Владимир Путин: Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия

Ескалира ядрената си реторика
26 сеп 2024 20:03, Гергана Попова
280
Владимир Путин: Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия
Снимка: БГНЕС/ EPA

Владимир Путин ескалира ядрената си реторика, като каза на група високопоставени служители, че Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия, ако бъде атакувана от която и да е държава с конвенционални оръжия, пише The Guardian.

Още по темата

Забележките му в сряда дойдоха по време на среща със съвета за сигурност на Русия, където той също обяви промени в ядрената доктрина на страната.

Най-силното предупреждение на Русия досега към Запада да не позволява на Украйна да нанася дълбоки удари по руска територия с помощта на западни ракети с голям обсег.

Украинският президент Володимир Зеленски от месеци иска разрешение да използва британските ракети Storm Shadow и произведените в САЩ ракети Atacms, за да удари цели по-дълбоко в Русия.

Путин каза, че Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия, ако Москва получи „надеждна информация“ за началото на масово изстрелване на ракети, самолети или дронове срещу нея.

Путин също така предупреди, че ядрена сила, подкрепяща атаката на друга страна срещу Русия, ще бъде считана за участник в агресия, отправяйки слабо завоалирана заплаха към Запада, докато чуждестранните лидери продължават да обмислят дали да позволят на Украйна да използва оръжия с голям обсег.

Путин заяви още, че разясненията са били внимателно калибрирани и съизмерими със съвременните военни заплахи, пред които е изправена Русия.

„Виждаме, че съвременната военно-политическа ситуация се променя динамично и трябва да вземем това предвид. Включително появата на нови източници на военни заплахи и рискове за Русия и нашите съюзници“, каза той.

Началникът на кабинета на Зеленски, Андрий Йермак, отхвърли новата ядрена доктрина, като каза: „Русия вече няма никакви инструменти за сплашване на света, освен ядреното изнудване. Тези инструменти няма да работят."

Настоящата доктрина беше изложена от Путин през юни 2020 г. в указ от шест страници.

В първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Путин често се позоваваше на ядрения арсенал на Москва, най-големият в света, многократно обещавайки да използва всички необходими средства за защита на Русия.

По-късно изглежда смекчи реториката си, но служители, близки до руския президент, наскоро предупредиха страните от НАТО, че рискуват да провокират ядрена война, ако дадат зелена светлина на Украйна да използва оръжия с голям обсег.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от Русия
САЩ планират военна помощ за Украйна на стойност над $8 млрд.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
1
 
1
 
! Отговори
путин умря в 2022. преди 25 минути
Тоя е статист или биоробот, няма разлика. Ако не бяха САЩ и Англия преди 83 г., бившият СССР сега щеше да е провинция на Германия. Днес положението не се е променило. Западът внимава да не победи нито Русия, нито Украйна. Кьор фишеците на Кремъл за ядрена война сме ги слушали и в училище, и в казармата и сигурно и правнуците ни ще ги слушат. НОРМАЛНО МИСЛЕЩ ЧОВЕК СИ ГИ ПУСКА ПОКРАЙ УШИТЕ И СИ ЖИВЕЙ ЖИВОТА.
249
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 45 минути
Фашистите могат много неща да обмислят, но е важно какво ще каже големия брат Си
248
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Путин шляпа украинки дупета яко.
247
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Сега аиде да не ни се правиш на жертва,Украина направи достатъчно зверства за да яде бои и самият факт че сме ви послонили не ти дава прави да плюеш ,ти асимилираш ли че си в положението на евреите на които ние сме спасили живота и които в момента са военно престъпници=убиици,изнасилвачи,грабители,терористи и тн.Затова правилната полемика е дали отново да се отворят концлагерите за определени расови групи
246
2
 
5
 
! Отговори
Vladalv Putup преди 1 час
Всички които смятат, че Украйна да се отбранява е грешно, вредно и опасно и далеч по-мъжката постъпка е да капитулират, ще ви помоля за адрес, списък с ценните ви вещи и да се подпишете под мнението си за това че Украйна не трябва да се отбранява. После аз идвам увас да грабя и бия. Жените си (ако женчовци като вас имат жени) също ще ми трябват. И само да сте посмели да се отбранявате или да търсите помощ!!!
245
1
 
