Мирът според Москва: Неутрална Украйна с орязани територии

Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия
7 дек 2023 07:00, Елка Василева
219
Мирът според Москва: Неутрална Украйна с орязани територии
Снимка: архив, БГНЕС

Русия смята повече от всякога, че мирът с Украйна минава през отрязване на южните и източните й украински региони, заяви в писмено интервю за Франс прес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

В интервюто си тя уверява, че Москва разчита също на "неутрален статут" на Украйна - нещо, което би я отдалечило от съюзниците ѝ от НАТО, които руското правителство разглежда като екзистенциална заплаха. Освен това тя повтори отново официалната позиция на Кремъл, че на 24 февруари 2022 г. Русия е започнала войната, за да се защити от Запада и да помогне на рускоговорещите украинци.

Още по темата
"Ние няма да позволим съществуването на нацистка държава до нашите граници, чиято територия би представлявала източник на опасност за Русия и за съседните страни", увери говорителката. Според нея Русия, макар и воюваща страна, не е отговорна за липсата на мирен процес, защото "няма никаква политическа воля в полза на мира, било в Киев или на Запад".

Захарова отхвърли категорично мирния план, предложен миналата година от украинския президент Володимир Зеленски, който предвижда пълно изтегляне на руските войски от неговата страна. Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия.

Според говорителката на руската дипломация искането на Украйна за защита на нейния суверенитет и териториална цялост "реално няма никакво отношение към мира". "Става дума за серия от ултиматуми, отправени към Русия, за да оправдаят продължаването на бойните действия", заяви тя. "Киев не иска да се съобразява със сегашните реалности и следва целта да накара, с помощта на Запада, нашата страна да капитулира", добави тя.

Захарова увери също, че западната политика на санкции се е "провалила" и се е обърнала срещу авторите си. Москва не е изолирана, геополитическото ѝ влияние не е намаляло, а международният ѝ авторитет дори "се е засилил", смята говорителката. Тя посочи, че 80% от световното население живее в страни, които не са въвели санкции срещу Русия.

Лишена от западните си клиенти, Москва пренасочи голяма част от износа си на петрол и газ към Китай и Индия, отбелязва АФП. Според руската дипломация това е по-важно от решението на Общото събрание на ООН да призове, година след началото на офанзивата, за пълно изтегляне на руските войски.

Необвързващият текст, приет от Общото събрание, получи подкрепата на 141 страни членки. Индия и Китай са сред 32-те въздържали се, а 7 държави, включително Северна Корея, гласуваха "против".

В интервюто си Захарова приветства "нарастващото сътрудничество" с много страни в Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка. Москва смята Пекин за "съмишленик", с когото може да изгради "глобално партньорство и стратегическо взаимодействие", добави тя.

Говорителката също така заяви, че Русия развива отношенията си със Северна Корея и обвини САЩ, че се стремят към "ескалация на Корейския полуостров, като увеличават военната си активност в подрегиона". "Подобна политика от страна на САЩ е опасна и води до сериозни последици", прецени тя.

През ноември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че военните връзки между Северна Корея и Русия се засилват и представляват заплаха, припомня АФП.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
9
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 8 месеца
Русия побеждава ,но нашите медии още се ослушват..а то в САЩ започнаха да въртят опашки ,само Байден и Килбри се опъват и плашат конгреа,че Русия ще победи Украйна и след това ще тръгне да атакува НАТО ..добре че има още светли умове в йерархията на САЩ ЗА ДА СПРАТ ТОЗ ОБЕЗОМЯЛ И ИЗКУФЯЛ СТАРЕЦ.
108
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 112 Аз си мисля, че Зеленски ще бъде убит или ще изчезне безследно. Виновен е за смъртта на твърде много украинци и те ще си го очистят в размките на година две.
107
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ХА-ХАААА Че то по-големи нацисти от кремъските фашаги има ли.
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анализ в резюме 115 - Приключи, но щетите остават.
105
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Излезе информация, че имало задействан процес, за нов американски гражданин, който ще бъде регистриран във Флорида ... украйнски гражданин. Явно злеенски се готви, да напусне потъващия кораб.
104
5
 
