Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави

Съюзът щял да бъде конфедерация
285
Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави
Снимка: БГНЕС

Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото реформиране. СССР можеше да бъде съхранен дори и след августовския пуч през 1991 г. със създаването на Съюз на суверенните държави, заяви днес в интервю за ТАСС първият президент на СССР Михаил Горбачов.

"Ние отначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните отношения, с отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до извода, че Съюзът има нужда от обновление", изтъкна бившият съветски лидер.

По думите на Горбачов съветските власти са имали за цел да създадат "реална федерация с реален суверенитет на републиките, които предоставят на центъра част" от този суверенитет.

"Сигурността, отбраната, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на човека съгласно проекта за съюзен договор бяха в сферата на компетентност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнеспособен вариант, повечето републики щяха да го подкрепят, но" августовският пуч осуети тази възможност, каза Горбачов.

"Дори и след пуча обаче, когато републиките обявиха независимост, а позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните държави", уточни първият президент на СССР.

Горбачов отбеляза, че Съюзът на суверенните държави е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

"По-конкретно, те щяха да станат членове на ООН, а Съюзът щеше да съхрани мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над ядрения арсенал. Уверен съм, че щеше да е много по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза", обобщи Горбачов.

Михаил Горбачов подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРГорбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
8
 
10
 
! Отговори
Без коментар преди 2 години
Русия, това е просто една огромна психиатрия. Фьодор Достоевски, 1871.
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разни комунисти обявяват руските богаташи за лоши. Вашко Сръбката ви каза "Комунизмът си отива". Уважавайте богатите и им се кланяйте. Не бъдете комунисти.
89
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако САЩ не приемат мирните предложения на Русия да изтеглят НАТО от източна Европа, тогава ръцете на Русия са развързани за ответни действия. Тези действия могат да бъдат всякакви. На масата на президента Владимир Путин вече стоят оформени и завършени военни и военно-технически решения.
88
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре беше да не беше създаван въобще. Истинските българи знаят защо.
87
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Да за независима Буратия, Татарстан, Чувашия, Осетия, Ингушетия, Башкирия, Чечня и т.н. до поне 22 нови републики! Нека не забравяме, че десетки народи, още са под руски батуш! Едната вълна на свобода дойде преди 30 години, време и последните да се освободят от руската гладна мечка! ДА за независимите републики!
86
4
 
5
 
! Отговори
чернобил преди 2 години
Той разпадна СССР. Народа обедня.....
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Игор Коротченко заяви по руската телевизия, че в случай на заплаха за националната сигурност Русия няма да нанася удари по центровете на НАТО в Европа, ами ще нанесе удари директно във САЩ и Вашингон където се взимат решенията и от където се изпращат заповедите на Европа.
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров към Шойгу, не бомбандирайте Ню Йорк там е дъщеря ми. Абрамович, добавя също не бомбандирайте и Лондон - там са ми парите и семейството. Дерипаска, Маями също не може аз го купих половината. Шойгу пита раздразнено, тогава къде да бомбардирам?! Еми бомбандирайте Воронеж
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ ще обяви разпадането на Съветския съюз за незаконно. Съветският съюз още съществува, както все още Крим е украински. Горбачов все още е законният президент на Съветския съюз. Путин е незаконен.
82
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия изложи пред САЩ и НАТО виждането си за източна Европа без НАТО и без американско влияние.
81
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болшевизмът съсипа Руската империя, която Романови градиха 300 години. Няма по-долно нещо на този свят от болшевишката чума!
80
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Афганистан идва ред на Балканите.
79
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При новите развития на геополитическата ситуация, САЩ гледат на "младите европейци" (източна Европа) като на пасив, който отнема ресурси, а не като актив. САЩ винаги следват своите интереси.
78
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 30 години в СССР Украйна по икономически потенциал се намираше сред 5те top страни в света, не в Европа, в света. Украйна правеше самолетоносачи в корабостроителниците в Николаев, проект който Китай успя да повтори и да построи самолетоносач едва 20 години след Украйна. Произвеждаще пътнически самолети и ракети от тежък клас, които САЩ и до днес не могат да направят.
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ. Разпадат се щатите, появяват се независим Тексас, Независима Флорида, а ние пеем: "Вятърът на промяната" на Скорпиънс и празнуваме.
76
4
 
7
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 години
Един от малкото честни комунисти!Да си жив и здрав още много години Горби!Благодаря за свободата!
75
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин каза на 9 май на парада - в зоните на влияние на Русия, само ние ще взимаме решения и повече никой друг.
74
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съсипа велика държава, която обединяваше стотици националности в мир и още къркори, мръсника.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо разпадането на Съветския съюз е добро за Запада, а разпадането на Украйна е лошо?
72
5
 
1
 
! Отговори
Адмирации преди 2 години
22 Републики са факт в Руската федерация, скоро някой бивши членки ще станат настоящи, а някой дразнители, ще бъдат новите членки, тоест всички държавки от ЕС и нато! Ще има велик парад в Лисабон, Рейкявик, Валета, Мадрид, Лондон и т.н само в Киев нищо няма да има, те дори парад не заслужават ;)