Руският елит търси пристан за 50 млрд. долара, връща ги в Русия

Кремъл използва различни стимули, за да привлече магнатите у дома
14 сеп 2023 15:51, Анисия Иванова
82
Руският елит търси пристан за 50 млрд. долара, връща ги в Русия
Снимка: БГНЕС, архив

Руските милиардери, притиснати от международните санкции и изправени пред натиска на президента Владимир Путин да репатрират богатството си, са изтеглили активи на стойност десетки милиарди от Европа след инвазията в Украйна.

Миналия месец акционерите на United Medical Group CY Plc и MD Medical Group Investments Plc, контролирани от магнатите Игор Шилов и Марк Курцер, одобриха преместването на компаниите от Кипър в Русия. Това прехвърляне ще помогне за увеличаване на общата стойност на активите, които са били пререгистрирани от най-богатите руснаци от февруари 2022 г. насам, до не по-малко от 50 млрд. долара, според данни, събрани от Bloomberg.

Промяната е в разрез с десетилетната практика на руските милиардери да държат активите си в Европа, възползвайки се от благоприятните за инвеститорите правни системи, възможността да получават дивиденти в чуждестранна валута и ниските данъци. Сега на най-богатите руснаци им остават все по-малко места, където да вложат богатството си, тъй като много от тях са подложени на санкции от страна на САЩ, Великобритания или Европа.

"В момента Русия изглежда по-малкото зло, отколкото ситуацията отвъд океана", казва Наталия Кузнецова, партньор в "Бизнес решения и технологии", която преди това е развивала дейност в Русия под марката Deloitte.  

Прехвърлянето на активи, регистрирани на различни места, включително в Кипър, Джърси и Швейцария, към Русия и държави, които Кремъл смята за приятелски като Обединените арабски емирства и Казахстан, започна скоро след инвазията. Сред първите премествания са фамилните авоари на милиардера в производството на торове Андрей Гуриев и на стоманения магнат Виктор Рашников от Швейцария и Кипър в Русия. Други като милиардера Игор Алтушкин ги последваха по-късно.

Под натиск
Кремъл оказва натиск върху най-богатите руснаци да репатрират активите си от страните, които нарича "недружелюбни". Договорите за двойно данъчно облагане бяха преустановени, което прави непрактично да останат регистрирани на места като Европа. Русия затруднява компаниите да изплащат дивиденти или да продават активи на регистрирани в такива юрисдикции юридически лица.

"Връзката Русия-Кипър сега не работи много добре по отношение на паричните преводи", казва Алексей Кузнецов, партньор в B1, която преди това е работила в Русия с бранда Ernst & Young. "Това се решава чрез преместване в приятелска юрисдикция или в Русия".

През август Путин инструктира правителството да създаде механизъм, който ще позволи на Русия да си възвърне контрола върху руски компании, когато този контрол се упражнява чрез чуждестранни юридически лица и е бил загубен в резултат на санкциите, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

За да привлече магнатите у дома, Кремъл използва стимули като местни "офшорни" зони с ниско данъчно облагане, които въведе през 2018 г. и постоянно доработва. Русия също така повиши разходите за съхраняване на активи в традиционни убежища като Кипър или Малта, докато холдингите с международни активи, които се пререгистрират в Русия, могат да се възползват от данъчни облекчения.

Не само милиардерите преместват своите авоари - други руснаци също преместват активите си у дома. През тази година 115 компании са се преместили в местни "офшорни" зони, като общият им брой е 254, заяви първият заместник-министър на икономиката Иля Торосов на Източния икономически форум в понеделник.

Редица от най-големите руски компании в областта на суровините и технологиите все още са регистрирани в Европа. Производителят на торове EuroChem Group AG, основан от милиардера Андрей Мелниченко, е базиран в Цуг, Швейцария, а земеделската компания Ros Agro PLC премести листването си в Казахстан и работи по пререгистрирането си от Кипър, съобщи компанията миналия месец, без да разкрива подробности.

Приятелски държави
Милиардерите, които не са подложени на санкции, също търсят нови домове за своите европейски авоари и предпочитат юрисдикции, които Кремъл смята за приятелски. Стоманеният магнат Владимир Лисин и транспортният холдинг Globaltrans Investment Plc се преместиха от Кипър в Абу Даби, докато втората по големина руска златодобивна компания Polymetal International Plc се пререгистрира в Казахстан миналия месец. Компанията не е подложена на санкции, но руското ѝ подразделение беше включено в американския списък тази година.  

