"Вагнер" ще изпрати на "Хизбула" система за ПВО "Панцир-С1"?

САЩ били получили разузнавателна информация за това
Обновена: 3 ное 2023 11:46 | 3 ное 2023 11:46, Елка Василева
100
"Вагнер" ще изпрати на "Хизбула" система за ПВО "Панцир-С1"?
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ са получили разузнавателна информация, че руската наемническа групировка "Вагнер" възнамерява да предостави на подкрепяната от Иран ливанска военна групировка "Хизбула" система за противовъздушна отбрана, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", като се позова на неназовани американски официални представители, предаде Ройтерс. Според вестника става дума за руски самоходен зенитен ракетно-артилерийски комплекс "Панцир-С1", с натовското обозначение ЕсЕй-22.

Още по темата
Групата "Вагнер", която бе финансирана от руската държава и бе поставена под пълния контрол на Кремъл след проваления бунт на бившия ѝ лидер Евгений Пригожин през юни, към момента не е отговорила на запитване за коментар, посочва Ройтерс.

Неназован американски представител, цитиран от "Уолстрийт джърнъл", е казал, че Вашингтон не е потвърдил, че системата е била изпратена. Американски служители обаче следят обсъждания, в които участват "Вагнер" и "Хизбула", добавя вестникът. Според изданието системата "Панцир" ще бъде предадена на "Хизбула" през Сирия, където Русия подкрепя президента Башар Асад, след като се намеси в гражданската война там през 2015 година.

Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция основава "Хизбула" през 1982 г. на фона на гражданската война в Ливан, продължила от 1975 г. до 1990 година, припомня Ройтерс. Групировката участва в усилията на Иран да разпространи ислямската революция от 1979 г. в региона и се сражава срещу израелските сили след тяхната инвазия в Ливан през 1982 година.

"Хизбула" и израелски сили си разменят огън през границата, откакто на 7 октомври избухна войната в Газа между палестинската групировка "Хамас" и Израел.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Чудесно! преди 7 месеца
Браво на Вагнер. България от своя страна ще изпрати на терористите малко русофили - че са мноо загрижени.
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-глупавото руско ПВО е панцир С1. То още от снимката се вижда че това е така. Обграден е от всякъде с палети с пясък. Защо? Защото "ловеца" на въздушни цели Панцир С1 всъщност е лесна плячка за тези цели.
87
4
 
3
 
! Отговори
реалист преди 7 месеца
една руска щайга по малко
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
С една дума хамериканците могат да пращат оръжия,на моше,а "вагнер" не може.
85
3
 
10
 
! Отговори
Светът преди 7 месеца
Светът отново намрази евреите, но този път мрази още повече американците. Време е да се позамислим като американска колония на първа линия
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Вагнер разполага със собствени системи за ПВО?!
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 85 Не знам кои арабухи с кои ще се обединят. Ако ще с извънземни да се обединят. След като САЩ, Канада и UK застават с цялата си военна мощ зад Израел, даже и ти, на когото правилното мислене не се получава, ще разбереш какво ще се случи.
82
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ТеМалко си се объркал този път .Евреите този път паднаха в капана. Действията им водят до образуване на общ фронт. Ако всички арабухи се обединят -Израел няма да го има до месец. Ако само малко част от арабите се обединят-Израел ще дадът много жертви и много ското ще им се отще да воюват. Сегашното изтребление на мирни граждани и деца е само защото надрания Натаняху като изтински евреин е жаден за още власт и пари, но няма да го бъде и скоро евреите ще го съборят от власт.Хайде със здраве'
81
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
Поредния ФЕИК - точно тук в този раздел беше написано ВАГНЕР Сдава тежкото си въоръжение(тоест остават само личното стрелково оръжие) и се изнасят в Беларус. Не знам хората вече помнят колкото кокошки така ли мислите?
80
5
 
6
 
! Отговори
Те преди 7 месеца
турците с едни кюрди не успяват да се справят толкова години бе, будала! Какво ми равиваш теории и сглобяваш изречения? Били не знам си колко милиона...Ми колкото ще да са! Да ви светна в панелките и паланките - ИЗРАЕЛ РАЗПОЛАГА С АТОМНО ОРЪЖИЕ! И при тях компромис няма! Те чаршафите винаги са яли дървото, но този път ще е жестоко. Каквито и протести да правят чалмалиите по света, всички много добре знаем, че израелците ще ги редуцират до колкото и когато преценят! Хайде със здраве!
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен В Газа всичко е завардено, пиле не може да прехвърчи. --------- аве братчет тук става дума за Хизбула, които са в Ливан , на север от Израел, а не за Хамас и Газа. Чети с разбиране ве :)
78
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе Льольо, турците не клекнаха нито на Русия когато им сваляха самолетите, нито на САЩ, които им сринаха турската лира на контролираните от САЩ световни финансови пазари. Та пред едни смешни израелци ли ще клекнат... Хахахахха!
77
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никой никога не е видял оръжия в турските кораби превозващи хуманитарна помощ за Палестина. Много държави са застанали на страната на Израел, защото имат бизнес интереси с евреите. Но никой никога не е отлрил оръжие. Явно не можеш да мислиш. Плюс това то една шепа Хамасци ейвaха мамата на Израел със самоделки ракети, а представяш ли си 80 милиона Турция ако воюва с Израел? Миризливцитe от Близкия изток ще развеят бяло знаме веднага.
76
5
 
7
 
! Отговори
Клекнаха преди 7 месеца
турците и още как! Само със заканите си останаха! Израел със САЩ зад гърба не е като да трепеш кюрди въоръжени с кремъклийки!
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 73 Хайде бе? Цял свят казваш. САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Япония, Южна Корея и Нова Зеландия застанаха зад Израел! Южноамериканците си направиха пас. Та щом на мюсюлманските държави казваш цял свят, ми много си зле! В чужда акватория без разрешение, или изпълняваш нарежданията на властите, или гориш!
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АМИ БЕЗПИЛОТНИТЕ ДА СЪБЕРАТ НА ЕДНО ВИСОКО МЯСТО И ХИЗБУЛА...И ВАГНЕР И ПАНЦИР.....
73
7
 
4
 
! Отговори
Хаймарс преди 7 месеца
Хахаха всички видяхме че от Панцирите стават само мишени за стрелбище Лоша услуга
72
4
 
6
 
! Отговори
путин акбар преди 7 месеца
руслямско палестинските джихадисти вплетени в еднополова мъжка любов
71
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цяла Турция клекнала от 2 подводници. АХАХАХХАХАХА!!! Те турците щото си нямат подводници и хич не са морски народ. И противовъздушна отбрана си нямат, затова свалиха руския самолет в Сирия само за секунди нарушение на турското въздушно пространство. Ще се изплашат от една шепа нагли човечета с къдрички на бакенбардите.
70
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Турският кораб караше оръжия и боеприпаси за палестинците." - Ти там ли беше? Цял свят осъди това нападение над цивилни превозващи хуманитарна помощ! Никой никога не е открил оръжие в турските кораби тогава! Ако го имаше, евреите нямаше да пропуснат да го покажат пред целия свят!