"Вагнер" ще изпрати на "Хизбула" система за ПВО "Панцир-С1"?

САЩ били получили разузнавателна информация за това
Обновена: 3 ное 2023 11:46 | 3 ное 2023 11:46, Елка Василева
100
"Вагнер" ще изпрати на "Хизбула" система за ПВО "Панцир-С1"?
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ са получили разузнавателна информация, че руската наемническа групировка "Вагнер" възнамерява да предостави на подкрепяната от Иран ливанска военна групировка "Хизбула" система за противовъздушна отбрана, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", като се позова на неназовани американски официални представители, предаде Ройтерс. Според вестника става дума за руски самоходен зенитен ракетно-артилерийски комплекс "Панцир-С1", с натовското обозначение ЕсЕй-22.

Още по темата
Групата "Вагнер", която бе финансирана от руската държава и бе поставена под пълния контрол на Кремъл след проваления бунт на бившия ѝ лидер Евгений Пригожин през юни, към момента не е отговорила на запитване за коментар, посочва Ройтерс.

Неназован американски представител, цитиран от "Уолстрийт джърнъл", е казал, че Вашингтон не е потвърдил, че системата е била изпратена. Американски служители обаче следят обсъждания, в които участват "Вагнер" и "Хизбула", добавя вестникът. Според изданието системата "Панцир" ще бъде предадена на "Хизбула" през Сирия, където Русия подкрепя президента Башар Асад, след като се намеси в гражданската война там през 2015 година.

Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция основава "Хизбула" през 1982 г. на фона на гражданската война в Ливан, продължила от 1975 г. до 1990 година, припомня Ройтерс. Групировката участва в усилията на Иран да разпространи ислямската революция от 1979 г. в региона и се сражава срещу израелските сили след тяхната инвазия в Ливан през 1982 година.

"Хизбула" и израелски сили си разменят огън през границата, откакто на 7 октомври избухна войната в Газа между палестинската групировка "Хамас" и Израел.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ужас! И Швейцария ли влиза във войната между Австралия и Нова Зеландия?
68
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 67 Хайде спри с глупостите! Турският кораб караше оръжия и боеприпаси за палестинците. Върху основния товар имаше хуманитарни пратки за заблуда. Капитанът не се подчини на бреговата охрана. Въпреки предупрежденията И предупредителните изстрели от израелските командоси, турският екипаж тръгна срещу тях с железни пръти. Съответно израелците ги изпозастреляха. Турците размахваха юмруци, заканваха се, ама Израел позиционира две атомни подводници до бреговете им и тия клекнаха!
67
6
 
3
 
! Отговори
Истина преди 7 месеца
Безбожните нации като ислямисти и комунисти и др. антисемитски терористи винаги се обединяват в злото срещу Бога истината правдата човечеството мира и Божият избран свят народ Израел е винаги основна мишена на всички управлявани от дявола корумпирани, измамни,грабители,убийци и др.пресръпници срещу човечество и врагове на Бога но горко им тяхната война срещу Израел е нечестивата война срещу Бога и победата отдавна е обещана и явна защото само с 1 дума Господ ще погуби всички воюващи срещу Израел
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А чухте ли, че Швейцария се готви да отпразнува покупката на първата си ядрена подводница закупена от Еквадор? По традиция тържествено ще разбият бутилка шампанско в корпуса на подводницата паркирана в най-голямото швейцарско пристанище в Карибско море!
65
1
 
4
 
! Отговори
Да преди 7 месеца
бе, една жена казала на една друга...
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Май не помните когато турците искаха да закарат хуманитарна помощ в Газа преди години и израелски командоси спуснати от хеликоптери убиха цивилни от хуманитарните работници на един кораб. В Газа всичко е завардено, пиле не може да прехвърчи. Ако имат оръжие, то е минало през Израел и службите на Израел. Има само едно КПП, което е от Египет и то също се контролира от Мосад. Да се закара Панцир от Египет, е все едно Египет да влезне във война с Израел. Новината е фалшива.
63
1
 
0
 
! Отговори
до 59 преди 7 месеца
Защото Катар си продава газта на ЕС , защото Катар ако не продава , задълженията към банките трябва да ги погасяват емирите , а те как да е пари на вятъра не хвърлят
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Камаз са направени от Израел.
61
0
 
5
 
! Отговори
голям майтап преди 7 месеца
по какво бе , със спиди или с еконт , тия вече са изпушили
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фалшивите новини намират благоприятна почва сред глyпаците. Човек като си няма дори и бегла представа за какво става дума, така се случва.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А САЩ пращат оръжия на Украйна и Израел.
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Еми те им дават и сармати и посейдони ама те само в тубата освен ония джагали да си ги свалят на телефоните. Аве копейки, чебурашките що спряха да стрелят по Киев? Нали патриота от 80 те не работеше и го бяха счупили? Нали чебурашките имаха мн модерни ракети? Свършиха или май се оказа, че са модерни в тубата само? Блатниците ше излязат ли скоро от глухата защита в която са от поне 4-5месеца. Не за друго ама дори все още не контролират изцяло нито една област от анексираните територии.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А EС защо купува катарска газ напоена с кръвчицата на убитите израелски дечица? ЕС защо не наложи санкции на Катар който е най-големия спонсор на Хамас? ЕС защо не наложи санкции на Катар и не спре да купуват кървавата газ напоена с кръвчицата на израелските дечица? ЕС така финансира убийствата на израелски дечица!
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия и за Путин твърдяха , че е във фризер , че Окраинската перемога е малко бавна , но много успешна ..... Кефят ме как фантазират . Но пък през това време , братушките яко отвъждат лизaчитe им.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да им дадат сармати и посейдони!
54
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те мордорците няма да дадат за нещо като образование или наука или здравеопазване, естествено че ше дадат за война и конфликти иначе на джуджака ще му вземат всички дворци и милярди натрупани от търговия с лошия запад.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къде прочетохте:,, да не дават"? Защо ревете?
52
1
 
3
 
! Отговори
L. преди 7 месеца
Дойдохме ли до простата логика: приятелят на моя приятел какъв ми е и врагът на моя враг какъв ми е? Хизбула мизбула нямат нищо общо.
51
1
 
5
 
! Отговори
ъ преди 7 месеца
Те Вагнер предложили да им дадат няколко трофейни Пейтриъта, ама Хамаз отказали. Не искали скъпи бок луци, а действаща техника. Това според неназован източник на CNN.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До кога Америка ще казва,кой може и кой не,да изпраща оръжие на някого? Айде да си такова таковата вече Американците!!!