Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично

НАТО да се погрижи за победа над Русия, призова генералният секретар
Обновена: 2 дек 2023 20:07 | 2 дек 2023 19:23, Анисия Иванова
920
Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинската контраофанзива не постигна своите цели, а големите руски атаки напоследък поставят Украйна в критично положение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ARD.

"Винаги съм предпазлив да правя предсказания, защото войните са по принцип непредвидими. Но е ясно, че колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война", посочи той.

Столтенберг обяснява:

За нас трябва да е ясно, че за Украйна ще е пълна трагедия, ако Путин спечели войната. Но това ще е опасно и за нас. В наш общ интерес е да се погрижим за това Украйна да се наложи. Да, през последните месеци по фронтовете не настъпиха големи промени, но трябва да погледнем какви бяха изходните позиции. Украинците успяха да нанесат на Русия сериозни поражения с удари дълбоко в тила, осъществени чрез крилати ракети.

Там бяха разрушени самолети и хеликоптери, те успяха да отблъснат руския военен флот в източната част на Черно море. Това означава, че те са способни да поддържат отворен морския път, по който житото от Украйна се транспортира през Черно море. Тоест става дума за големи победи, макар и да не успяха да изместят фронтовите линии.

Ние трябва да сме подготвени и за лоши новини, но сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена. Това е война на изтощаване – битка за ефективност, битка на логистиката. Увеличаването на военната продукция е от решаващо значение.

Ние работим сериозно в името на тази цел. Един от сериозните проблеми е фрагментацията на европейската оръжейна индустрия. Ние не сме в състояние да си сътрудничим така тясно, както би било необходимо. Доставката на повече военна помощ и боеприпаси е от решаващо значение в сегашния момент. В това отношение трябва да видим общата картина – че е в общ интерес на всички в НАТО да преодолеем някои тесногръди национални интереси – те ни вкарват в опасна ситуация, подчерта генералният секретар на НАТО, цитиран от DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


920
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А че кви големи руски атаки имало бе нали нема с кво да гърмат ?
53
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин не спира да плющи нонстоп Украйна.Вече две години и му харесва няма да я остави намира.Като му писне чак тогава а дотогава ще и скъса шушоните.
52
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дали ще имат време да използват новото въоръжение?
51
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-оня ден един от ваще разправяше че постигнали велики победи. Разберете се кво да приказвате бе.
50
0
 
32
 
! Отговори
До Анонимен 39 преди 9 месеца
От Леопардите останаха само няколко, Челънджърите бяха изтеглени от фронтовата линия с пряко нареждане от Великобритания след като загубиха първия. Има слухове и че Абрамсите няма да бъдат използвани директно, тъй като има голям риск да бъдат унищожени, което ще е голям удар по американсия ВПК.
49
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това немога да го повярвам... как е възможно... не ми пипайте Зеленски - това е един от ллюбимите ми руски актьори...
48
15
 
27
 
! Отговори
као го глем тоя глис преди 9 месеца
Абе кажи си го правичката , напрао се фанаате за палците това вие спонсорите .
47
35
 
25
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 9 месеца
Крайно време е НАТО да даде ядрено оръжие на Украйна! За да прекъсне Руския геноцид!
46
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя го боли фара. Нашия Тагаренко подари БТР- ите ни на укрите. и сега ще купуваме от Фащаците на десеторна цена.
45
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Опаааааааааа! Сорсоидчето с ВПН-а се намесва в решаващия момент да позакърпи положението в коментарите! Айде бе, крайно време беше!
44
3
 
31
 
! Отговори
Роберто Кавали преди 9 месеца
Забелязвате ли как няма въобще никакви новини за фронтовата линия в Украйна.Положението за укрокавалите не е критично а е направо трагедия.Укрите едва държат отбраната,липсва храна,оръжие защото доставките от Запад много намаляха.В един момент отбраната ще се срине и руските войски на бърз марш ще достигнат до полската граница.
43
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А касетъчните боеприпаси, Леопардите, снарядите с обеднен уран не помогнаха ли на Украйна? Май наистина САЩ трябва да предостави на Украйна ракети голям обсег и ядрени бойни глави за да оостигнат победата най-после.
42
25
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Ко става Сyлювци руски? ... Киев за 3 дни ... На Берлине... :)))))))))) Една година Бахмутя и 500000 колхозници на пастърма :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
41
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 44 А кой ти е казал, че руснаците искат да завземат Киев някога, камо ли за 3 дни, кравар смеееешен? Тази ваша олигофренистична опорка за 3-те дни се изтърка преди година и половина. Толкова ли нямате въобръжение да измислите друга идиоооотска опорка, кравари?
40
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия старчета дали осъзнават, че принудително направиха Русия държавата с най-силна армия? Едно на ръка, че военните заводи заработиха на 100%, отделно видяха до къде стигат пипалата на корупцията в армията и един куп парразити беха изхвърлени през терасите. Видяха какво ще е новото бойно поле и в момента сигурно имат най-модерните дронове и добре обучени оператори. Демек свериха часовника на Русия в пряк сблъсък с най-силната натовска армия.. Това е армията с най-голям опит в съвременна война.
39
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Подзаглавието кърти мивки от смях! Нато да се погрижело за победа над Русия???? Все едно слушам 6 годишно детенце. Муахахахахахахахахахаха....
38
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Върви се бии бе кой те е спрял.Хващай всички американци и на бой.Какво подстрекаваш целия свят да ви защитава интересите.Пръдльо такъв .
37
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въпрос - как върви контранастъплението? Контра въпрос - а какво става с Киев за 3 дни?
36
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украйна днес получи първата пратка с ракети ATACMS с обсег до 320 километра... В Крим ще стане изключително горещо...
35
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според мен ЕС ту ще се разпадне в следствие на тази война . Не мисля че след войната Русия ще има същите отношения с ЕС . Кои ще са най пострадали ? Тези дето се възползваха най много от отношенията с Русия . Германия , Полша , Финландия , Холандия ,*** , Словакия и Прибалтика . България няма индустрия и не успя да завърже бизнес с Русия и ше има загуби в туризма и зърнопроизводството .