Ще се справи ли Евросъюзът без руски газ?

България може да преживее и без газ от "Газпром", смята д-р Пламен Димитров
25 авг 2022 21:02, Петя Славова
229
Ще се справи ли Евросъюзът без руски газ?
Снимка: БГНЕС

България може да преживее и без газ от "Газпром". Единственият начин да бъдат възобновени доставките е капитулация на "Булгаргаз", който да признае, че през април т. г. страната ни не е била права да откаже плащането в рубли. Това ни поставя в много деликатна ситуация и ни прави уязвими в случай на арбитраж.

Арбитражът има смисъл дори затова да бъде защитено доброто име на "Булгаргаз" като търговска компания и евентуално, ако могат да се получат някакви компенсации.

След година-две в Европа ще останат три-четири руски газови острова – Унгария, Сърбия и може би Гърция, както и Турция, която ще е своеобразен руски газов континент. Връзката между него и островите ще минава през България заради съществуващата транзитна инфраструктура.

Това заяви пред БГНЕС д-р Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната.

"България може да преживее и без газ от "Газпром". Според Кризисния щаб, създаден от служебният министър-председател Гълъб Донев, обаче цената, заложена в настоящия договор с "Газпром" ще бъде по-ниска, отколкото тази на спот пазара", заяви още той.

"Извън тези 1 млрд. куб. м. годишно, които имаме гарантирани от азербайджанското находище "Шах-Дениз", останалите 2/3 от потреблението трябва да се търсят на друго място. Така Кризисният щаб не изключва възможността да изпробваме възможността „Газпром“ да възобновят доставките, тъй като тяхната цена е на 70% обвързана с котировките на нидерландският хъб TTF и на 30% с петролни деривати, което означава, че поне за момента цената на руския газ би била малко по-ниска, отколкото на спот пазара, ако сравняваме с хъбовете в Европа", коментира д-р Димитров.

Той обаче вижда непреодолима пречка за възобновяването на отношенията ни с "Газпром", тъй като в края на април руската страна едностранно спря доставките, докато "Булгаргаз" си изпълнява договора, преведе си парите навреме за май и прави заявки всеки ден колко иска да получи, но няма отговор от руската страна. "Следователно, не смятам, че Русия ще отстъпи от тази си позиция и ще приеме плащане в долари, както е записано в договора", добави експертът.

Според него единственият вариант за възобновяване на доставките е т.н. капитулация на "Булгаргаз", който да каже, че страната ни не е била права през април тази година да откаже заплащането на доставките на газ в рубли. "В този случай обаче възниква въпросът: ако заплащането в рубли устройва "Булгаргаз", то тогава защо той не го е правил в последните месеци? Фактически, ако има арбитраж, който да реши спора между двете страни, България остава напълно уязвима, ако сега се съгласи да плаща в рубли", уточни още д-р Димитров.

Той смята, че в този момент "Булгаргаз" има големи шансове за успех при един евентуален арбитраж, тъй като не ние сме нарушили договора.

"Булгаргаз" има всички основания да го поиска, защото е изправна страна по договора и изпълнява своите задължения. Няма нищо по-логично от това да поиска този арбитраж. Има един момент, че с указ на президента Владимир Путин е забранено да се плаща за руския газ в друга валута, освен рубли. "Газпром" може да се позове на това форсмажорно обстоятелство. Това не означава, че "Булгаргаз" е виновен и е неизправна страна. Просто руската страна има някакво оправдание", заяви експертът.

Д-р Димитров припомни, позовавайки се на юристи, че остава твърде малко време до края на договора. "Дори и "Газпром" да бъде осъден, сумата няма да е чак толкова голяма. Арбитражът има смисъл дори затова да бъде защитено доброто име на „Булгаргаз“ като търговска компания и евентуално, ако могат да се получат някакви компенсации", каза той.

В същото време руската страна е започнала да излиза от правното поле във взаимоотношенията си с европейските държави и въобще не е сигурно, че "Газпром" ще плати неустойка, ако тя бъде присъдена от арбитражния съд.

Относно 7-те танкера втечнен газ, предложени от правителството на Кирил Петков и след това изявлението, че за тяхната доставка няма осигурени слотове, Пламен Димитров заяви, че осигуряването на тяхното разтоварване наистина за момента е почти невъзможно на приемлива цена.

