Русия нападна Украйна, войските й преминаха северната граница, десанти на юг

Обстрел на Киев, мощни експлозии в Одеса, Харков, Бердянск
Обновена: 24 фев 2022 14:38 | 24 фев 2022 07:50, Елка Василева
857
Русия нападна Украйна, войските й преминаха северната граница, десанти на юг
Снимка: архив, БГНЕС

Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна и нанася бойни удари по градове, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба тази сутрин в Туитър.

По-рано агенция Интерфакс съобщи за ракетни удари по военни обекти в цяла Украйна, както и че руски части са направили десанти в южните пристанищни градове Одеса и Мариупол. Агенцията съобщи още, че персоналът и пътниците от киевското летище Бориспил се евакуират.

„Путин току-що започна пълномащабна инвазия в Украйна. Мирните украински градове са подложени на удари“, написа Кулеба.

„Това е агресивна война. Украйна ще се защитава и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега“, заяви украинският външен министър.

Той призова партньорите на страната незабавно да активират пакет от нови санкции.

Русия атакува Украйна - "войските й преминаха нашите северни граници, съобщи във Фейсбук журналистът Юрий Бутусов, цитиран от украинската агенция УНИАН.

"Атакувани са военни обекти из цялата страна, на първо място части от противовъздушната отбрана на (украинска) авиобаза, системи за управление", написа той.

Още по темата

"Въоръжените сили на Украйна оказват съпротива", добави Бутусов.

Мощни експлозии бяха чути тази сутрин в украинската столица Киев, южния град Одеса и източните градове Мариупол и Краматорск, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви военна операция срещу страната, съобщиха журналисти на Франс прес от мястото на събитието.

В столицата бяха чути най-малко две експлозии рано тази сутрин, последвани от вой на сирени на линейки.

В пристанищния град Мариупол, най-голямото украинско населено място до фронтовата линия, където живеят близо половин милион души, няколко души съобщиха на АФП, че са чули артилерийски обстрел, идващ от източната част на града.

По-близо до фронтовата линия, в Краматорск, щабквартира на украинската армия, най-малко четири мощни взрива бяха чути от журналисти на АФП.

В намиращия се на 600 км оттам черноморски град Одеса също отекнаха експлозии.

Журналистът Андрий Цаплиенко информира в Туитър, че окупаторът е използвал крилати и балистични ракети, с които е обстрелял стратегически обекти в Киев.

Рано сутринта, след 05:00 ч. в редица градове, включително Киев, са отекнали експлозии. УНИАН цитира съобщения за най-малко четири взрива в Краматорск, мощни експлозии в Одеса, Харков, Бердянск, за започнали силни обстрели "от страна на терористите" в сепаратистки Донбас.

В Киев също се чуват експлозии, има съобщения за взривове и стрелба в района на международното летище "Бориспол", добавя агенцията, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


857
Още по темата: украйнанападениерусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
590
8
 
21
 
! Отговори
ЮГОСЛАВИЯ/УКРАЙНА? преди 2 години
Война в Европа, казвате? Да, ама Русия не хвърля бомби по цивилни обекти, както САЩ безнаказано правиха години наред в Югославия.. а и на други места май. Даже си спомням от новините, че една "приятелска бомба" беше ударила и разрушила къща в България...
589
2
 
5
 
! Отговори
Пастирка-Президент-П преди 2 години
Хибридната война с платени от Мустафата безродни *** почна горящи танкове пленени руснаци хаахахаххха са само в мечтите на сенилното бабе в Белият дом и евро лидерите с различна сексуалност хахахахахах. Укрите са използвани за пушечно месо от демократичен САЩ =*** и купувайте оръжие за да дестабилизирате икономиката на Европа! И нашият ЧЕХАЛ-Пастирка на заплата при Мустафата веднага ревна! СРАМ и позор за това ***!
588
4
 
