Белия дом предупреждава: Парите за Украйна свършват, Путин е напът да спечели

Конгресът от месеци е парализиран от вътрешните борби
5 дек 2023 07:10, Анисия Иванова
332
Белия дом предупреждава: Парите за Украйна свършват, Путин е напът да спечели
Снимка: БГНЕС

Белият дом отправи предупреждение, че помощта на САЩ за Украйна ще бъде изчерпана до края на годината, и добави, че руският президент Владимир Путин може да спечели войната, ако Конгресът не одобри ново финансиране, предаде АФП.

Бюджетният директор на президента Джо Байдън, Шаланда Йънг, заяви в остро писмо до републиканския председател на Камарата на представителите Майк Джонсън, че ако военната помощ престане да се предоставя, това ще "постави на колене" борбата на Киев срещу руската инвазия.

През октомври демократът Байдън поиска от Конгреса огромен пакет за национална сигурност на стойност 106 млрд. долара, включващ военна помощ за Украйна и за войната на Израел срещу Хамас, но финансирането затъна в разногласия на Капитолийския хълм.

"Не съществува магическа банка с налични средства, която да посрещне този момент. Нямаме пари - и почти нямаме време", пише Йънг.

"Прекъсването на потока от американски оръжия и оборудване ще постави Украйна на колене на бойното поле, като не само ще изложи на риск постигнатите от Украйна успехи, но и ще увеличи вероятността от руски военни победи."

Консултантът по националната сигурност Джейк Съливан отиде по-далеч, като предположи, че гласуването срещу помощта за Украйна на практика означава гласуване за улесняване на успеха на Русия.

"Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя борбата за свобода в Украйна... или Конгресът ще пренебрегне уроците, които научихме от историята, и ще позволи на Путин да надделее", заяви Съливан пред репортери в Белия дом.

"Всичко е толкова просто. Това е толкова ясен избор."

Украйна отчаяно настоява за повече западна помощ, докато руските сили засилват атаките си през зимата, след като контраофанзивата на Киев се провали през лятото.

Конгресът обаче от месеци е парализиран от вътрешните борби на републиканците, като твърдо десните законодатели се противопоставят особено на всякаква допълнителна помощ за Киев, тъй като войната се проточва вече трета година.

Председателят на парламента Джонсън, който встъпи в длъжност през октомври, след като предшественикът му беше свален при десен преврат, даде хладен отговор на писмото на Белия дом.

"Администрацията на Байдън не е успяла да отговори по същество на нито една от основателните опасения на моята конференция относно липсата на ясна стратегия в Украйна", заяви Джонсън в X.

Джонсън също така повтори настояването на републиканците за обвързване на всяка помощ за Украйна с промени в политиката на САЩ по южната граница с Мексико, тъй като броят на пристигащите мигранти рязко нараства.

Представяйки Путин и Хамас като сили близнаци, които се опитват да "унищожат" съседните демокрации, Байдън се опита да обвърже 61 млрд. долара за Украйна с 14 млрд. долара за Израел в пакета от помощи, който поиска през октомври, заедно с финансиране на границата.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената на САЩ Чък Шумър заяви, че "присъдата на историята ще бъде наистина сурова", ако Конгресът не предприеме действия.

Той добави, че въпросът не е искрен, а че републиканците са "вкарали партийни и крайни имиграционни мерки в дебата".

"Можете да се обзаложите, че Владимир Путин наблюдава. Хамас гледа. Иран, президентът Си, Северна Корея - всички наши противници ни наблюдават отблизо." /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин извършва ГЕНОЦИД над славяните, включително и над руснаците, убива ги умишлено и ги хващат насила и с насилие ги пращат да воюват, въпреки, че те не искат! Няма никаква свобода в Русия, НИКАКВА! Убиваха и журналисти и други хора свидетели, потърпевши, за да скрият жестоката истина за това, което се случва там и тиранията, корупцията, анархията в която живеят! Руснаците са превърнати в жалки роби, без право на глас.
222
3
 
18
 
! Отговори
паси преди 8 месеца
модула с персонал от 90 човека на стойност повече от 1.5 милиарда долараи всяка ракета ----най-новите - от 3 до 5 милиона долара. Само няколко дена бяха нужни да се приведе цялата система в готовност и беше веднага унищожена - с ракети имитиращи нападение като принуждаваха системата да изстрелва ракетите си и само след няколко минути остана без една след което беше унищожена и самата установка.Тези престъпници си подбиха опашките прибраха я и повече не споменаха за нея.
221
6
 
