Не изпълняваме само един критерий за Еврозоната

Икономиката ни се подобрява, цените падат, отчитаме дефлация
28 юни 2024 13:16, Анисия Иванова
38
Не изпълняваме само един критерий за Еврозоната
Снимка: Bulgaria ON AIR

България не е готова за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г., тъй като не изпълнява един от четирите критерия за влизане в Еврозоната - нивото на инфлацията. Тя е с 1% по-висока от необходимото. Това се казва в доклад на Европейската комисия. Тя все пак допуска България да поиска извънреден доклад за оценка, когато смята, че е изпълнила всички критерии.

"За първи път се наблюдава разминаване в оценката на Централната банка и ЕК. Оценката на ЕК е доста по-благосклонна от гледна точка на инфлационния критерии. По тяхна оценка не го покриваме с около 1%. Изчислението на Централната банка е за критерий от 3,3%. При всички случаи трябва да поискаме извънреден доклад", каза икономистът Юлиан Войнов в предаването "България сутрин".

Колегата му - икономистът Михаил Кръстев, уточни, че не изпълняваме само един от критериите - критерия за инфлация. Изпълняваме критерия за стабилността на валутния курс. По отношение на законодателството обясни, че сме успели да гласуваме няколко закони. Другите два критерия са за бюджетния дефицит.

"Франкфурт решава дали да влезем в Еврозоната, не ЕК. Не е политическо решение, а експертно - на страните от Еврогрупата и на Европейската централна банка", добави той.

Войнов посочи, че няма страна, която по политически причини, изпълнявайки критериите, да не е приета. На въпрос как да понижим трайно инфлацията, той отговори, че не може да я контролираме. Може да контролираме дълга и бюджетния дефицит. Икономистът отбеляза, че цените продължават да падат и отчитаме дефлация. Прогнозира инфлацията да продължи да намалява и до края на годината да покрием инфлационния критерии за влизане в Еврозоната.

"Икономиката ни се подобрява. Присъединяването към Еврозоната ще въведе още по-голяма регулация на част от икономическите процеси. Банките в България са в много добро състояние, в по-добро състояние са от банките в Еврозоната. Виждаме много критики към управлението на публичните финанси. Политиците трябва да работят за преодоляване на регионалните различия", заяви Кръстев.

Според Войнов в България един от политическите инструменти е всяването на страх. Даде за пример, че по време на Ковид финансовият министър е казал, че България ще фалира, а това не се е случило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от ЕС
Мицотакис: Призоваваме кабинетът на Мицкоски да се събуди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
681 преди 1 ден
Няма ли държава ,която да стои зад институции,цени ,пари и народ така ще е ! Разни палячовци ще крадат ,ще ви продават заедно с парцалите ви на женския пазар!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
За това е виновен "Мистър Еврозона", така нареченият Асен Василев. Комично и тъжно.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не изпълняваме само един критерий за Еврозоната, инфлацията, по вина на Асен Василев ПП,ДБ. Факт.
35
0
 
3
 
! Отговори
Лека жена преди 1 ден
Ейййй, за една бройка. Как ме е яд, че изпуснахме еврото. :))
34
0
 
5
 
! Отговори
За левчето преди 1 ден
Преди около 2 години на търг в САЩ беше продадена една българска златна монета с номинал 100 лева (тежи около 31 грама). Купена е от неизвестно лице за 80 000 днешни лева.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всико се плаща, това вероятно си го чувал някъде.., е, повярвай ми, старите приказки имат своята тежест, не напразно се предават от поколения на поколения, просто винаги така се случва. Един ден идва "сервитьора" и носи сметката
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До До 28Като вземем еврото тарикатлъка ще секне ли?
31
0
 
11
 
! Отговори
Аз като губя преди 2 дни
някой пита ли ме? Хората от бизнеса губели, кой бизнес? Онзи с транпортните фирми, където шофьорите спят и ядат в камионите, с най-ниски заплати. Онези изнасящи евтини суровини за Европа. Или в услугите? 5 милиона българи ще страдат заради обръчите от фирми на властта. Половин Европа не е в еврозоната. Само нашите реват за пари. Ще страда народът, заради шефче с 5 имота и 6 джипа. Хората умират в болниците, няма лекари и сестри. Аз ще страдам за някакъв с десет джипа.
30
0
 