"Специално терминалът "Ревитуса", близо до Атина, на който най-много разчитаме, слотовете бяха разпределени през миналата есен за тази година – 2022-ра. Сега това, което се очаква през тази есен, е да бъдат обявени търгове за 2023 г. и се надявам вече там "Булгаргаз" да участва и да няма оправданието, че няма слотове. Слотовете могат да бъдат препродавани и да бъдат купени от "Булгаргаз", но от Кризисния щаб разбрахме, че цената ще стане прекалено висока. В същото време обаче цената на хъбовете в Европа също расте, през тази седмица тя доближи 300 евро за мегаватчас. Така че към днешна дата може би приемането на офертата за тези 7 танкера би излязло по-евтино, отколкото да се равняваме по спот цените и да купуваме от излишъците на регионалния пазар. Защото в момента се случва това – "Булгаргаз" купува основно от излишъците на гръцкия пазар, а там има микс от руски газ, втечнен, азерски и доста търговци", подчерта още той.

Д-р Димитров припомни, че Турция разполага с четири терминала за прием на втечнен газ. Единият от тях е в европейската част, близо до България, още един се строи също в европейската част. "Там има свободен капацитет за прием на газ, но няма споразумение за междусистемна свързаност между „Булгартрансгаз“ и турската „Боташ“, така че има юридически пречки за внос", каза той и добави, че трябва да се водят политически преговори за разрешаването на този проблем.

"Не разбирам, последните правителства през последните месеци разговарят ли с турската страна по този въпрос и докъде са стигнали, какъв е отговорът", заяви д-р Димитров.

Експертът не изключва и "Газпром" да оказва натиск, защото няма интерес турската газопреносна система да се отваря към нас, но българските политици трябва да бъдат по-настойчиви по този въпрос.

Относно газовите перспективи той посочи, че Русия целенасочено намалява газовите доставки от пролетта, независимо от това дали нейните клиенти плащат в рубли.

Още по темата

"Много често можете да чуете, че германските компании са се съгласили да плащат в рубли, а българските - не. Виждаме какъв е резултатът. 80% от руския газ, доставен за Германия по "Северен поток 1" изчезна. Газът го няма, независимо от това как плащат клиентите на „Газпром“. Целта на Русия е да предизвика недостиг на пазара, да провокира енергийна паника в ЕС и в резултат на това европейските политици да се съгласят да смекчат санкциите срещу Русия и да отворят построения газопровод "Северен поток 2", който според мен никога няма да заработи", заяви д-р Димитров, описвайки тази средносрочна стратегия на Кремъл.

Според него след няколко месеца ще стане ясно какъв е резултатът от тази стратегия. "Тя най-вероятно няма да успее. Европа ще успее да изкара зимата. Към днешна дата на 77% са пълни хранилищата в ЕС, поставената цел от 80% е почти изпълнена. Европа ще изкара зимата и когато Кремъл разбере, че не може да постигне нищо с намаляването на доставките, ще смени тактиката и ще се опита да увеличи пазарния си дял, но вече ще бъде късно", прогнозира д-р Димитров.

