ООН предлага на Русия меки санкции срещу зърнена сделка

Гутериш настоява да бъде възобновена Черноморската инициатива
8 сеп 2023 23:30, Петър Бойчев
65
ООН предлага на Русия меки санкции срещу зърнена сделка
СНИМКА БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е влязъл във връзка с Русия, за да се опита да получи отстъпки, чрез които да бъде възобновена Черноморската зърнена инициатива, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че споразумението, осигуряващо безопасен износ на украинското зърно, е смятано за изключително важно за гарантирането на глобалната продоволствена сигурност и овладяването на растящите цени на зърното, предаде БТА.

В писмо, видяно днес от ДПА, Гутериш предлага на руския външен министър Сергей Лавров възможността страната му отново да стане част от международната банкова разплащателна система СУИФТ (SWIFT), но само за определени плащания, и то чрез създаването на дъщерно дружество на руската земеделска банка "Росселхозбанк".

Така в срок до 30 дни ще може да бъде възстановен износът на руски торове и селскостопански стоки, се допълва в документа.

В писмото, което е с дата 28 август, ООН прави три предложения за облекчаване на руския експорт, отнасящи се до застраховането на морски товари, размразяването на блокирани в Европа активи на производители на торове и осигуряване на достъп на руски кораби до европейските пристанища.

В замяна световната организация разчита Русия да склони на подновяване на зърненото споразумение, чието официално име е Черноморска зърнена инициатива.

През юли Москва прекрати участието си в споразумението, което осигуряваше безопасни коридори за износа на десетки милиони тонове украинско зърно и торове през Черно море въпреки наложената на Украйна военноморска блокада след руската инвазия.

Русия обяви, че не е доволна от пакта и че желае пречките пред нейния собствен износ на продоволствени стоки и торове да бъдат премахнати в замяна на по-нататъшното си съдействие.

Москва настоява и за облекчаване на западните санкции срещу нея по отношение на банковите разплащания, логистиката и застраховането на морски товари.

Според ООН подобно на зърното и торовете са от решаващо значение за предотвратяване на световна продоволствена криза. Както се твърди, цените на тази стока на международните пазари са скочили с 250 процента в сравнение с времето преди да избухне войната в Украйна.

Източник от ООН заяви пред ДПА, че "ООН не се опитва да възнагради Русия". "Опитваме се да подобрим световната продоволствена сигурност. Нашите цели са чисто хуманитарни", каза той.

По думите му Гутериш винаги остро е заклеймявал войната, която Русия започна срещу Украйна през февруари миналата година.

Москва често определя становищата на генералния секретар на ООН като прозападни, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Пипи Късото Чорапче преди 11 месеца
Луд Станчо и Луда Гинка тръгнали да оправят световните работи. Да ама не.
18
0
 
0
 
! Отговори
Ъ преди 11 месеца
Този форум е доказателството, че интернет технологията е вече ДЕСТРУКТИВНА технология, която е вредна а НЕ ПОЛЕЗНА за хората. ПОЛЗАТА ОТ Е НЕЯ Е СВЕДЕНА ДА НУЛА. Няма смисъл повече да се извършват инвестиции в тази техника. Вредата може само да се увеличава. На печелившите честито.
17
0
 
0
 
! Отговори
Широко затворени очи преди 11 месеца
Просто санкции в условията на интимна връзка - как не се сетиха по рано явно Киро канадецът ги е светнал
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хубав ден!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мънь мънь мънь без Русия не се получава а ?
14
0
 
0
 
! Отговори
Ъ преди 11 месеца
Утре да предложите за обсъждане тук за санкциите, които Бангладеш е наложила на Шри Ланка. Защо си мислите, че в България всяка глупост, която се случва някъде на земята трябва да се обсъжда?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Играта е, че ако не си продава зърното, Украйна няма каво да го прави и как да си пълни бюджета. Тогава ЕС ще трябва да им го пълни, иначе Украйна ще се срине тотално и няма да може да води войната на НАТО срещу Русия. Тоест, ООН се опитва да свали цената, която им струва войната в Украйна, договаряйки се с Русия. Не би трябвало да се получи освен ако не е супер изгодно за руснаците. Ама супер изгодно.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никакви отстъпки! Потапяне на всички кораби в Черно море!
11
0
 
0
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 11 месеца
Май им омекна а?Кът си помисля къф голем и кораф го вадеха .
10
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 11 месеца
Егати наглеците тия от ООН ? Какво значи меки санкции ? Или има ,или няма ? Може ли една жена да каже ,малко съм бременна ? Обаче в резултат на санкциите ЕС е пред рецесия .От много акъл ! Бумеранговият ефект е факт .
9
0
 
0
 
! Отговори
Ще купувате от Русия преди 11 месеца
всичко и ще псувате. Ще купувате всичко и ще плащате. В рубли.
8
0
 
0
 
! Отговори
Като са много курназ преди 11 месеца
западняците да спрат да купуват и ядрено гориво от Русия, да накривят на капата на Русия и Путин. Ама не спират. Не. Ммммм? Тема за домашно мислене на юрдеците и бербоците.
7
0
 
1
 
! Отговори
мда преди 11 месеца
ООН освен меки китки друго не може да предложи.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Арогантно лицемерие от страна на ООН
5
1
 
2
 
! Отговори
Чоко преди 11 месеца
"изключително важно за гарантирането на глобалната продоволствена сигурност и овладяването на растящите цени на зърното," - еваси смешката - укрите с доставки на около 1,5% от зърното в света ще спасят света и намалят цените!?!!! Смеееех.. По-обратното на остро "лидери" никога не е имало...
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Приятни сънища!
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те санкциите не работят и Русия е във възход така че не им пука от санкции, нали копейки?
2
4
 
18
 
! Отговори
По същество преди 11 месеца
Меки санкци? Хахахаха. Що за формулировка е това? Един мек не щат ли от ООН? Как ООН ще предлага санкции? Нали Русия е част от ООН. Сана ли си налага санкции? Или Гутериш има ръка отзад която му отваря устата и САЩ говорят през него като вентрилогисти.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Меки санкции?! WTF! Нова терминология измислили от зор.