Украйна ще бойкотира срещата на ОССЕ заради Лавров

Кулеба няма да отиде в Скопие
28 ное 2023 17:32, Стела Стоянова
160
Украйна ще бойкотира срещата на ОССЕ заради Лавров
Снимка БГНЕС

Украйна заяви, че ще бойкотира срещата на ОССЕ в Скопие тази седмица след отправената покана към руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че планира да присъства, предаде АФП.

Съобщението дойде денq след като България заяви, че ще отвори въздушното си пространство за руския министър, правейки дипломатическо изключение за "европейското небе", което е затворено за Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

"Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира министерската среща на ОССЕ заради решението да се позволи на Лавров да присъства", заяви говорителят на външното министерство на Киев Олег Николенко пред АФП.

Подложенят на европейски санкции Лавров поиска от Северна Македония и България да отворят въздушното си пространство, за да може да лети до Скопие. Висшият руски дипломат заяви, че планира да пътува до Скопие, ако бъде пропуснат. "Ако всичко се нареди и се получи, ние ще присъстваме", каза министърът пред медиите.

Още по темата

Годишната министерска конференция в Скопие започва на 30 ноември.

Киев призова Москва да бъде изключена от организацията. "Трябва да работим заедно, за да спасим ОССЕ от Русия", заяви по-късно Николенко в публикация в социалните мрежи.

Той посочи, че Русия трябва да бъде изключена от ОССЕ, тъй като е отприщила най-голямата военна агресия в Европа след края на Втората световна война.

Естония, Латвия и Литва също заявиха, че техните висши дипломати няма да присъстват на срещата в знак на протест срещу поканата към Лавров.

Северна Македония в момента е ротационен председател на европейския орган за сигурност./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
31
 
! Отговори
БАНко преди 9 месеца
НАЙ ПОСЛЕ : ЕВРОПЕЙСКА СРЕЩА БЕЗ НАЦИСТИ !!!
112
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Точно така! Поканете Лавров в България и Украйна да ни се разсърди и да напуснат страната!
111
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ех ако може така да се разсърдят и да се махнат от България!
110
0
 
14
 
! Отговори
Защо коментиращите преди 9 месеца
правят правописни грешки? И откога Украйна ще командва България какво да прави? Помня, когато се оплакаха на ЕС за южен поток и ЕС го забрани и ние го стопирахме без обезщетение! Баце беше още цар! А сега не ме е еня, че българите страдали, сами си го направихме! Аз си имам моето решение, но ако го кажа в България няма да останат жители! Сещате се за какво става въпрос!
109
5
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Да имаш право! До голяма степен е така! Само неразбирам защо руснаците се хванаха на тази въдица! Имаха завидни отнушения със запада,а Лавров е отличен дипломат. Сигурен съм,че можеха да го изиграят далеч по-"финно"от тази варварщина която показват!
108
0
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Съдбата на Украйна и Зеленски се решава(за жалост или не)само и единствено от най-голямия донор. От Пентагона! Навремето САЩдадоха на Кувейт 300 танка А1М1,днес те дават на Украйна 31 бр. А1М1
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 82-ОМБР Украински народ Няма. Има украинска Нация. Два отделни народа с две отделни и противоположни начини на мислене. Западна Украйна с Бандеровците и Нацистите срещу Източна украйна с руснаците срещу бандеровците. Тази борба се води от създаването на Независима Украйна. С двата Майдана - 2004, 2014. Бандеровците победиха на Втория и Зеленски е Техен Президент. Третият Майдан ще реши проблема. Зеленски го предсказа.
106
0
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Мейдана не би могъл да бъде възможен бес отстаплението на Янукович от предизборните му,погазени от него обещания!
105
5
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Зеленски има/имаше два избора! Да каже на бабите да месят хляб и сол,или да одстоява независимост! Той избра по-трудното! Огъня,но и по-достойното,за своя народ. Всъщност нямаше друг избор. Това е все едно да се обичат руснаци и поляци! Историятя им не позволява такава колаборация!
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 82-ОМБР "Без вещата намеса на кремълските подстрекатели" Не са те, а бандеровците, които с подкрепа на Запада пренаписаха историята на Украйна. В Донбас си живяха мирно, преди Превратът на Майдана и заигравките с Бандеровците.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Скоро и Двете войни ще приключат. Палестина ще получи своя държава - САЩ ще поемат този ангажимент. Пан Зеленски и Квартал 95 ще бъдат свалени от Власт и Украйна ще се отдалечи от Бандеровската идеология. Руснаците ще се погрижат да федерализират Украйна. За да може в западната част да си почитат Бандера и Шухтевич, а в източната - дядовците и бабите, наритали Нацистите чак до Берлин. СС Галичина ще престанат да бъдат украински "Герои", а Полша и Украйна ще си оправят историческите проблеми.
102
5
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Кой предопреждения? Как до един момент можеха безгрижно да си живеят(къща до къща двама съграждани в Донецк,да работят заедно в един завод,и в следващия момент да извадят калашници и да се гърмят? Без вещата намеса на кремълските подстрекатели,който щедро осигуряват материално обеспечение(пушки и бомби)
101
2
 
4
 
! Отговори
Бай Ставри преди 9 месеца
Тоя Кулеба много искам да го Кулеба!
100
1
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Мишките се заровили под болници,и от там перкат с ракети! Еми като са болници,да не са бронирани?
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 82-ОМБР - А 14-годишните му предупреждения преди нападението помниш ли?
98
2
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
За Палестина следното:който нож вади от нож умира! Точка!
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленски и ЗСУ потрошиха до тук над 200 млрд. Още 1.3 нищо не могат да променят. Арсенал и Вазовските заводи принципно ги "произвеждали", тези 155 милиметровите снаряди, но няма да успеят да пренастроят мощностите си ще се се концентрират на съветските 152 мм, стига Зе да има пари да ги купи.
96
4
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
И аз да бях,щях да искам повече от максимума,с цел да получа необходимото! Учуден ли си?
95
6
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Щото помним и неговите думи,че няма да напада Украйна!
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 82-ОМБР "Борис Писториос отпусна 1.3 милиарда евро" Сумата е жалка, в сравнение с нуждите на ЗСУ. Зеленски искаше по 5 милиарда на Месец. А в тези 1.3 млрд не е ясно какво влиза. 155 мм снаряди са жизненоважни, 30% само от тях решават ситуацията на бойното поле. ВКС на РФ нямат този проблем.