26
 
! Отговори
паси преди 8 месеца
Тая Световна сга..ан тези престъпници най- накрая разбраха ,че войната срещу Русия не може да бъде спечелена. Това го знаеха и децата как срещу ядрена сила да спечелиш когато тая страна ще бъде принудена -----ако Националната й Безопасност е застрашена -----да използва ядрената си триада. Постоянно ни убеждаваха ,че танковете Леопард ще променят коренно хода на войната, или небето на Украйна ще бъде охранявана от най новите Американски системи Patriot състоящ се от 5 или 7 модула с персонал
220
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нашето правителство може и да са на грешната страна, подкрепяйки всякакви движения в полза на Украйна и това е така, защото голяма част от хората в парламента са за затвор и единственото нещо което ги спасява е подкрепата от ЕС и САЩ.Обикновенните хора със сигурност не искат война, но не одобряват действията на ЕС и САЩ. Уж Украйна воюва с Русия, а всъщност целият западен свят го прави на терен на Украйна. Жалко че се наложи да стане по този начин, но това е положението.
219
4
 
27
 
! Отговори
Костя преди 8 месеца
Аз само да попитам какво стана с контранаступа и гастролите на зеления по европейските столици
218
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Със или без тези пари Русия спечели войната
217
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде са байрактарите? Какво стана с леопардите?
216
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не забравяйте, че по голямата помощ на Украйна е финансова и още почти толкова военна ако не се лъжа досега около 150 милиарда долара. Украйна е разорена и без тази помощ няма да може да дава даже заплати на служителите си... Свършат ли парите - краха ще е стремглав и много бърз... Зеленски се опитва просто да разточи във времето този процес... Затова сега ВСУ отстъпват по малко навсякъде...
215
1
 
19
 
! Отговори
Кой преди 8 месеца
по дяволите,продължава да гласува за кокорчовците??!Не знаех,че има ТОЛКОВА много пераси в тази държава!
214
2
 
26
 
! Отговори
Всички преди 8 месеца
българи,живяли на Запад,са разбрали КАКВИ са местните жители и колко им е акъла!Нещастници!Мразят славяните,защото сме много над тях!Но защо живеят по-добре-ще кажете вие..Защото ние,колкото и да сме умни-сме комплексари ..И все търсим на кого да правим с..ки,вместо да се стегнем,да се обединим и да защитаваме НАШИТЕ национални интереси!Събудете се,бе хора!
213
3
 
24
 
! Отговори
Колко преди 8 месеца
сте жалки русофобите!От самото начало беше ясно ,че Русия ще бъде победител!Сега ви остана само опорката ,че,видите ли,събитията не се развиха бързо!***,помислете ЗАЩО ?Путин е велик стратег!Спрете да бълвате злост,а се ПРИМИРЕТЕ!Да мислим ,какво да правим със сглобката-крайно време е..!
212
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НАТО си воюва с наличните средства,но пак губи срещу стоманените руснаци!Ние-пак на губещата страна!Пеераси!
211
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕвРОРОМЧЕ да се наричам първа радост е за мене
210
2
 
12
 
! Отговори
Сагата продължава преди 8 месеца
Европрислужниците пак яхнали розовите лгбт еднорози в атака защитават доброто във вселената срещу дарт путиейдър.
209
23
 
3
 
! Отговори
Сът преди 8 месеца
Никакви пари не свършват. Явно плана е такъв. НАТО не се е включило и с 10% от възможностите си! Русия не е никаква сила и се видя. Стратегия от ВСВ. хвърляй ватенки в боя,докато на врага не му свършат мунициите. Ако Сащ и НАТО искаха да помогнат на Украйна,отдавана да са пратили авиация и ракети с далечен обхват. Има някакъв план на високо ниво и си го следват. И Русия и Сащ,пък вие се джафкаите тука
208
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
от Дневник малките ***, как спряха да пишат коментари хахахаха , ох че кефффффф сега искам да отида на сайта и да видя, как там дерзаят... свършиха ли паричките амариканскии ахх копеленцааа мъниннкииииии
207
1
 
15
 
! Отговори
на 27 деквмри преди 8 месеца
Свършват парит ена 27 демекври, говори се от няколко месеца. Велика РУСИЯ ! Ще бъде велика във век и веков ! Ни Америка, ни Германия, нокой няма да ни спаси !
206
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега гледах един клип, как украински войници подкрепяни от нато настъпват на западния фронт.
205
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За 34 години демокрация, България се превърна в *** гето , а нашите евроатлантици мечтаят да яхат розовите еднорози в атака срещу Путин, какви загубеняци са само .
204
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази война показа, че Русия е брутална военна сила, постигаща целите си независимо кой е срещу нея и всички трябва да се съобразяват с този факт. Който си мисли нещо друго е луд. Затова е редно балтийските пинчери и Полша да намалят децибелите и да се снишат за следващите, да кажем, 50 години.