Путин и Ердоган се договориха за посещение на руския президент в Турция

Турският държавен глава поиска зърнената сделка да продължи
Обновена: 2 авг 2023 15:22 | 2 авг 2023 15:22, Стела Стоянова
220
Путин и Ердоган се договориха за посещение на руския президент в Турция
Снимка БГНЕС, архив

Турският президент Ердоган и руският президент Владимир Путин проведоха телефонен разговор след оттеглянето на Русия от черноморската зърнена сделка. Двамата лидери са се договорили за посещението на Путин в Турция по време на разговора, предаде "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

Турция ще продължи да полага интензивни усилия и дипломация за продължаване на Черноморската инициатива, отбеляза Ердоган.

Дирекцията по комуникациите на турския президент заяви следното:

"Президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. По време на срещата двамата лидери се споразумяха за посещението на Путин в Турция. Президентът Ердоган благодари на своя колега за 2-та противопожарни самолета-амфибия, изпратени от Русия за борбата на Турция с горски пожари и изрази задоволството си от нарастващия интерес на руските туристи към Турция и вярата си, че тази година с общи усилия ще бъде подобрен рекорд в туризма“.

Турският държавен глава също подчерта значението на мира и не ескалирането на напрежението в Черно море и акцентира върху важността на сделката за зърно като "мост за мира".

Ердоган посочи още, че дългосрочното спиране на Черноморската инициатива няма да е от полза за никого.

Той обясни, че цените на зърното са се повишили с 15% през последните две седмици, което е засегнало особено бедните страни.

Още по темата

Черноморското споразумение за зърното на Турция, което беше подписано в Истанбул чрез ООН, предотврати продоволствената криза в света. Русия обяви, че се оттегля от споразумението, което беше удължено преди това два пъти, поради факта, че изискванията му не са изпълнени.

Изпълнението на условията на Москва е единственият начин сделката да започне отново. Западните медии твърдят, че руската администрация оказва натиск върху Запада, особено САЩ, за облекчаване на санкциите, наложени в области като плащания и застрахователни транзакции.

Ердоган също така отбеляза как сделката е попречила на много нации да изпитат глад и подчерта, че Анкара иска сделката за зърно да продължи.

„За тази цел ние засилихме дипломатическите си усилия през последните дни. Вярвам, че моят приятел Путин, президент на Руската федерация, иска този хуманитарен мост да продължи“, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атомната технология Съветският Съюз я открадна от САЩ .Като всичко руско,което се оказва откраднато от някой друг народ или държава.
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 139 И кои са тези "стоки"?
133
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция наскоро откри АЕЦ Аккую най-безопасната електроцентрала в света изцяло руска технология.Нека *** да си мислят че правят само самовари и имат виншщни тоалетни.
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 138 Грешката ти е, че ти мислиш, че с това го засягаш, а той даже се е гордее с това. Както и с това, че е скъсан. Но, разбра се, за това други са виновни.
131
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас сме завързали вече, чужди магазини пълни със стока, която западняка няма и да помирише!!
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Акустира ти в главата акустиката,неграмотен руски бот!Пише се акостиране.От английската дума коаст-бряг.
129
1
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
До Анонимен 136 "Руснаците са си добре..." Руснаците в Русия ( а и извън нея) друго говорят ....
128
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са си добре...Имат всичко, храните не са ГМО... Но какво се случва в нашата ко ч и на без война!?
127
3
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Ердоган е приятел на Путин , а изгражда завод за Байрактар в Украйна. Пак е замислил нещо, да го пусне по пързалката.
126
6
 
3
 
! Отговори
ХаХаХаАААААА преди 1 година
Акустирали седем кораба... Но нямали с какво да ги натоварят и не смеели да излязат в открито море..Урките им се молят....но
125
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашата държава винаги мълчи, за Македония,за Украйна.....ние мълчим и всички ни се подиграват....даже и някаква жалка Македония се гаври с нас , защото сме страхливци!
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците са хитри как аджеба член на нато не сложи никакви санкции на руснаците
123
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера на пристанището в Одеса акостираха седем кораба за превоз на жито и никой не го интересува за какви сделки пищи Гнома от бункера си.
122
0
 
1
 
! Отговори
До РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Напълно си прав! Сложих минус по погрешка. Както и на турците не им пука за едрината лира.. нещо повече, така продават много повече!
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ Аз вече обясних защо не ти дреме - на чужд гръб и 100 тояги са малко. НЕ си никакъв "руский", най обикновен кибик сеирджия. Пу тлер направо го е закъсал с такива "служители".
120
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Оказва се, че руската икономика се развива успешно, нещо повече развиват се нови производства, които заменят вносни. Имайки природните ресурси, това е добра перспектива.
119
4
 
3
 
! Отговори
СПОКО преди 1 година
ЕРДО НЯМА ДА ГО АРЕСТУВА! ЩЕ ГО ОКАУШАТ СЛУЖБИТЕ
118
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам само за 2 минути късият фюрер да попадне насаме между шамарите на Генерал Залужни !
117
6
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Анонимен 121 -- Ми не ми дреме! както и на руснаците не им дреме че рублата пада спрямо неам си ква куха и необезпечена валута. От онзи ден цената на горивата в България взеха че скочиха! В Русия не са мръднали от година! А ти се радвай че рублата пада ! Бууунак !
116
1
 
2
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Алкашите ще стават угри:)))