Гиркин се страхува да не последва участта на Пригожин

Националистът е в затвора след критики към Путин
36
Гиркин се страхува да не последва участта на Пригожин
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският националист Игор Гиркин, хвърлен в затвора за оспорване на президента Владимир Путин, се тревожи, че ще го сполети същата съдба като боса на наемниците от „Вагнер“ Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа по-рано тази година, след като се разбунтува срещу руския лидер, пише Politico.

„Арестът ми се случи месец след бунта на Пригожин“, каза Гиркин пред руската медия Baza в интервю, публикувано в четвъртък. „Най-големият ми страх е, че вместо обичайното наказание, ще бъда „амнистиран“ по същия начин като Готвача“, добави Гиркин, имайки предвид Пригожин.

Гиркин, 52-годишен бивш полковник от руската разузнавателна служба, който носи бойното име Стрелков („Стрелецът“), е известен с това, че ръководи руски военни части в района на Донбас в Украйна през 2014 г. и за кратко става министър на отбраната в Донецка народна република, руска марионетна държава.

През 2022 г. той беше осъден задочно за убийство за свалянето на пътнически самолет на Malaysian Airlines (MH17) над Украйна през 2014 г., при което загинаха 298 души. След Донбас Гиркин се преоткри като ултранационалистичен военен коментатор, който многократно критикува тактиката и стратегията на Русия при нейното пълномащабно нахлуване в Украйна. Неговите критики в крайна сметка го вкараха в руски затвор през юли тази година след прекратения бунт на Пригожин срещу Кремъл.

Гиркин все още чака съдебен процес по обвинения в подбуждане към екстремизъм. По-късно той обяви, че ще се противопостави на Путин на руските президентски избори през 2024 г., но в четвъртък московски съд удължи предварителния му арест с шест месеца и на практика не му позволи да се кандидатира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Игор Гиркин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Един по един отивате ада. Джуджето скоро ще дойде при вас.
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещо новините от фронта изчезнаха от около 2-3 месеца? Останахте само с новини за арестувани военни инфлуънсъри да се опитвате да вдигате морала.
9
5
 
5
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 8 месеца
Този содамид (sodamide, NaNH2) така или иначе го чакат в Хага от доста време, и да пОкне с тръшкане и квичене, и да не пОкне - все тая...
8
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вербуван от краварите продажник
7
5
 
13
 
! Отговори
Да се знае... преди 8 месеца
Нито единият , нито другият са свестни.Руско -болшевишки отпадъци. Разплакали са много семейства/.
6
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
До ИМА ЛИ РУСОФИЛИ.. - пий си хапчетата
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То накрая всички ще иска да ги вкара в затвора малкото кремълско жалкарче. Ама в мафиотските структури като Русия, като видят че шефа съвсем е изтрещял, ще падне и той през прозореца и ще дойде новия
4
12
 
6
 
! Отговори
ИМА ЛИ РУСОФИЛИ.. преди 8 месеца
ПУТИН ЩЕ ВИ ИЗБИЕ ВСИЧКИТЕ....
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
A нaш Kиpkин nъk нa Пeeвckи...
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно такъв си
1
13
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 8 месеца
Дежурната копейка реагира мигновено. Молодец