1
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 час
До анонимен 240 Ако пи позволиш да продължа малко написаното от теб. И докато стратезите отговарящи за източна Европа,в Пентагона правеха стратегии и редяха пъзели за налагане на силно американско влияние в Украйна,Русия се бореше за нейния интерес там,но с кофти средства(интриги,налагане хора на Москва в украйнската власт и т.н.),бес проява на истинска и добронамерена Дружба с Украйна,бес никакви стимули и икономически инвестиции в икономиката и конкурентноспособността на украйнската икономика.
244
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Думата на Путин не струва пет пари. Няма никакво значение какво е казал.
243
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
За няма 10 години Русия два пъти краде от Украйна, а копейките смятат, че Украйна не трябва да се защитава! Ми то ако украинците нямат нищо против, путин ще им прибере цялата земя, че на Русия все не и стига!
242
1
 
1
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 час
Относно коментара ми по-долу"министерството на"... Руски,га яде ни Рива,а!?
241
1
 
1
 
! Отговори
Министерството на преди 1 час
земеделието на САЩ предостави на Русия 28 470 тона пшеничено брашно,елда и раз.масла за финансовата 2000г. Храните са предадени на lOCC/международна православна благотворителна орг./,която ги разпредели 480 500 силно нуждаещи се граждани и институции. Още 7000 тона американски хр. помощи са предназначени за Казахстан,Узбекистан и Туркменистан. Пш.брашно,ориз,зрял фасул ще бъдат раздадени на около 76 500 лица и семейства на болни от туберкулоза и соц.слаби граждани от района на Аралско Море.
240
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
235 И какъв е бил плана че не се сещам ,принудиха го за започне операция с геноцида над руското население даже забраниха руската църква за да е по интересно ,после взривиха газовите артерии на Европа,метаха старо желязо на килограм =добра далавера междувпрочем и кво удариха на няколко пъти по стратегически обекти от ядрената защита ,тук радарче там летище и естесвено защитната доктрина се промени .Сега очакваме кои град ще изгори -модел вече има от Япония.И кому беше нужно това изобщо?
239
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тоя oткaчaлник от тридневна козметична операция прави световна ядрена война, а копейките смятат, че квото и да направи баща им, все е правилно! Ето докъде я докара!
238
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ако ще се затрие светът защо трябва да е от ръката на гей .
237
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Путин заплашва и руския народ, но путинчетата си хрупат кротко тревица, и малчат как всегда!
236
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 3 години тсв.
235
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Путин се оказа голям наивник! Може би е вярвал в някакво руско величие с печалната СВО, с което той ще бъде канонизиран като втория Петър Първи,но как да стане това в страна,която 70% живее като във феодализма? Не може да става дума за победа в конфликта с Украйна! Там всичко върви "по план"! Русия ще бъде икономически срината,защото харченето на 29 млрд. рубли дневно само за война неминуемо води към края на руската империя и нейната олигархия! Което е основна цел и на САЩ ,и на Китай!
234
4
 
5
 
! Отговори
Атом Ядро преди 2 часа
Когато САЩ, Китай, Индия, Пакистан, Израел, Франция и Англия засекат изстрелване на ядро от руски и севернокорейски територии, това автоматично ще означава мигновен ответен удар и тотално унищожение на тези 2 държави до 15-20 минути, с цел да се съхрани човешката раса и планетата Земя.
233
1
 
5
 
! Отговори
Руски Ценности сър преди 2 часа
Руската Православна Църква освети ядрените ракети САТАН.
232
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Те китай си умират за съюзник дето ще прави ядрени войни щото е закъсал в държава, която беше пред разпад и преди неговите специални дебилни операции. Направо търпение си няма целия свят тоя атомни бомби да запуска. Реват индийците и китайците да минаваме в ядрена трета световна.
231
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако те е създал бащицата, той има право да те утрепе и погребе! Слава Богу, моите родители са други!