9
 
! Отговори
Анализ в резюме преди 8 месеца
Интересът към войната приключи в рамките на 2 години, както ковида. Вече на почти на никой на задад не му е интересно, съответно кеша към Зе ще намалее драстично и най-вече наемниците ще намалеят. Русия ще си вземе каквото иска и ще започне алъш-вериша с ЕС, понеже победителите никой не ги съди.
103
5
 
3
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
До До 84ЧОВЕЧЕ,НЕ ЗНАМ ОТКЪДЕ СА ТИ ФАКТИТЕ,МОЖЕ БИ ОТ НЯКОЕ СОРОСОИДНО СЪБРАНИЕ,НО РАЗБЕРИ ,ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ НАРИЧАТ ЕВРОПА''ЕДНА ШЕГА''-ГЛЕДАЙ ИНТЕРВЮТО НА КАРБОВСКИ СЪС СКОТ РИТЪР ТА БЕЛКИМ МАЛКО ТИ ПРОСВТНЕ
102
7
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
...... Тя посочи, че 80% от световното население живее в страни, които не са въвели санкции срещу Русия..... Уааахахахааа, те в тези страни 80% не знаят къде е Русия :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
101
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 3254362 "Тая кака с наглостта си ще бъде компания на Путин на подсъдимата скамейка ;)" --------------- малка подробност - победителите не ги съдят. Но за сметка на това, на еленски такъв процес ще му спретнат, че накрая на оленка и бутиковите гаш.тички ще вземат за да платят за куршумите по зелето.
100
7
 
9
 
! Отговори
3254362 преди 8 месеца
Тая кака с наглостта си ще бъде компания на Путин на подсъдимата скамейка ;)
99
5
 
12
 
! Отговори
Луди за връзване преди 8 месеца
Е възможно най-краткия коментар на тезите на Русия относно Украйна, изречени чрез Мария Захарова. А освен материален в посока санкции и ограничения ефектът на тази гнусна война има и много дълбок морален отпечатък, който Русия дълго време няма да може да компенсира
98
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руский мир: глад, студ, мизерия, агентура, ченгеджийство, следене и никаква свобода, но не на последно място китайски коли произвеждани в завод на рено.
97
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мария Захарова - както винаги - правилно се изразява: Завършването на конфликт в Украйна минава през орязване на някои територии там, ама не е казала че само с това ще се свърши ))) По същество, В.В.Путин формулира целите на СВО още с обявяването й на 22.02.2022 г., от които нито той, нито Медведев, нито някой друг в Русия се е отказал.... Не е зле интересуващите се от това да си ги преговорят, има записи в И-нет ))
96
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Международен съд за фашистка Украйна!
95
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А можеше, просот да е неутрална Украйна ...
94
13
 
11
 
! Отговори
мдаа преди 8 месеца
Който не се учи от историята е така. Първото предложение на Русия е най-добро за отсрещната страна, след това става по-зле. Сега с орязани територии и над милион убити и ранени.
93
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мирът: Скопена РуZия с орязани територии, поделени между Китай и останалите съседни страни.
92
11
 
1
 
! Отговори
така е . преди 8 месеца
има и репарации за геноцида в лнр и днр . 500 милярда в злато запор . Все пак е шайка майдановски зверове направили гражданска война и убили над 30 000 човека . Миналото минало . Мир идва . Лош . По добре от 200 убити всеки ден . Зелински дали е на власт , или не не е толкова важно . Щом се разбират с Тръмп .
91
8
 
11
 
! Отговори
До 84 преди 8 месеца
Я да погледнем фактите...... От това което си написъл, няма нито един факт! Всичко е руска пропаганда! Факт е че 2 години не могат да капитулират държава която е с 10 пъти по малка армия и с 4 пъти по-малко население! Факт е че Русия загуби европейския пазар а там са парите. Това не е като да продаваш на Китай и Индия на полувин цена!Факт е че вече не е фактор на Изток, виж какво стана с Нагорни Карабах. Една смешна държава като Азербайджан им мина като валяк, през сините каски и т. н....
90
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами на тези територии си живеят рускоговорящи и са били част от Русия няма как да стане