След година-година и половина в Европа ще останат три-четири газови острова, които се снабдяват с газ от "Газпром". Това са Унгария, Сърбия, може би Гърция и ще остане Турция, която „не е остров, а руски газов континент на регионалната карта, защото получава много големи обеми от Русия директно по "Турски поток" и „Син поток“. И ще остане и България, която ще бъде нещо като мост между този руски газов континент Турция и тези острови - Гърция, Сърбия и Унгария, защото транзитната инфраструктура, която пренася този газ, минава през България“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон предупреди Франция, че идва "краят на изобилието и безгрижието"
141
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много показателен е натюрела на евроатлантическата цивилизация, а именно лидери-грохнал старец, многодетна жена-героиня, както енориаши в пенсионна, предпенсионна възраст, многоцветни икономически емигранти и местна хомо или нарко-младеж. Когато една цивилизация е в залеза си е най-трудно. Един познат работещ на Запад каза: мъжете и жените им са като мехури извън реалността-добре казано.
140
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам два златни пръста:Турция и Китай. Лошото е, че и двата пръста нямат връзка с главния мозък.
139
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този рог на изобилието който беше досега, вече няма да го има в Европа. Какво ще става - единственият начин да се запази позицията на елитите и да се избегнат бунтове и разрушаване на системата е въвеждането на фашистка диктатура.
138
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС може да съществува само при постоянно растящо потребление и производство. Със скъпи енергии и ресурси това е невъзможно. Дори да промени модела "производство със свръх евтини ресури и скъп човешки труд" на "свръх скъпи ресурси и евтин човешки труд", пак няма да се справи, защото тогава нископлатените потребители няма да са никакви потребители, няма да имат пари да потребляват.
137
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живеем във време на криза на човешкото съзнание и ще оцелеят само онези, които са със здрава психика и здрави инстинкти т.е.най-умните и най-първичните. Дуализмът е част от реалността. Всеки, който не си гледа интереса ДА ОЦЕЛЕЕ, реалността го изтрива.
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2016г проучване на евроамериканската общност дава следните резултати:Германски американци (13.9%), Ирландски американци (10.0%), Английски американци (7.4%), Италиански американци (5,2%) и Полски американци (3%) са петте най-големи групи. Проблемът е, че евроамериканците в САЩ намаляват за сметка на латиноамериканците и афроамериканците като за пръв път при последното преброяване сред младите евроамериканците са под 50%.
135
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Споко На свещи.
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "На тези приказки че руснаците Виждаш ли бягали на запад Що не си стоя ли като било толкова хубаво според" - това го пишат винаги под всяка статия за Русия, и за дъщерята на Лавров че живее на запад.
133
3
 
6
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, ЕС има технологии, ще се греем и ще се храним с технологии.
132
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези приказки че руснаците Виждаш ли бягали на запад Що не си стоя ли като било толкова хубаво според мене Това са пълни глупости Разбира се че ще отиде където е хубаво а никой не отрича че на запад живота е за предпочитане обаче работата отива натам че живота в Западния свят се променя Никой не знае как ще свърши това но едва ли Някой ще иска на запад ако познатия досега начин на живот се промени към лошо Важното е ние да сме си добре но ще е трудно с такива политици продажници и ***
131
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
не няма да се справи ще си пати и ние с ес където сме без референдум никаквипоуки от историята българия винаги на грешната страна защото сме безбожниции господ ни наказва
130
1
 
6
 
! Отговори
…!! преди 1 година
Без газ няма торове, без торове няма пшеница, няма хляб! След като и така и така ще се плаща, да се взима, щом е платен значи е наш!
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както казват, когато в 1-во действие има пушка на стената, тя непременно ще гръмне в последното действие. Не мога да преценя дали Путин е юдей, тенденциозно ли избиват славянския етнос в Украйна?! Ако Путин не е еюдей, вероятността атомната пушка да гръмне е голяма.
128
0
 
4
 
! Отговори
Ядосън преди 1 година
Шампионската лига никога няма да е същата без Газпром. Химна на Шампионската Лига е направен от руснак и сега лицсенза за него ще бъде отнет така че честито погребване на Шампионската Лига Чао Децки Спомени
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дългосрочно не..
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази зима може и да изкарат и в Европейския съюз Ами ние какво ще правим Не само тази зима Ами другите а като затворят а е ц тогава ще се молим на другите още преди 30 години ни продадоха хора които се отърваха безнаказано. ЕС малко да видят дали е хубаво да зависиш от друг най-лошото е че Европейския съюз играе по свирката на американците и Ако продължава така още по-големи беди го чакат американците са далеч имат си и газ и нефт И си играят с човешки съдби далеч от техните граници Разбира с
125
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дръжте си горивата нямя да се къпем и нямя да ползваме газ ще стоим на студено , ще ходим на палатки в калифорния там сега милиони американци под мостовете живеят абсолютно свободно без газ и парно фридом
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Левиатан е огромно юдейско газово находище и преди 2 месеца ЕС сключи договор за доставка на еврейски газ. Всичко е сюжет. Предполагам,че поради климатичните промени юдеите искат да си построят нов Йерусалим на територията на предците си: Хазария в Украйна. Войната е за фалит на Русия. БРИКС юдео-евро-атлантическия финансов, икономически и военнопромишлен елит ще ги разбият една по една. Резултатът ще е зверска нищета за човечеството, защото така им харесва!
123
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 143 Кой за какво ви е ползвал, като сте масово неграмотни. Тръгнали със света да се съревновяват, кучето у гЪзо не може да угоди. Толко сте зле