Какво вещае смяната на руското командване на военните действия в Украйна?

"Ген. Герасимов се нуждае от победа или кариерата му приключва безславно"
12 яну 2023 14:16, Елка Василева
192
Какво вещае смяната на руското командване на военните действия в Украйна?
Сергей Шойгу и Валерий Герасимов. Снимка: архив, БГНЕС

Русия смени генерала, отговарящ за войната срещу Украйна, на фона на признаци за разногласия сред основните съюзници на президента Владимир Путин, но според критиците това няма да реши проблемите на руската армия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Генерал Валерий Герасимов, чието назначение министерството на отбраната обяви вчера, е дългогодишен съюзник на Кремъл, началник на генералния щаб на армията от 2012 г. и изпълнител на проваления план за първоначалната инвазия през февруари. Това е вторият път в рамките на само три месеца, в който министерството сменя ръководителя на военните действия, посочва изданието.

Още по темата
Вестникът цитира чуждестранни анализатори и подкрепящи войната руски военни блогъри, по думите на които промяната е далеч от радикалната реконструкция, от която се нуждаят руските въоръжени сили, за да станат по-ефективни.

Русия неведнъж е сменяла командирите си, когато войната не е успявала да постигне целите на Путин, като се започне от осуетените усилия за превземане на Киев миналата пролет и унизителните поражения през есента в Харковска област и в град Херсон, пише в. "Вашингтон пост". Някои анализатори бързо предположиха, че сега върху Герасимов ще бъде оказан силен натиск да постигне успехи, може би при подновяване на настъпателните операции през пролетта, посочва столичното издание.

Новоназначеният командващ е подложен на постоянни и тежки критики от страна на подкрепящите войната блогъри в Русия заради унизителните загуби на Москва на бойното поле и предвид неговата позиция на началник на генералния щаб, коментира "Вашингтон пост". Вестникът цитира думите на Марк Галеоти, анализатор и експерт по въпросите на руската сигурност, че назначението на Герасимов е и "един вид понижение" и че той "виси на косъм". "Сега всичко зависи от него. (...) Той се нуждае от някаква победа или кариерата му приключва безславно", допълва Галеоти.

Напоследък руските сили съсредоточиха усилията си върху превземането на Соледар като част от амбицията си да завладеят близкия стратегически град Бахмут и по-големия източен украински регион Донбас, което доведе до ожесточени сражения при минусови температури през последните пет дни, пише в. "Гардиън". Превземането на Соледар би било най-съществената победа за Русия от август насам след поредица от унизителни отстъпления през втората половина на 2022 г., коментира британското издание.

Но промяната на командването вероятно ще задълбочи разрива между Кремъл и все по-мощното крило на руските националисти, които обвиняват генерал Герасимов за неуспеха при превземането на Киев, смята "Гардиън". Според анализатори с назначението на генерал Герасимов Путин може би се опитва да засили своя директен контрол върху управлението на войната и да отклони критиките на провоенно настроените ултранационалисти в Кремъл и извън него.

Промяната в командването изглежда е и директен упрек срещу Евгений Пригожин, който е ръководител на наемническата група "Вагнер" и съюзник на генерал Суровикин, пише вестник "Телеграф". Напрежението между Пригожин и редовната армия на Русия нараства от месеци, като шефът на наемниците все по-често публично критикува начина на воденето на войната от страна на генералите, коментира изданието. Във вторник вечерта ръководителят на "Вагнер" се похвали, че бойният му опит "в много отношения значително превъзхожда тези, които от десетилетия са на служба в министерството на отбраната", посочва "Телеграф".
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
11
 
! Отговори
ЧУДЕСА преди 1 година
ГЕРАСИМОВ ПРЕДИ ДВА МЕСЕЦА БЕШЕ РАЗЖАЛВАН ПУБЛИЧНО ОТ ПУТИН ЗА ПОГРОМЪТ НА РУСКАТА АРМИЯ КРАЙ ХАРКОВ.
23
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вагнер продължават настъплението.В момента са обградили напълно Бахмут.Явно нещата отиват към пълен разгром на бандеровските зомбита.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Путин да не играе партия с Байдън и Урсулата? какво току го ръга този некадърник да командващ действията в Украйна. Онзи, сириеца, тъкмо взе да контраатакува и хоп - пак некадърника Герасимов.
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е далеч деня в който Вагнер ще започне да се бие точно с руската армия.
20
5
 
9
 
! Отговори
Ангел Банков преди 1 година
До Анонимен 16... Бре колко си сигурен. Ами ако Господ е напуснал твоят любимец Путин?
19
5
 
12
 
! Отговори
аа преди 1 година
Вещае че рано или късно руснаците ще се изнесат от Украйна Жалко за убитите и повярвалите на джуджето
18
7
 
13
 
! Отговори
С.Кожодетов преди 1 година
А родната вата се деpeше по форумите как ей сега генерал армагедон щял да им даде да се разбератна укрите. Ами това не са ви мирни сирийски селяни бе друзя. Разбрахте го по трудния начин. Ха-ха-ха
17
9
 
15
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Руските ботове спряха да говорят за Киев,Харков и Херсон,а фъфлят нечленоразделно за село Солидар край Донецк?
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вещае гражданска война на първо четене. Соледар падна ли, таз руска Троя?! :)))
15
14
 
11
 
! Отговори
Мисирките преди 1 година
Вместо да пускате вицове,пишете за Соледар и Бахмут и за стотиците убити укрофашисти изоставени от Киев.
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво оже да направи без ракети и снаряди? Лондон каза, че са ги свършили.
13
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според М6 Руските сили се готвят за голямо настъпление а този генерал е специалист в тази насока. На Украйна вече и господ не може да и помогне. Само на Бахмут и Соледар са заминали няколко бригади на ВСУ пак според М6.
12
4
 
2
 
! Отговори
mazen преди 1 година
До Дая марш обратно в блатото
11
10
 
11
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Руските и съюзни войски се опитват да попречат на бягащите от Бахмут ,украйнци и наемници да се измъкнат.
10
10
 
5
 
! Отговори
?! преди 1 година
Защо Украйна мълчи, че ги тровят, Франция и Германия извършват престъпления срещу украинците: "Также в скором времени уже Германия пополнит запасы Киева своими БМП Мардер, в составе вооружения которых передадут вс тот же Милан.Таким образом, западные партнеры Зеленского осознанно избавляются от своих радиоактивных отходов, делая при этом свалку тех самых отходов в незалежной.При этом киевский режим об этом знает, но скрывает правду от украинского народа, тем самым еще раз подтверждая наплевательское отношение не только к стране, но и к украинцам в целом.Очень печально, что сейчас мало
9
13
 
14
 
! Отговори
ТОВА ВЕЩАЕ преди 1 година
тотална руzка капитулация, масови безредици, разпад на федерацията (както стана през 1991) и абсолютна икономическа/демографска разруха.
8
6
 
4
 
! Отговори
птица преди 1 година
Пие и за живите и за умрелите.
7
10
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Герасимов е доказан некадърник и в Русия всеки го знае.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нашите книжни генерали въобще не са водили битки и кариерите им приключват безславно, Радев, Янев и Борисов например.
5
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всестранни и пространни анализи на западните "експерти", касаещи положението на руската армия. Обаче явно няма кой да нарави анализ на НАТО-вските въоръжени сили и тяхното командване. Или има, но такъв анализ просто не е за публикуване. Защото е очевидно, че при пъти превъзходство в жива сила и бойна техника, натовските сили не могат да проведат една що-годе успешна офанзива. И към момента пак взеха да отстъпват.