За Globaltrans този ход може да означава възстановяване на изплащането на дивиденти, докато Polymetal ще може да раздели руските и казахстанските си активи, което би било сложно, ако останеше регистрирана в Джърси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Многоцелевите бомбардировачи Су-34 вече могат да носят ракети "Кинжал". Преди само Миг 31 носеше Кинжал, но Миг-31 лети много високо, щом се вдигне и веднага в цяла Украйна се обявява въздушна тревога, а Су-34 по трудно се отркрива от радарите.
25
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Patriot и THAAD са безсилни срещу "Кинжал", Хиперзвуковите ракети имат непредсказуема траектория и са неуязвими за конвенционалните ракети или системи за противовъздушна отбрана, дори за американските MIM-104 Patriot, THAAD и корабната бойна система Aegis.
24
6
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
В момента Украйна изразходва 8 хиляди снаряда дневно, а промишлеността на САЩ произвежда месечно 24 хиляди - тоест за 3 дни. През 2027 година по план САЩ ще произвежда месечно 85 хиляди, тоест за 10 дни боеве в Украйна. Ситуацията в приблизително същата и с ракетите за HIMARS, с БТРите и бронираната техника -> Нали някой трябва да стреля с тия снаряди бе колега!
23
3
 
6
 
! Отговори
Деньги НЕТ, но... преди 1 година
Трябват поне една подводница и един военен кораб, че вчера в пристанището на Севастопол намаляха с точно толкова.
22
4
 
6
 
! Отговори
александр морозов преди 1 година
До Анонимен 2. Е това е БРИКС. Продаваш нещо за хартийки, които и за тоалетна хартия не стават. На всичкото отгоре индийската или китайските централни банки одобряват дали с техните хартийки, може да се използват за купуване на каквото и да е. Долара щели да събарят. Смях
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинский философ и политолог Сергей Дацюк: "В случае затяжного военного конфликта на фронт рано или поздно отправятся все, в том числе дети подросткового возраста". Как отметил политолог, так устроена жизнь. По его мнению, в случае, если мы деремся до конца, то мы деремся до конца, и на каком-то этапе военных действий в них включатся дети. Дацюк указал, что есть страны, которые это продемонстрировали.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Контрата пролетта на 2024 ще се води от деца и старци.
19
4
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Един умник отдолу писал, че Русия го била закъсала. Сега ще ти направя една аналогия, дано имаш достатъчно сиво вещество, за да я разбереш. Русия е човекът от село с градината и парниците, а колонията България е софиянецът в панелката, дето за една глава лук ходи до магазина, капиш!
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента Украйна изразходва 8 хиляди снаряда дневно, а промишлеността на САЩ произвежда месечно 24 хиляди - тоест за 3 дни. През 2027 година по план САЩ ще произвежда месечно 85 хиляди, тоест за 10 дни боеве в Украйна. Ситуацията в приблизително същата и с ракетите за HIMARS, с БТРите и бронираната техника. Ама споко де, все ще се намери решение, винаги има некакво решение, не може да нема, и САЩ и ЕС ще намерят от некъде пари и боеприпаси за второ, трето, четвърто, пето и т.н. контранастъпление през 2024, 25, 26, 27г, изобщо дотогава докато Русия бъде победена.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото, какво става с контранастъплението? Я някой тука сега да каже, какво става с контранастъплението?
16
5
 
6
 
! Отговори
Снарядите свършиха преди 1 година
Останаха само касетъчни и с обеднен уран. А българите ще купуват пшеница с обеднен уран.
15
3
 
4
 
! Отговори
скоро и на фронта преди 1 година
скоро ще видим и руски милиардери на фронта. Ако милиардерите не гътнат първи мармозетката путин
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11. Сладка ли е динята? Кушай, кушай...
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северна Корея ще залее Русия с еврини снаряди. Оказа се, че в Украйна не са необходими толкова високотелхнологични оръжия, колкото артилерийски снаряди. Украйна ще бъде покрита от стоманен дъжд.
12
3
 
4
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
Да се простят с тези млрд-и! Върнати в Русия, просто вече са ги изгубили на "полза роду". После,но късно ще им дойде ума, че замразени авоарите им на Запад поне щяха да ги чакат,докато Путин си замине.А сега няма мърдане! А и какво са тези 50 млрд,само от хитроумните търговски "игрички" с Индия, Русия загуби 39 млрд! За останалото се мълчи,понеже "за онодено д**** цяр няма"
11
5
 
7
 
! Отговори
абе преди 1 година
Не са само руските милиардери, и други богати хора си изтеглят авоарите от Запада, пък и цели държави също. Интересна работа. Изглежда не се чувстват гарантирани от демократичните западни институции. По-спокойни са ако активите им са в дивите източни авторитарни държави. това не е ли странно?
10
5
 
7
 
! Отговори
НЕМА КИНТИ, преди 1 година
И ОРЪЖИЯ НЯМА, ОПРЯХА ДО КНДР! ИНАЧЕ САНКЦИИТЕ НЕ РАБОТЕЛИ, УКРАЙНА НЕ ГИ МАЧКАЛА!
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският елит търси пристан за $50 млрд., не намира и ги връща в Русия. Как да не ги върне като при $1 = 100 рубли, килограм диня в Мариуполь в Руската Федерация струва 26 рубли или 26 цента. От глад умират руснаците. В България под 1 лв/кг диня има ли?
8
4
 
10
 
! Отговори
Ясно преди 1 година
даже и в Русия не си използват рублите при сериозни сделки.
7
10
 
6
 
! Отговори
да преди 1 година
ще ги приберат разбира се, няма да ги оставят на американските лешояди! укрепва русия, докато нещастния ЕС затъва в собствената си тиня от санкции!