Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави

Съюзът щял да бъде конфедерация
285
Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави
Снимка: БГНЕС

Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото реформиране. СССР можеше да бъде съхранен дори и след августовския пуч през 1991 г. със създаването на Съюз на суверенните държави, заяви днес в интервю за ТАСС първият президент на СССР Михаил Горбачов.

"Ние отначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните отношения, с отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до извода, че Съюзът има нужда от обновление", изтъкна бившият съветски лидер.

По думите на Горбачов съветските власти са имали за цел да създадат "реална федерация с реален суверенитет на републиките, които предоставят на центъра част" от този суверенитет.

"Сигурността, отбраната, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на човека съгласно проекта за съюзен договор бяха в сферата на компетентност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнеспособен вариант, повечето републики щяха да го подкрепят, но" августовският пуч осуети тази възможност, каза Горбачов.

"Дори и след пуча обаче, когато републиките обявиха независимост, а позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните държави", уточни първият президент на СССР.

Горбачов отбеляза, че Съюзът на суверенните държави е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

"По-конкретно, те щяха да станат членове на ООН, а Съюзът щеше да съхрани мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над ядрения арсенал. Уверен съм, че щеше да е много по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза", обобщи Горбачов.

Михаил Горбачов подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРГорбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятелските нам държави от години разбира се са Германия Австрия,Унгария,Словения,Чехия ,Словакия,Словения,дори и Сърбия и Русия, това Франция,Холандия,Белгия великобритания те са по скоро държави от Северна африка те дори не са и европейци вече!
110
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сталин беше приятел с Тито, защото Тито беше прогресивен, свободолюбив човек, а не неграмотен, селски хитрец от Правец. ЗАТОВА Сталин реши да даде македония на Тито.
109
2
 
4
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
*** е близо до Хитлер: Горби е по-близо до Рейгън и Левски,понеже е освободител на народите! Той строши веригите на тиранията и робството- вечна му слава!
108
2
 
7
 
! Отговори
Късни приказки преди 2 години
Когато Елцин, Кравчук и Шушкевич се усамотиха в Беловежката гора да подпишат унищожаването на СССР, Горбачов е знаел и е имал на разположение части на КГБ наоколо да ги бастиса навреме. Не посмя, "за да няма гражданска война". Едно от малкото негови правилни решения. Съюзът беше издъхнал, във всички републики националистите имаха надмощие. Никаква "централна власт" вече нямаше. Затова да си беше мълчал сега, вместо да пробутва фантазии от алтернативна вселена.
107
4
 
8
 
! Отговори
до без коментар преди 2 години
""""Русия, това е просто една огромна психиатрия. Достоевски1871.""""" А, Бг??? Алеко Константинов, Антон Страшимиров. Всеки народ има своите "тъмни страници" в историята си. Проблема на Русия в миналото, че и днес е така нареченият "прозападно ориентирани либерален елит". Именно ТЕ в миналото принудиха Николай Втори да абдикира и организираха революцията през Февруари 1917 година, а през Ноември същата година потомствения аристократ Ленин просто се възползва от създалата се хаотична ситуация.
106
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо най-големите предатели на българския народ Георги Димитров и Васил Коларов след всичките Войни отидоха и продадоха Македония за една дамаджана вино ,шише ракия и парче сланина?
105
7
 
8
 
! Отговори
СъвецкиМалоумник преди 2 години
Искам да заспя и да се събудя в един по- добър свят. Искам да се събудя и да видя как американците се редят на опашка да сменят десет долара за рубла. Искам билбордовете на Таймс Скуеър да рекламират автомобилите Москвич. Искам Холивуд да е Росфильм, искам НАСА да е Роскосмос, искам Москва да е център на Вселената.
104
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е най-големият предател на всички времена! не случайно природата го е дарила с четното петно на главата.
103
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старото куче още ръмжи. Махай се чумо, Путин върна Русия, която ти закопа. Може да не е в лукс, но е жива. Яд ли те е, бе плешив и белязан по кратуната?
102
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР ще възкръсне, въпросът е кой ще е готов за подобна стъпка!
101
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР се е разпаднал защото така е трябвало. Обективни анализи ще се появят след векове, язвителните обиди и повърхностното мислене тук показва изключително ниското ниво тук. Важното за нас е, че интересите на СССР за силна държава България са съвпадали и първо Сталин не е позволил разпарчадосването на България като военен съюзник на Германия и второ Брежнев наля икономически ресурси. Сега обаче самата България се разпада - резултатите от последното преброяване са трагични.
100
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сергей Лавров: "Запад нам не нужен и никогда не был нужен"!
99
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, гаден и гнусен. С един замах опита да разруши съюза, те и руснаците го ненавиждат. Защо не смее да се прибере у дома. Ще бъде отстрелян като гърмян заек.
98
6
 
5
 
! Отговори
пецата преди 2 години
както чернобил беше катастрофата която даде началото на края на СССР така и ковид катастрофата е началото на края на капитализма , ще видим как ще свършат тяхните лидери великите демократи, аз залагам че ще са изправени на трибунал за престъпления против човечеството , ама Поживем-увидим!
97
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ показаха, че един съюз може да бъде спасен само чрез гражданска война. Горбачов пак е наивник. Ако Горбачов управляваше вместо Ейбрахам линкълн, сега Щатите щяха да са поне 2-3 парчета.
96
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 114На масата на президента Владимир Путин вече стоят оформени и завършени военни и военно-технически решени))))Путин и сценарист на ,,Мултфилм" ли стана,щото военните решения на Русия достигат до анимациони филмчета?!
95
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онзи ден чух по радиото някакъв астероид летял към Москва. Знаех си че зад така наречените мирни изследвания на метеорити от НАСА стои Пентагона.
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От сега нататък Русия ще бави максимално пускането на Северен поток 2.
93
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този още е на този свят, след като опита да разпадне Русия и да я превърне в колония на САЩ. Е, не му се получи на белязания. Сега има кого да мразите-Путин. Обичайте си Горбачов и носете значки с неговото свято име.
92
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настъпиха качествени изменения. Вече е невъзможно Русия да бъде подкопана от вътре. Вече е невъзможно Русия икономически да бъде удушена със санкции. Русия днес е свръх-държава.