Войната от първо лице: Юков е изгубил броя на телата, които е открил

Според него са повече от 300
17 юли 2022 11:50, Петя Славова
96
Войната от първо лице: Юков е изгубил броя на телата, които е открил
Снимка: БГНЕС

Алексей Юков е изгубил броя на телата, които е открил в Донбас през последните пет месеца. Казва, че смята, че са повече от 300, но не може да е сигурен, споделя в репортаж на Би-Би-Си.

Алексей и хората му карат хладилен бял ван, маркиран с червен кръст, за да изпълняват работата си. Те често пътуват и се излагат на опасности, за да приберат телата и останките на загинали украински и руски войници и цивилни.

"Работим без почивни дни. Постоянно. Шофираме, проучваме, транспортираме, търсим, през цялото време", казва той.

Още по темата

Това също е мрачна работа - изкопаването на разлагащите се тела на руски войници, заровени в плитки окопи, или събирането на останките им от изгорели бронирани машини.

Според данни на ООН повече от 5000 украински цивилни са били убити след нахлуването на Русия през февруари.

Няма официални данни за броя на загиналите украински войници. Но един съветник на президента Зеленски каза пред Би-Би-Си миналия месец, че между 100-200 украински войници биват убивани всеки ден. Средно това е в долния край на тази скала.

Алексей казва, че тази цифра му звучи реалистично. Но той вярва, че руснаците губят три пъти повече.

Един украински войник, с когото разговаряхме, който се е сражавал в Северодонецк, описа руската тактика като подобна на тази от Първата световна война – вълни от тяхната пехота, които попадат под дъжд от куршуми.

Кой според Алексей ще спечели войната? "Не става въпрос за това кой ще спечели“, казва той. „Става дума за това кой е прав. Те (Русия) дойдоха тук и това беше непростимо".

Всеки украински войник, с когото разговаряхме, каза, че все още вярва, че може да победи. Дори в части, които са претърпели бойни загуби на повече от половината от личния състав.

Но това се отразява както на живите, така и на мъртвите. Алексей не е виждал едногодишната си дъщеря от месеци.

"Тази война съсипа живота, който имахме и този, който градихме", казва той, цитиран от БГНЕС.

Той добавя, че в края на деня всичко това те застига: „Онова усещане, когато си празен отвътре. Незапълнимата празнота“.

Защо Русия иска да завземе Донбас, Източна Украйна

Смъртта идва бързо в Донбас. Руските снаряди се приземяват само за секунди и се използват в индустриални количества. Средно Русия изстрелва 20 000 артилерийски снаряда на ден. Украйна е в състояние да отговори само с 6000.

Няма отдих от звука на тежък обстрел във военнo-медицински пункт, който посещаваме. Главният лекар, който иска да бъде известен само като д-р Анатолий за собствената си безопасност, описва ситуацията на фронтовата линия като "крехка".

Той ни показва снимки на тежко повредена военна линейка, надупчена от куршуми и разкъсана на парчета от шрапнели. Д-р Анатолий казва, че червеният кръст, нарисуван върху превозните им средства, не означава нищо за руснаците. Пред сградата под камуфлажни мрежи чакат още две линейки, готови да отидат да приберат ранените.

Тина е работила в детска болница, преди да се запише като доброволец в армията. Тя бърше сълзите си, докато говори за семейството, което сега й липсва.

"Болката изчезва, защото имаш задача: да закараш човек жив в болница", казва тя. Питам дали я е страх. "Разбира се, че е страшно. Когато снаряд падне наблизо, всичко се свива в теб".

Има убити, има много ранени. Тина казва, че не й е позволено да дава числа, но добавя "има жертви почти всеки ден, и то не само по една. Понякога няколко, понякога много".

Полина е само на 21. Войната вече е хвърлила голяма сянка върху нейния кратък живот.

Баща й и чичо й сега са пленници в окупираната от Русия Украйна. Тя казва, че прави всичко възможно това да не я сломи. Тя прави упражнения и слуша музика винаги, когато може, само за да запази някакво чувство за нормалност.

Но Полина признава, че е трудно да не се чувстваш мрачен и депресиран: "Освен куршумите, летящи над главата ти, ранените хора, а тези ранени често са мои приятели и близки, ако го вземеш присърце, ще бъде трудно".

Войниците, които лекува, й дават надежда.