9
 
! Отговори
До 28 преди 2 дни
И докато ние обикновените хора се редим в Кауфланд и гледаме червени етикетчета и промоции, други тарикати теглят заеми на 2% лихва (при доста по-висока реална инфлация) и си гледат кефа. Банките им подаряват на практика пари. Тези пари вложени в немска банка носят 3-4% само на депозит, с нулев риск. Отделно едни дебеловрати чичовци и едни бели якички купуват апартаменти на зелено и плащат с чували недеклариран кеш. Този левов кеш се завърта и още повече помпа инфлацията (която е под 3% уж)
29
5
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 2 дни
Да, това предлаган, защото ние формално вече сме го взели еврото, още от 90-те след създаването на валутния борд.От тогава БНБ е с вързани ръце и единствената и реална работа е да подменя изхабените физически пари монети, банкноти) БНБ не може да увеличава паричното предлагане, нито да го намалява. В момента банките печелят страшно много от платено превалутиране. Те не искат тези приходи да секнат, а хората и бизнеса губят.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До АнонименТи какво предлагаш, да вземем еврото и да си щракаме с пръсти. Едва ли ще стане по-добре за обикновените хора. И да ти кажа, който не го е страх от работа, гладен няма да остане. Наслушали сме се на апокалиптични прогнози.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В момента целта е да БЕ сме в еврозоната. Защото народа (включително т.нар. висша класа) е затънал до гуша в борчове. Брутална задлъжнялост. Влезем ли в зоната директно лихвите по тези борчове скачат с няколко процента нагоре и става страшно. Управляващите са наясно с това и въпреки стакмистиката на НСИ, прилагат проинфлационна политика. Ей го, другата седмица пенсиите отново нагоре, а в Кауфланд печатат нови червени етикетчета.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не искам да ви развалям розовите сънища, но свалете си поне розовите очила. Вече нито интернета в България е най-бърз, нито програмистите ни са най-добри, нито математиците ни са най-умни, дори и жените ни не са най-хубавите.
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всички сте големи привърженици за левчето,но падне ли борда ще мрънкате на шефовете си за 3-4 месечни аванса и ще се редите на опашки по чендж бюрата само и само да се отървете от хартийките докато все още струват нещо,а чендж мутрата ще смени курса 3-4 пъти докато ви дойде реда.Ама на приказки сме много силни.Вижте какво става в Турция в последното десетилетие.Една лира струваща левче преди 10 години вече е на 5-6 стотинки. Нима Турция е с по-лоша икономика от нашата? (Справка,отидете на пазара
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 22, златните български левове са изнесени на два пъти от асвабадителите, уж братушки. След това се печата само Соц. тоалетна хартия.
23
0
 
5
 
! Отговори
Достолепие българско преди 2 дни
Трета Българска държава - ПЪРВИЯТ БЪЛГ.ЛЕВ, 1882 г. се равнява по стойност на френския франк и е със съдържание на сребро 0.835/1000 - монети по 1 и 2 лв. ПЪРВИТЕ БЪЛГ.ЗЛАТНИ МОНЕТИ, 1894 г. - с номинал 10, 20 и 100 лв. СРЕБЪРНИ МОНЕТИ с ном. 1 и 2 лв и 50 ст, 1916 г. СРЕБЪРНИ МОНЕТИ с ном.20 и 50 лв са сечени през1930 г. ПОСЛЕДНАТА ЕМИСИЯ БЪЛГ. СРЕБЪРНИ МОНЕТИ е сечена през 1937 г. След това има само тематични и възпоменателни СРЕБЪРНИ и ЗЛАТНИ български монети.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Къде са златните български левчета, за които нашите родители са чували от дядовците си? Не говоря за лева със златно покритие, а за монети, направени от злато. Това са истинските някогашни български левове, с които сме можели да се гордеем!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До АнонименБългаринът вярва на лева, продажника вярва на каквото му подхвърлят. Лева си беше много добре, но измамници като днешните направиха така, че да обезценят лева и да разграбят всико което беше държавно, сиреч на всеки от нас.
20
0
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 2 дни
След поетапно излизане на куп държави от енергийните проекти за въглероднонеутрална енергийна политика,днес ЕС се е отказала от договора за енергийната харта. На практика ,май ,край на " зелената сделка" .
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
От 2009 до 2021г. , Бойко си напазарува електорат от още толкова държавни служители ... В държавните институции се ПРЕСКАЧАТ .. , 2009г. бройката е 340 000 държавни чантаджии , а през 2021г. , имаме вече 620 000 , КАЛИНКА до КАЛИНКА , ПРИМИТИВНИ И НЕГРАМОТНИ , АМА СА С ГЕРБ , твърд електорат на герб , с високи заплати !КАКВО Е ТОВА ЧУДО , а Баце ''уШ'' щеше да ги намалява с 50% , на 170 000 ... Е , това е резултатът !