14
 
! Отговори
МАЛКО ПО-СЛОЖНО преди 2 години
Военнослужещите от 57-а мотострелкова бригада на Въоръжените сили на Украйна доброволно сложиха оръжие и преминаха на страната на ЛНР. След приключване на военните действия те ще бъдат освободени у дома , се казва в изявлението на Народната милиция на ЛНР. Във видео, публикувано в канала Telegram на военното ведомство на републиката, украинските военни напускат позициите си с бели знамена.Т.Е. НЯМА ДОБРИ И ЛОШИ, НЕЩАТА СА МАЛКО ПО-СЛОЖНИ ОТКОЛКОТО НИ ГИ ПРЕДСТАВЯТ. УКРАЙНА Е РАЗДВОЕНА, ЕС СЪЩО
587
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политиците са най-големите лъжци (да не употребя нецензурна дума) . Ако някой направи анкета (спокойно никой няма да позволи) ще се окаже, че в БГ над 70% подкрепят Русия 10% са неутрални или не знаят за какво говорим и под 20% подкрепят Украйна. Но ако някой чете пресата (без коментариите и подкрепата за коментариите) ще реши че 101% от народа подкрепя режима в Украйна.Самият "украински" народ реално също е около 50 на 50, но не смее да го афишира поради страх.
586
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната не е тук, но в момента ако не сте наясно света се намира в криза и този господин Путин я задълбочи още повече, в момента всичко се срива на световните пазари и не е само криптото. Послдествията от това ще са най-големи за руснаците след това сме ние и целия ЕС.
585
9
 
6
 
! Отговори
Джордже Ганьович преди 2 години
Евала на руските! Украинец предател Бандера, како се вика као македонците. Киев у Русия, Охрид у България! Епа тако требе да е. Евала Србско, евала Бугарско!
584
6
 
12
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Войната не е добро нещо, но е крайно време България с референдум да излезе от НАТО или Путин да пуска ракетите на запада да ги приключва тия държавици или просто да и спре газа и да ги видим тогава как ще стоят без газ тия натовски смешници, отворковци и тем подобни слаби държави
583
17
 
23
 
! Отговори
Украйна=ГОМОР преди 2 години
Дръжте се руснаци, ние всички сме с вас.
582
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Привет, днес не намирам информация за боя на заразени и хоспитализирани от ковид.
581
0
 
10
 
! Отговори
С преди 2 години
Ковид днес пак изчезна.
580
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ефектно горят падащите руски самолети. Пътищата към Харков са осеяни с разбити руски танкове и БТР-и. Появиха се първите видеа в Туитър и Ютуб.
579
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотална икономическа блокада на Коччината. Да си живеят откъснати от цивилизования свят като цвете в саксия.
578
6
 
18
 
! Отговори
Бандеровската измет преди 2 години
ще си получи заслуженото !!! Защо западните гадове не се възмутиха когато бандеровската измммееет обстрелваше Донецк и Луганск !!!??? Какво очакват третополовите - бандеровците да избиват руснаци в Донецк и Луганск а Русия да гледа !!!???
577
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам българските *** - вие какви коли карате? На какви печки готвите, с какви климатици охлаждате/топлите домовете си, на какви телевизори гледате "гаварить МАсква", на какви компютри/таблети/смартфони четете опорките на Путин? Толкова големи безкнижници ли сте, че не знаете, че и Раковски, и Левски са категорични противници на руско влияние в България?Или и те са "фашисти" и "джен_дъри"? Кой предпочете Левски да е обесен, вместо да го спаси? Кой уби Стамболов? Кой отрови Захарий Стоянов?
576
7
 
8
 
! Отговори
комунист преди 2 години
Няма да нападаме Украйна.Ние само си правим учение,даже изтегляме войските.Честна кагебейска.
575
4
 
5
 
! Отговори
Метро 2022 преди 2 години
Дано бомбите ви заварят в метрото. Не збаравяйте да носите *** за развъдник, че какво ще се яде там докато се разнесе радиацията след 100 години.
574
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руснаците, с триста зора, ще си върнат Украйна... комунизма обаче им нанесе непоправими щети.
573
0
 
8
 
! Отговори
Гост преди 2 години
На някой друг да са спрели руските телевизионни канали?
572
4
 
16
 
! Отговори
колективната преди 2 години
отбрана на НАТО, се спихна
571
0
 
10
 
! Отговори
Трезвен преди 2 години
като марширувате към Киев да освобождавате да се спазва социална дистанция!!!!