"Пулсът на Украйна" - кошмарът на военните действия от първо лице

Виновен е целият свят, ние нахранихме това зло, смята Тетяна Станева
26 фев 2024 10:48, Анисия Иванова
82

Бесарабска българка Тетяна Станева, която е режисьор, представи в петък филма си за войната "Пулсът на Украйна". Вече две години тя преживява от първо лице кошмара на военните действия. В студиото на предаването "Брюксел 1" Тетяна Станева разказа много интересни факти.

"Аз се събудих от звън от българските медии, всички медии ми звъняха. Преди това имаше няколко дни, когато хората питаха, звъняха, питаха: "Как чувстваме?; Как - чакаме?". Всички говореха за 16 февруари. И всъщност, и ние си говорихме между приятелите, ама все едно ние не можахме да предположим, че чак така ще бъде. Шокът, който с нахлуването ни нападна, в момента на 24 февруари, като се събудихме всички, нямаше предел. Шокът въведе хората в паника. Почнаха да бягат, почнаха да се редят опашки край супермаркетите, край моловете, край аптеките. Хората купуваха различни стоки", започна разказа си тя.

"Ние разбрахме, че вече е късно да търсим път, защото всичко е червено, наникъде не можеш да отиваш. Беше честно казано страшно, защото ти нямаш никаква информация как ще действат, не разбираш Разбираш само, че е опасно да оставаш в голям град и то в столицата. Аз там заварих войната и разбирам, че ако ще бомбардират, трябва да бягаш някъде в предградията. И така избрахме най-бързия път, по който можахме да отидем в предградието на Киев при една роднина.  Отидохме в бомбоубежище", продължи Станева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сега животът на украинците, на украинските българи, а и на всички в Украйна се дели между живот в жилището, работа и престой в бомбоубежището.

Станева сподели, че много пъти е мислела можеше ли светът да избегне "тази катастрофа, която стана".

"Специално подчертавам "светът", защото е виновен светът, целия свят. И сетне като анализирам, ние трябва да отидем по-дълбоко. Да почнем от 2014 г., когато беше окупиран Крим. Когато целият свят затвори очите си и ушите си, и се направи на глух, сляп и ням. И никой нищо не каза. Чудовището не се ражда чудовище. То се подхранва и расте. Ние нахранихме това зло", на мнение е режисьорът.

На въпрос как можеше светът да накаже Кремъл през 2014 г., Тетяна Станева отговори:

Трябва да се върнем още по-рано. 94-та година, когато Украйна дава своето ядрено оръжие, в замяна на това обещание на безопасност от по-силните. Ние си дадохме силата и се положихме на тяхното обещание, че ще ни защитят. Така беше. А всъщност стана, това че единият от този гарант просто ни напада. Това беше най-голяма грешка. Ние трябва да разберем, че винаги пропагандата върви първа, информационната война върви първа и след нея винаги идват танкове. А те хвърляха пари на информационна война и пропаганда. Безброй пари. И години наред. Безброй пари хвърляха на пето-колонически партии.

Можеше ли Украйна да не си дава ядреното оръжие и да не подписва този договор с Кремъл?

"Мисля, че можеше, но всъщност не можеше. Защото ние бяхме една млада държава. Държава още не съвсем откъсната от Русия. Много доверчиви. Много наивни. Въобще, украинците са много миролюбиви. И толкова щастливи, че тази независимост падна на главата ни", смята Станева.

Винаги бяхме потиснати от Съветския съюз и от Русия. Вече 300 години, както казват хората. Защото репресиите ги забравиха, нали? Гладомора го забравиха. А ние помним. Ние имаме още живи свидетели от това, което преживяха, подчерта събеседничката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Виновна е България, че ви пращаше оръжия и боеприпаси, но като спря да ви праща, сега целия свят ви е виновен :)))
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какво става в Брюксел. Как е бойното поле пред Европейската комисия?
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не трябваше да ръчкате руската мечка...
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 27 Е ние пък го пазим от уркофилистици дето.си мислят ,че тук вече им е урколандия,а тук си е България и хората картофите не ги вадят с бомби
27
4
 