"Момчетата, които са ранени и изтощени, понякога дори не искат да отидат в болница. Те казват, че няма да оставят приятелите си, защото заедно държат отбраната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: войнаУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилството е вярно като куче на Русия и Путин и не вярва нито на една дума от украински източник. За тях жертвите са само украински нацисти и бандеровци, няма никакви загуби от руската армия, местното население посреща победоносните руски путински войски с цветя хляб и мед. Само едно не могат да обяснят защо не можаха да завладеят Лондон за 72 часа каквито им бяха заявките през последните 15 години
22
22
 
13
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Руснаците да гният - евтина тор!
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21. Стига сте ги намаляли тези руски войски вече. Гледайте да останат поне за една рота.
20
1
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Ноам Чомски
19
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До танкист. Освен от танкове и от артилерия ли разбираш? Или си нямаш понятие, ама пишешп, колкото да трупаш брой мнения ... или на буква ли там ви плащат от обезлюденото посолство?
18
2
 
8
 
! Отговори
До Ъ преди 2 години
По този повод Ноам Помисли казва : ,,Но разбира се,инвазията е провокирана!Ако не беше,нямаше постоянно да я наричат непровокирана инвазия".А психолозите наричат този начин на манипулиране ,,методът на ниваляшката''.
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 По официални данни руските сили са около 200 000 а украинците над милион. Да математиката не излиза. На фона на това зеленчука почва да мобилизира и украинките, по младите естествено, руските войничета и особено кадировци тръпнат в очакване.
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен16 - дай моля те определение за "вярно". Например: всичко, което не се харесва на господарите в Москва не е вярно!
15
12
 
13
 
! Отговори
танкист преди 2 години
русия изстрелвала по 20000снаряда на ден! ади стига бе! че то за една седмица украйна щеше да е разораната целина! ей, ама лъжете на ангро!
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен14. Тази пропаганда си я налапал от вчера - по-скъпо ли се плаща или проявяваш самоинициатива? На темата - прав е Куката - не излиза математиката. Ама при калкулациите има едно основно правило - няма как да получиш правилна сметка, като подаваш грешни данни. Как руснаците станах 300-350К, като само в първите дни нахлуха над 500 К?
13
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брях, тоз украинец как така се казва Алексей а не Олексий?
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много затрогващо! Но след като е в графа "новини", не е лошо и де е вярно, поне донякъде. Иначе трябва да е в жанр "белетристика".
11
7
 
19
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Интересно, а тези 600 украински войници убити пред 2 дни за 2 дни къде ще бъдът погребани и за цивилни жители ли ще се пишат от западните медитации и бг медии!? Цяла бригада е била унищожена... 600 човека. Много украинци се крият, други ингнорират повикателните... властите ги ловят в суперите, на улиците... Много бягат със салове в Румъния... Не искат да воюват много украинци, но ще ги обявят за руски агенти и ще изчезнет... А след това се списват към жертвите на руските воиско.
10
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре,по официални данни рускитв сили са 300/350 хил.,украинските750/800 хил.,руснаците губят 1към 3 ,украинските пленници са над 6000,руските 300-400...Абе вие за *** ли ни вземате?Дето викаше Куката-"...не излиза математиката!..!!!Ясно е ,че с по-малобройна войска руснаците напредват!След всички патриотарщини и наливане на чуждо оръжие!Ами сега,...ами който има капка мозък ще се досети!Останалите-пропагандата е FREE!
9
10
 
6
 
! Отговори
АБВ преди 2 години
До Ъ. Не е без нищо и за кеф, а за пари. нали знаеш - каквото и да ти говорят, знай, че става въпрос за пари. Украйна е богата, голяма и стратегически разположена държава. И на господина с ръстов недостатък в кремъл изобщо не му допада тази държава да е самостоятелна. Като добавим главозамайване, имперски въжделения и самозабрава по високите етажи на власта в галактически мащаби - картинката изясни ли ти се?
8
3
 
7
 
! Отговори
До Демократ преди 2 години
Видях, че си сложи сам плюсове с ВПН и реших да изравня малко везните. Нали няма да се обидиш? Нищо лично все пак.
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там където има роми навсякъде стават воини тези хора не спазват закони и живеят на гърба на хората.
6
9
 
16
 
! Отговори
Ъ преди 2 години
Така и не разбрах ЗАЩО Русия ей така без нищо и за кеф е нападнала Украйна ?
5
2
 
11
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До Демократ Саво на тях ли ще търсите отговорност? А на онези пребоядисани комунисти, които се писаха демократи и излъгаха цяло едно полокение през 89та, от тях няма ли да търсите отговорност. От Иван Костов за криминалната приватизация, дето продаде работещи предприяти за 1 лв, от него няма ли да търсите отговорност. А виновните за ликвидационните съвети, които разтуриха земеделието, от тях няма ли да търсите отговорност! И още..и още....!!!! А!!!
4
23
 
16
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Нека да си кажем отрано. Като свърши гнусотията с путин в Родината ще се наложат някои промени. Национални предатели като Костадин Костадинов, Радев, Янев и тям подобните ще си понесат съответната отговорност за злодеянията срещу България. Ще търсим отговорност!