Мирът според Москва: Неутрална Украйна с орязани територии

Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия
7 дек 2023 07:00, Елка Василева
219
Мирът според Москва: Неутрална Украйна с орязани територии
Снимка: архив, БГНЕС

Русия смята повече от всякога, че мирът с Украйна минава през отрязване на южните и източните й украински региони, заяви в писмено интервю за Франс прес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

В интервюто си тя уверява, че Москва разчита също на "неутрален статут" на Украйна - нещо, което би я отдалечило от съюзниците ѝ от НАТО, които руското правителство разглежда като екзистенциална заплаха. Освен това тя повтори отново официалната позиция на Кремъл, че на 24 февруари 2022 г. Русия е започнала войната, за да се защити от Запада и да помогне на рускоговорещите украинци.

Още по темата
"Ние няма да позволим съществуването на нацистка държава до нашите граници, чиято територия би представлявала източник на опасност за Русия и за съседните страни", увери говорителката. Според нея Русия, макар и воюваща страна, не е отговорна за липсата на мирен процес, защото "няма никаква политическа воля в полза на мира, било в Киев или на Запад".

Захарова отхвърли категорично мирния план, предложен миналата година от украинския президент Володимир Зеленски, който предвижда пълно изтегляне на руските войски от неговата страна. Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия.

Според говорителката на руската дипломация искането на Украйна за защита на нейния суверенитет и териториална цялост "реално няма никакво отношение към мира". "Става дума за серия от ултиматуми, отправени към Русия, за да оправдаят продължаването на бойните действия", заяви тя. "Киев не иска да се съобразява със сегашните реалности и следва целта да накара, с помощта на Запада, нашата страна да капитулира", добави тя.

Захарова увери също, че западната политика на санкции се е "провалила" и се е обърнала срещу авторите си. Москва не е изолирана, геополитическото ѝ влияние не е намаляло, а международният ѝ авторитет дори "се е засилил", смята говорителката. Тя посочи, че 80% от световното население живее в страни, които не са въвели санкции срещу Русия.

Лишена от западните си клиенти, Москва пренасочи голяма част от износа си на петрол и газ към Китай и Индия, отбелязва АФП. Според руската дипломация това е по-важно от решението на Общото събрание на ООН да призове, година след началото на офанзивата, за пълно изтегляне на руските войски.

Необвързващият текст, приет от Общото събрание, получи подкрепата на 141 страни членки. Индия и Китай са сред 32-те въздържали се, а 7 държави, включително Северна Корея, гласуваха "против".

В интервюто си Захарова приветства "нарастващото сътрудничество" с много страни в Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка. Москва смята Пекин за "съмишленик", с когото може да изгради "глобално партньорство и стратегическо взаимодействие", добави тя.

Говорителката също така заяви, че Русия развива отношенията си със Северна Корея и обвини САЩ, че се стремят към "ескалация на Корейския полуостров, като увеличават военната си активност в подрегиона". "Подобна политика от страна на САЩ е опасна и води до сериозни последици", прецени тя.

През ноември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че военните връзки между Северна Корея и Русия се засилват и представляват заплаха, припомня АФП.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Все същото русия заграбва все чужди територии уж за сигурност но сигурност няма няма и неутрални държави
48
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Public enemies "Но не подценявайте Украйна и без парите на САЩ, голяма страна 50 милиона с голяма армия" ----------- пак ли ти бе? Къде ги тез 50 милиона??? В момента я има останали 20млн в това, което все още наричат осссраина, я няма! А великата им армия е със средната възраст над 40 години! В момента я попълват с 17 годишни деца и жени! Jeb3m ти и великата армия!
47
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най- важното е че Раша в следващите 100 години няма да погледне към Европа и другото още по -важно че ВСУ очисти света от 330 000 рушляка .
46
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До къци ти ли си? "Първо, Русия вече го направи" Е като "го е направила" що още не е на полската граница? Опаааа, спри белото на Маша, че май фантазиите ти идват в повече. "Второ" Това е ФАКТ. Харесва ли ти или не, затова Демон обикаля заводите и заплашва директорите в сталински стил, но то със заплахи не става. Всички конструктори и изобретатели на "безаналоговите" им оръжия са по затворите. Хахаха. Сигурно защото "всичко върви по план"
45
12
 
