руско-украинската война, пише Military Watch Magazine. Решението изглежда много необичайно поради високите нива на специализирано обучение, необходимо за екипажите на самолетоносачи, което прави излагането им на опасност при операции на първа линия сериозен риск.

Решението е широко тълкувано от анализаторите като стъпка към изоставянето на амбициозния след години на проблеми с " Адмирал Кузнецов" превозвач на страната, който беше в ремонт и преоборудване през последните седем години. Служейки като единствен самолетоносач на Русия, средствата за обновяването на кораба бяха значително намалени, като се очаква възможностите му да останат доста под тези на конкурентни плавателни съдове като китайския превозвач "Ляонин".

Корабът с тегло 65 000 тона за първи път влезе в експлоатация през 90-те години на миналия век и разполага с въздушно крило от изтребители Су-33 и МиГ-29К, хеликоптери за ранно предупреждение и контрол Ка-31, както и набор от други самолети с ротационни крила за транспорт и борба с подводници мисии.

Тъй като руски източници твърдяха, че ВМС трябваше да върнат превозвача в експлоатация през 2024 г. и след като корабът закъсня да напусне сухия док през февруари 2023 г., остава значителна възможността формирането на батальон на морската пехота с екипажа на "Адмирал Кузнецов" няма да забави връщането на кораба в експлоатация.

Вероятно обяснение за формирането на батальона е значителното увеличение на нивата на автоматизация на самолетоносача в резултат на неговото обновяване , което улесни свиването на необходимия брой на екипажа от около 1900 до само 1500 души. Това оставя около 400 служители на разположение за други задължения, като разполагане в Харков. Тъй като Русия е направила значителни инвестиции в обновяването на кораба, излагането на бъдещето на кораба на риск с получаването на допълнително военноморско пехотно подразделение иначе би изглеждало изключително необичайно решение. Решението беше широко преотразено от западни медии и тълкувано като знак за край на амбициите на руския превозвач, въпреки че въпреки многобройните закъснения и  аварии  по време на ремонта, „Адмирал Кузнецов“ наистина изглежда готов да се върне в експлоатация и да го направи със способността да работи с много по-малък екипаж и с много по-надеждни и относително бездимни двигатели.

Докато „Адмирал Кузнецов“ беше неработоспособен, изтребителните единици от въздушното крило на кораба останаха активни, като чифт изтребители МиГ-29К се сблъскаха отблизо с германските Eurofighters над Балтийско море на 11 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от Русия
Владимир Путин: Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Когато единствения руски самолетоносач премина с гъсти пушеци през Ламанша преди години,излезе виц, според който задимяването било заради мокрите дърва :-))
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ами онзи въглищарник "Адмирал Кузнецов" се оказа готов единствено за скрап!
146
5
 
6
 
! Отговори
бл преди 3 часа
Интересно! Колкото по-пропагандна и лъжлива е статията, толкова повече платени коментатори и гласуващи биват мобилизирани за нея.
145
10
 
8
 
! Отговори
999 преди 4 часа
Епа то е ясно - за кво са им специалисти по самолетоносачи, като нямат самолетоносачи и никога няма да построят. Украинците преди много години построиха Кузя, а некадърните руснаци не могат даже да го ремонтират.
144
9
 
10
 
! Отговори
Развеселен преди 4 часа
Абе нали безаналоговите имаха 1.25 милиона армия, дето още не била влязла в Украйна? :))) Или нослето на дървеното фашистче в Кремъл вече порасна толкова от лъжи, че заради него не излиза от бункера :)))
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Харков е на 500км от морето! *** пак не сте разбрали
142
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Курящий кузя! Така го наричат руснаците! Самолетоносач на твърдо гориво
141
6
 
10
 
! Отговори
Този преди 4 часа
"самолетоносач" не може да измине и 100 мили без ремонт. Самолетите на него често излитат ако имат тозишанс на единици кацат и още по малко оцеляват след кацане. Путин го ползва като пропаганда, но всъщност иска да се отърве от позора на кораба.
140
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Копейки? Много сте мълчаливи... :(
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Мясо.
138
5
 
14
 
! Отговори
Одеколон Тройной преди 4 часа
Руснаците "летят" само когато са пияни.........Все "летят" в Турбуленция и после......."Скачай"..."Загрузка".....и "Сначале".......П.С. Немат салолетоносачИ...
137
8
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 часа
Защото нямат хора, а недоносеца изобщо няма изгледи някога да влезе в употреба. Загубите на руснацитата са 1:3 в полза на Украйна.
136
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Защото недоносача Кузнецов фактически е бракуван от 8 години, а екипажа получава пари през тия 8 години. За Путин е по добре да утилизира екипажа в Украйна вместо да им плаща. Украйна всеки ден утилизира по 1000-1300 руски окулатора, така че екипажа на Кузя ще стигне за 10-12 часа военни действия.
135
7
 
13
 
! Отговори
блицкриг преди 5 часа
До IQ 3.14---турбините са му от Харков, затова колхозниците не могат да го пуснат.
134
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Много объркано, не се разбира нищо. Сигурно изпращат морската пехота да натрупа боен опит!
133
8
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 5 часа
До 124: Абе да можеш да разчиташ на самолети колкото половината държави нямат на въоръжение във всеки един момент като го паркираш близо до бойното поле си е от виелица, те и танковете станаха отживелица когато Армата пометна на прайда, нали така путлероджендърче, скоро и войниците ще станат отживелица когато и последния *** прати Путлерина при мъжа и Кадиров.
132
6
 
14
 
! Отговори
123 преди 5 часа
Кузя няма нужда да се следи от сателити, като излезне от Мухонасранск пушилката се вижда в Лондон
131
7
 
11
 
! Отговори
Бабуинов преди 5 часа
Пращат ги за обмяна на опит. Многофункционални бойци от космическите сили на негово путлерастко величество.
130
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До 124Евроатлантическите.. продължават да се заблуждават че, самолетоносача е някакво сериозно оръжие. Самолетоносача е отживелица///Хи, хи, хи и коги е бил на мода СССРто па не са имале самольотоносач.
129
7
 
4
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 5 часа
индийците за главата се хванаха с "поддръжката на произведената в ссср палубна авиация", дойче веле сънуват юбервафета.