Съмнения в САЩ, че Украйна може да си върне Крим от Русия?

"Политико": Блинкън с колебание за украинска офанзива за Крим
16 фев 2023 09:30, Елка Василева
251
Съмнения в САЩ, че Украйна може да си върне Крим от Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Опитът на Украйна да си върне Крим ще бъде червена линия за Владимир Путин, която може да доведе до по-широк руски отговор, е заявил държавният секретар Антъни Блинкън в разговор с група експерти вчера, съобщи изданието "Политико“.

Руският президент смята Крим за пълноценна част от Русия, а не от Украйна, и не би искал полуостровът да бъде изтръгнат от ръцете му.

Още по темата
Коментарите на висшия дипломат, които със сигурност ще разочароват Киев, дойдоха, след като някой от участниците в частния разговор пита дали САЩ са готови да помогнат на Украйна да осъществи дългосрочната си цел да си върне заграбената от Москва територия.

Според четирима души, запознати с отговора на Блинкън, той е казал, че САЩ не насърчават активно Украйна да си върне Крим, и че решението е единствено на Киев. Основният фокус на администрацията е да помага на Украйна да напредва там, където се води борба, главно на изток.

Тази оценка повтаря коментарите на служители на Пентагона от последните седмици, които говориха за мъчителна борба, която все още се води в Донбас и в южната част на страната, и които поставиха под въпрос способността на Украйна да превземе Крим в близко бъдеще.

Според двама от хората Блинкън е оставил впечатлението, че САЩ не смятат, че стремежът за връщане на Крим е мъдър ход в момента. Той не е казал тези думи изрично, подчертават те.

Други двама души не са възприели коментарите на Блинкън по този начин. Секретарят отбелязал, че решението за това какво ще се опитат да вземат със сила е единствено на украинците, а не на Америка. Това им подсказало, че Блинкън е по-отворен към потенциална украинска игра за Крим.

Макар че дипломатите и военните служители на САЩ и НАТО никога да не са се отклонявали от публичното заявяване, че Крим е част от Украйна, от 2014 г. насам те не направиха почти нищо, за да оспорят нахлуването на Русия и окупацията на полуострова, коментира "Политико".
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
13
 
! Отговори
Край преди 1 година
За какво им е на украинци и американци Крим. Аааа да за да има война с Русия.
14
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
СТОЙНЕТО. Г-жата БОТЕВА ги пее по-добре от мен. Но пък, моите клетва и прокопсия са си доста по-силни от нейните. Честита да ти е Новата 2023 г. г-жо Василке. Крайно време е българските политици даси признаят, че не стават за нищо. Особено тези от Герб. Чоге и тези от минус СДС-то им.
13
7
 
13
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 1 година
Ако някой ми покаже на карта преди 80те къде е тази държава Украйна, ще я призная че съществува.
12
2
 
34
 
! Отговори
opis преди 1 година
Добър ден, американска демокрацийо! Ти, която си затрила 70 милиона индианци и внесла милиони роби от Африка! Цялата ви цел е да изолирате Русия от света и да я омаломощите икономически и финансово! Искате да довършите делото на Нополеон и Хитлер, ама ми е страх! Разсипахте една голяма държава като Украйна,за да се дървите на руснаците... Щели да им дадат 50-100 танка, ама догодина... Официално Русия разполага с над 23 000 танка...къде отивате...Горките украинци... Невинни жертви дават...
11
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До По същество Кой фронт предават бе...смешк.о В.атенките от 1 година с мъки едвам удържат позиции. Не могат с една Украйна да се справят, а според теб бият целия запад - хахахаха
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пич, Русия нямаше как да загуби.Западът падна от талибаните дето са в 7 век.Сривът е тотален и Путин нямаше как да не ги изгаври.В геополитиката няма състрадание.
9
1
 
26
 
! Отговори
ХаааХа преди 1 година
Какъв е смисъла да се драскат тези глупости бе кокошки ?! Няма съмнения, със сигурност никой не може да пипне Крим. А такава държава Украйна няма.
8
5
 
38
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Почнаха да предават фронта. Осъзнават, че Русия вече не си играе, а води война. 1 държава бие целия запад.
7
3
 
27
 
! Отговори
краварската игра - преди 1 година
Тутаксуи свършва като мечката изкара ноктите! Дежурствата на ядрените сили на руската федерация свежда говоренето на глупости от каубоите до минимум!
6
16
 
3
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Според мен не само това, може спокойно бързо цялата азиатска територия на Русия да анексира.
5
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата американска политика е провал.Един голям провал.След година ще се смеем на тия дето викаха на Зеленски будител.Те и сега са си де.
4
4
 
25
 
! Отговори
Изтрезвяваме бавно преди 1 година
Неусетно почти...
3
3
 
14
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
как се отмятат *** долни.
2
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президента Радев каза че Крим е руски, това е достойна позиция.
1
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СССР е най силната държава на света и ще победи Запада