Путин започва подготовка за евентуална широкомащабна война срещу НАТО?

Това заяви вашингтонският Институт за изследване на войната
27 фев 2024 17:45, Елка Василева
526
Путин започва подготовка за евентуална широкомащабна война срещу НАТО?
Снимка: архив, БГНЕС

Възстановяването на Ленинградския и Московския военен окръг обслужва двояката цел едновременно да се консолидира контролът върху военните операции в Украйна в кратко- и средносрочен план и да се направят нужните приготовления за възможна бъдеща широкомащабна война срещу страните от НАТО, предаде Укринформ, като се позова на оценка на вашингтонския Институт за изследване на войната.

Още по темата
Американският мозъчен тръст припомня, че вчера руският президент Владимир Путин е подписал два указа, с които официално се възстановяват Ленинградският и Московският военен окръг (ЛВО и МВО), с което се консолидират основните усилия за преустройство на руската армия.

Според анализаторите от Института с указа на Путин, с който окончателно се закрива Западният военен окръг (ЗВО), който руското Министерство на отбраната създаде през 2010 г. чрез сливането на Московския и Ленинградския военен окръг, е признак за подготовка за възможна бъдеща широкомащабна война срещу НАТО в дългосрочен план.

Преди ЗВО покриваше пограничните райони със Североизточна Украйна, Беларус и балтийските държави, което в стратегически план раздвояваше вниманието на Окръга между руските военни действия в Украйна след пълномащабното нахлуване през 2022 г. и противодействието на страните от НАТО. Затова повторното разделяне на ЗВО на Московски и Ленинградски военен окръг е пряко решение на този въпрос. ЛВО ще преминава по североизточната граница на Алианса, а МВО ще граничи със Североизточна Украйна и Полша, което ще позволи на Русия едновременно да разположи войски срещу страните от НАТО и да оптимизира командването и контрола на силите си във войната в Украйна.

Преди това Путин каза, че създаването на ЛВО е необходимо с оглед на присъединяването на Финландия към Алианса през 2023 г., което е сигнал за очевидно намерение от страна на Кремъл да позиционира войските си срещу страните от Северноатлантическия договор.

Вчера руският президент подписа указ "За военноадминистративното деление", с който в Русия се появяват ЛВО и МВО, а временно окупираните територии на Украйна ще "влязат" в състава на Южния военен окръг, отбелязва Укринформ.

Военни окръзи с център Москва и Ленинград съществуваха до 2010 г. В края на 2022 г., при представянето на план за реформа в армията, министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви намерение те да бъдат възстановени.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


526
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
431
6
 
4
 
! Отговори
акуд преди 6 месеца
нато да разположи 300 000 армия в киев
430
8
 
9
 
! Отговори
OTAN преди 6 месеца
НАТО имат някаква техника, но е скъпа и трудна за поддръжка. Руската е евтина и проста. НАТО произвежда бавно и в много скъпо, Русия бързо и евтино.НАТО разчита на платена армия с ограничен капацитет. Русия разчита на целия руски народ, на практика с колосален капацитет.
429
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
Няма да има такава. Всички са руски корумпета, а всичко им е на теория в офицерските Натовди глави, а на война се ходи с практика.
428
0
 
4
 
! Отговори
Лена парапета преди 6 месеца
С Путин ще разваляме сглобката май! Да му мисли! Видя какво се случва с атаката...
427
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Военната индустрия на САЩ е пораснала 3 пъти от началото на войната в Украина, ако успеят да вкарат и Европата там 30 или поне на това се надяват краварите. Аз се надявам да не успеят щото жертвите ще са поне х10 на тези от втората световна ако не земем и направо да се затрием...
426
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След 2 годишното буксуване из украинските кални поля, "широкомащабна война срещу НАТО" е най-големия каламбур,който може да измисли нечия глава.
425
2
 