6
 
! Отговори
Мустакат художник преди 9 месеца
Хохолите по-добре да приемат офертата, че следващата ще е още по-зле.
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Машенка- как очаквате някой да ви уважава като държава ако пускате в Националната телевизия ето това от Дугина- ...УБИВАЙТЕ, УБИВАЙТЕ, УБИВАЙТЕ, УКРАИНЦИТЕ НЕ СА ХОРА...вие гоните нацитете в Украйна с нациски призиви- еми това е грозно лицемерие и УЙДУРМИТЕ ви ни дойдоха до гуша.
43
4
 
9
 
! Отговори
Public enemies преди 9 месеца
Но не подценявайте Украйна и без парите на САЩ, голяма страна 50 милиона с голяма армия, не е като да анексираш за ден Литва, Латвия, Естония.
42
4
 
7
 
! Отговори
Натаняху преди 9 месеца
До Анонимен"Маша, а какво ще речеш, че докато търсихте фашистите в Украйна убихте 250 деца" ------------ rookie numbers! Дръж ми бирата..
41
13
 
6
 
! Отговори
къци ти ли си? преди 9 месеца
До Анонимен "Ако Русия "можеше" да "дръпне шалтера" досега да го е направила. А руските възможности да "поразяват където и да било на територията на Украйна намаляват с всеки изминал ден" ----------------- буахахахахаха, абе блясъчко, спри да бараш от белото на еленски, че не ти се отразява добре! Първо - Русия веднъж вече го направи, ще го направи отново.. когато реши! Второ - това за намаляващите военни възможности на Русия го слушаме от ден 1! То ракетите свършхваха, живата сила, танковете, с
40
9
 
5
 
! Отговори
Зилиенски преди 9 месеца
Загубихме, ша *** махат, Сенатът ме оряза не ме финансира.
39
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Маша, а какво ще речеш, че докато търсихте фашистите в Украйна убихте 250 деца през 2022г и стотици Украински деца са изведени в Раша/вашето ДУЧЕ има международна заповед за арест/- това защото искате независима държава до вашите граници и кой ще припознае Раша като приятелска държава ако Кремъл е обиталище на убийци.
38
11
 
9
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 9 месеца
Дa нe бe мaйgaня, нe би gapмagaня...
37
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 39 Както обикновено, руските драскачи живеят не в реалността, а в руските опорки и фантазии. Ако Русия "можеше" да "дръпне шалтера" досега да го е направила. А руските възможности да "поразяват където и да било на територията на Украйна намаляват с всеки изминал ден и вече нямат нищо общо с възможностите им в началото на войната. Украинските възможности да се защитават от същото нарастнаха стократно. И т.н. Аз вярвам на шефа на Райнметал, не на "експерт" по форумите ...
36
5
 
9
 
! Отговори
Петров преди 9 месеца
да изпратим Тагарев да оправи нещата в Украйна
35
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен "Очаква се с укорени темпове да се засили производството на снаряди" ---------- мхм, ще произвежда.. докато Русия не реши да дръпне шалтера. А за производството на тежка техника... не знам дали зацепваш, че няма част от територията на 404, която Русия да не може да порази.. освен може би някакви пещери под планините в югозападна 404. Та я пак кажи кой точно ще се навие няколко години да строи заводи, които след това за една нощ да станат на пепел?
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А защитиха ли Рашките в Украйна или ги трепят наравно с Украинците- какво впечетление създават Кремъл- че или са ***, или са на много тежки наркотици, може би тежък алкохолизъм.....
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 35 Изявлението на фашиста в Кремъл предшества "факта", ти, тъй че опорката не върви. Явно когато трябва да импровизираш с опорките а не да ползваш спуснатите се проявява колко можете.
32
12
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 9 месеца
Мир и Русия са оксиморон и след години ще искат още и още земя. Най добре е нормалните да си направим буфер от поне 50км от тях
31
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен "Путин изрично подчерта, че тя няма за цел териториални придобивки. Руските фашисти са патологични лъжци." ------------ явно си пропуснал факта, че преди борисчо да подлъжи хохалите "просто да воюват", те бяха постигнали споразумение Русия да се оттегли от завзетите територии в замяна на това 404 да остане неутрална! Та я пак кажи кой е патологочния лъжец???
30
2
 
4
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 9 месеца
Един неутрален на марчето.