"Вагнер" ще изпрати на "Хизбула" система за ПВО "Панцир-С1"?

САЩ били получили разузнавателна информация за това
Обновена: 3 ное 2023 11:46 | 3 ное 2023 11:46, Елка Василева
100
"Вагнер" ще изпрати на "Хизбула" система за ПВО "Панцир-С1"?
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ са получили разузнавателна информация, че руската наемническа групировка "Вагнер" възнамерява да предостави на подкрепяната от Иран ливанска военна групировка "Хизбула" система за противовъздушна отбрана, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", като се позова на неназовани американски официални представители, предаде Ройтерс. Според вестника става дума за руски самоходен зенитен ракетно-артилерийски комплекс "Панцир-С1", с натовското обозначение ЕсЕй-22.

Още по темата
Групата "Вагнер", която бе финансирана от руската държава и бе поставена под пълния контрол на Кремъл след проваления бунт на бившия ѝ лидер Евгений Пригожин през юни, към момента не е отговорила на запитване за коментар, посочва Ройтерс.

Неназован американски представител, цитиран от "Уолстрийт джърнъл", е казал, че Вашингтон не е потвърдил, че системата е била изпратена. Американски служители обаче следят обсъждания, в които участват "Вагнер" и "Хизбула", добавя вестникът. Според изданието системата "Панцир" ще бъде предадена на "Хизбула" през Сирия, където Русия подкрепя президента Башар Асад, след като се намеси в гражданската война там през 2015 година.

Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция основава "Хизбула" през 1982 г. на фона на гражданската война в Ливан, продължила от 1975 г. до 1990 година, припомня Ройтерс. Групировката участва в усилията на Иран да разпространи ислямската революция от 1979 г. в региона и се сражава срещу израелските сили след тяхната инвазия в Ливан през 1982 година.

"Хизбула" и израелски сили си разменят огън през границата, откакто на 7 октомври избухна войната в Газа между палестинската групировка "Хамас" и Израел.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Изнервен преди 7 месеца
ЗАЩО?
28
5
 
9
 
! Отговори
Костя преди 7 месеца
Подкрепи Путин-подкрепи Хизбула!
27
5
 
11
 
! Отговори
Терористите преди 7 месеца
от Кремъл, Иран, Хизбула, Хамас си помагат за тотален терор над населението на Земята
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПУТИН ДОБРЕ СЕ Е ОРИЕНТИРАЛ. 40 ПРОЦЕНТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА РУСИЯ ВЕЧЕ Е МУСУЛМАНИ
25
7
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ИСРАЕЛ ОБЯВИ, ЧЕ ПО ПРАВО ИМ СЕ ПОЛАГА ХАНАААНСКАТА ЗЕМЯ КЪДЕТО ГИ Е ЗАВЕЛ МОИСЕЙ А ТОВА ВКЛЮЧВА ТЕРИТОРИЯТА НА ПАЛЕСТИНА ЦЯЛАТА, ЦЯЛ ЛИВАН, И ПАРЧЕТА ОТ СИРИЯ, ЙОРДАНИЯ И ЕГИПЕТ!ТЪЙ, ЧЕ ТОВА КОЕТО СТАВА В МОМЕНТА Е САМО НАЧАЛОТО ! ЩОМ ИСРАЕЛ ПОГЪЛНЕ ВСИЧКО ОТ ПАЛЕСТИНА ЩЕ СЕ НАСОЧИ ДА ПОГЪЛНЕ И ЛИВАН!
24
1
 
7
 
! Отговори
Фейса преди 7 месеца
Патриарх Гундяев харесва това!
23
2
 
5
 
! Отговори
нафърфорий преди 7 месеца
А, тези дету тиражират такивъ "Новини", имат ли си елементарна представа колку време е необходиму за обучението на "оператори на подобна оперативна ПВО системъ"??? Туй не е АК-47, но дори и за "Калашникъ" си требва време дорде го овладееш и придобиеш правилните навици и умения!!!!
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Москва удари дъното. Страшно унижение за всеки руснак е съюзът с Хизбула,Ахмат,Иран,Хамас .
21
4
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
До Христо Христовицня, те йеменци пробаха и един арли бърк им разказа играта. сега си представи че всеки самолетоносач го пазят от шест до десет такива. да не светне червено откъде кацапстан се моли, че отиде вишото
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ислямисткият планктон в блатната така наречена Русия празнува.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", като се позова на неназовани американски официални представители"-------------------Ето така се създават фалшивите новини.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Браво!_само че американците помагат на нападнатите, т.е. жертвите, а терористична раZсия помага на нападателите, на убийците, вижда се с просто око
17
2
 
3
 
! Отговори
КОЦАДИН АГА преди 7 месеца
МАШАЛЛА
16
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
До Браво! кв нимиц бе селски :) де зачекай да те пусне и виж коя дата сме
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
терористи, на терористи помагат
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Москва е заприличала на фенклуб на Бешикташ.
13
7
 
6
 
! Отговори
Браво! преди 7 месеца
Само американците ли ще дават оръжие?! Аз ако съм на мястото на Путин бих дал на арабелите и ракети с далечен обсег на действие! Те камиларите не се славят с голяма точност,но такава едра мишена като самолетоносача Нимиц ,няма как да не я оцелят
12
2
 
5
 
! Отговори
ИМАМА преди 7 месеца
АШКОЛСУН! АЛЛА СИЛА ДА ДАВА НА ПУТЛАРАР ЕФЕНДИ В СВЕЩЕНАТА ВОЙНА С НЕВЕРНИЦИТЕ ОТ УКРАЙНА!
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
щом укрофашистите получават модерно западно оръжие, защо хизбула да няма модерно руско? Далекобойни ракети също трябват!
10
5
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ВСИЧКО Е МНОГО ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНО И ПРЕМИСЛЕНО! ОТ ФАКТА КАК УЖ НЕ СЕ ДАВА ОРЪЖИЕ НА БАЙДЪН ЗА УКРАЙНА ,ДО НАПАДЕНИЕТО НА ХИЗБУЛА! ВСИЧКО Е ОРГАНИЗИРАНО ОТ ФАЩ! ВЪОРЪЖИХА И НАКАРАХА ХИЗБУЛА ДА АТАКУВА УЖ ФАЩ БИЛИ СЛАБИ ТОЧНО СЕГА И ДА ОТВЛИЧАТ ХОРА ЗА ДА ИМАТ ОСНОВАНИЕ ЗА НАПАДНАТ ЦЕПКАТА НА ГАЗА И ДА Я ПРИВЗЕМАТ ТОВА ПЕЧЕЛИ ИСРАЕЛ! А ФАЩ ПЕЧЕЛИ ВТОРИ МАНДАТ ЗА БАЙДЪН ПЛЮС ИЗМЕСТВАНЕ НА ТЕМАТА С ПРОВАЛА НА КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕТО НА УКРАЙНА! ПРОТИВ ПУТИН СЪМ НО НЯМА ДА СИ КРИВЯ ДУШАТА ДА ЛЪЖА!