5
 
! Отговори
ай сиктир преди 6 месеца
До До 451 --- ти сериозно ли хахах "Русия - я изкара 1/2 година я , не" - да бе, Русия всеки момент ще фалира.. от 2 години насам. "живота им не се подобрява по никакъв начин" - да припомниш кога за последно се е подобрил живота на краваря или европееца? Повишаването на цените на всичко и орддите ого-бонговци ще да е, нали? Науки и технологии.. абе имаш ли идея с какви оръжия се водят сегашните войни и на колко години са технологиите в тях? Русия ли иска от десетилетия да разпада есср? Ай сикти
424
3
 
7
 
! Отговори
До 451 преди 6 месеца
Дефинирай да се "справят" ; наука и технологии - някои страни летят с дрон на марс ,докато на други кораба се разби в луната вместо да кацне ; за икономика - няма какво да говорим ; в конвенционална война Русия - я изкара 1/2 година я , не ( не че някой иска да ги напада , тези псевдо заплахи са единственият начин на Путин да обедини хората след като живота им не се подобрява по никакъв начин) ,вече с ядрени оръжия е друго те и на собствената си територия да ги взривят пак ще отровят цялата земя
423
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Тц,тц "Онзи ден Путин смело се качи в руски военен самолет." ------------- за сметка на това оня ден джо дименцията успешно изкачи цели 6 стъпала като се спъна само два пъти.
422
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Учете история ----- учим, учим. Дори и турците никога не са желали унищожаването на българите като народ за разлика от сегашните ни "западни партньори"!
421
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен "Предвид какво се случва в Украйна" ----------- какво се случва в 404? Нали освен, че Русия държи 1/5 от 404, унищожи най-голямата, най-добре обучената и най-брейнуошед армия в европата, изпразни всички натовски складове до дъно, дава в пъти по-малко жертви от противника и в момента има най-добрата и тренирана армия за водене на съвременна война. Същевременно има икономически ръстеж, за който европата може само да си мечтае и произвежда повече оръжия от цялото отан.Та какво се случва
420
4
 
4
 
! Отговори
Тц,тц преди 6 месеца
Онзи ден Путин смело се качи в руски военен самолет. Смело прецених ,че в тези катастрофални за руската авиация дни,едва ли е събрал смелост да литне лично той самия! Може би някой негов двойник или тройник?! И подготовката за война ще е с някое друго НАТО ..
419
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предвид какво се случва в Украйна , война с НАТО не е най гениалното нещо .От друга страна рационално мислене и действия не е нещо което руснаците практикуват обичайно, как иначе от страна с най много земя и ресурси постигат икономика колкото щата Тексас
418
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен "Обаче русофилите си фантазират за някакви несъществуващи планове" ---------- хихихих, абе как мислиш, дали Путин ще чака над 10 години за да може натиту да си напълни складовете или директно ще го бодне на празните складове?
417
6
 
2
 
! Отговори
хехе преди 6 месеца
Срещу НАТО? А къде се намира НАТОвската Авдеевка, че да се приготвим за големия удар "за 3 дни"?
416
10
 
6
 
! Отговори
Путин ли? Хахаха! преди 6 месеца
Кой? Путин ли подготвя война? Аз сега гледам филмите за Втората световна по National Geografic. Такива битки са водили американците във Франция и Италия през 1944 и 1945 година каквито руснаците нито са виждали, нито са чували. Руските самохвалковци едва ли някога са водили такива сражения срещу германците. Съмнявам се, че Сталинградската битка е по-голяма от тази при десанта в Нормандия или битката на Рейн. Руснаците са едни фалшиви герои от Втората световна. Нищо общо с действителността!
415
0
 
2
 
! Отговори
Razz преди 6 месеца
Каква е тази глупава статия и кой ги пише въобще тези странни неща не отговарящи на истината?!
414
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каква изненада... отан и "колективният запад" воюват вече над 10 години с Русия и сега "аууу не, сакън".. "как така Русия ще се готви да воюва с нас".. Ами пичоуе, пи..ки и там неопределените знам, че е трудно да го възприемете, но всяко действие има последствия!
413
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя където псу,ва по руснаците.А бе теб да не те е хванал някой руски в храсталаците и да е ползвал изхода ти за вход
412
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Китайците контролират САЩ чрез силна икономика и бум на технологии.Не им трябват оръжия и военна сила.Китайците са много по стара и мъдра нация от кирил.вите руснаци