9
 
! Отговори
Хмм... преди 6 месеца
А кошмарът на израелските военни действия срещу палестинците, неговият пулс как е от първо лице? Или викате там е друго, за Израел никога нищо лошо, да трепе всички наред!
26
10
 
8
 
! Отговори
(^.^) преди 6 месеца
То бива оскотяване но тук едни дежурни путиносифилистици показват нагледно как човешкото падение в тяхно лице няма дъно ... крайно време е админите на този сайт да ограничат изявите на тези пациенти ... нека запазим българският форум чист от разсейките на кремълските тумори ... !!!
25
4
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 6 месеца
Тая история с Украйна малко ми изглежда като пародия на историята на Македония ....Г/д едно и също се получава , потомци на един народ във война и неприязъм един към друг . Може и да греша , знам ли ?
24
6
 
14
 
! Отговори
Няма невинни преди 6 месеца
Украинците все питат защо ние?Защото осем години убивах те,обстрелвах те,и разрушавах те Донбас и областа,забравихте ли?Е Русия ви напомни.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
СКЪПА ТЕТЯНА, СЪЖАЛЯВАМ НО ВИНАТА Е ВИНАГИ КОНКРЕТНА - КОЙ,КОГА,КАКВО, ТАКА ЧЕ МОЛЯ ТЕ, НЕ НИ ВМЕНЯВАЙ НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ВИНА!!! ЩО СЕ КАСАЕ ДО КРИМ - ВИНАГИ Е БИЛ,Е И ЩЕ БЪДЕ РУСКИ КАТО ИЗКЛЮЧИМ ПЕРИОДА 1953 - 2014, КОГАТО АДМИНИСТРАТИВНО Е ПРИДАДЕН ЗА УПРАВЛЕНИЕ ОТ УКРАЙНА,НО ТИ ГО ЗНАЕШ,НАЛИ!!!...
22
2
 
11
 
! Отговори
Защо преди 6 месеца
Този режисьор защо не направи филм за Донбас обстрелван и убиван 8 години от украйна,което стана повод за СВО?!
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Права е тая. След разпада на СССР, света прие русия като равни. Оказа се, че през това време фашистите са подготвяли посмолно нова война в Европа. Отврат. Дано повече не се повтори тази грешка и фашистите се третират каквито са.
20
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За всичко са виновни руснаците ще дойде обаче видов ден и ще си платят жестоко за цялата работа.
19
4
 
16
 
! Отговори
Една държава преди 6 месеца
Скоро ще бъдат една държава и ще живеят мирно и щастливо,докато англосексите не забъркат пак някое ***,но! Най големия тумор в света не е ФАЩ,а джуджето Англия и докато Рассия не ги ефтанизира,метастазите в света ще се множат
18
0
 
13
 
! Отговори
mn преди 6 месеца
Е, айде сега, светът им бил виновен. Тази наясно ли е, че всичко, което се дава на Украйна като помощ - финансова и военна, се прави на доброволни начала. Украйна не е част нито от НАТО, нито от ЕС и няма държава, която да и е задължена с нещо по силата на някакви договори.
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да бяха помислили педи 8 години когато фашистите заедно с Виктория Нюлънд направиха преврат и взеха властта.Сега Путин поправя тази грешка никога повече да няма фашизъм
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Евреите са богопомазани, Христос е евреин, тъй че нема смисъл :)))
15
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Виновен е основно кървавия Кремълски режим, но съм съгласен че и Запада носи отговорност - спокойно НАТО можеше да струпа няколко милиона войници и бойна техника в Полша, Балтика и Финландия, и да даде ултиматум на мypзилките - или се изнасяте от Украйна, или се считайте във война с нас!
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
300 години намериха начин да живеят заедно, и последните 30 години - край, не могат повече да го правят. Май е защото Западът им пренаписа историята и вече нямат нищо общо с руснаците/
13
3
 
15
 
! Отговори
BONZO преди 6 месеца
Добре де. Толкова ли не могат да усетят зависимите медии, какъв обратен ефект имат поръчково-пропагандните им статии. Отвращават вече и тези, които не искат да се занимават с политика. Хайде спрете се малко. Всяка втора статия е пропаганда за Украйна. Кажете на господарите ви поръчители, че ефектът е обратен.