Русия има ново оръжие с изкуствен интелект

С него тя засилва кампаниите за дезинформация
29 фев 2024 19:00, Нели Христова
335
Русия има ново оръжие с изкуствен интелект
Снимка: БГНЕС

Руските шпиони са разработили инструмент с изкуствен интелект, който Москва използва, за да се намесва в изборите във Великобритания и Съединените щати в "експоненциално по-голям" мащаб от всякога, предупреди съветникът по националната сигурност на Украйна.

В интервю за The Times Олексий Данилов каза, че изкуственият интелект е позволил на Русия значително да засили своите кампании за дезинформация, предназначени да посеят разделение и да повлияят на общественото мнение, и че Москва вече има специални звена, посветени на всяка държава, която провежда избори в Европа.

Той каза: "Изкуственият интелект е огромна крачка напред за Русия и прави въздействието от тяхната намеса експоненциално по-голямо."

Малко под половината от населението на света ще отиде до урните за национални избори през 2024 г., повече от всяка предходна година.

Резултатът от президентските избори в Америка през ноември може да има значителни последици за военните усилия на Украйна, като Доналд Тръмп, републиканският фаворит, изрази скептицизъм относно военното финансиране за Киев и описа нахлуването на президента Путин като "гениално" и "разумно".

Преди това Москва разчиташе на армии от работници, разпространяващи ръчно онлайн дезинформация от "фабрика за тролове" в Санкт Петербург в социални медийни платформи като Telegram, Twitter, Facebook и Instagram.

Сега само "двама или трима" агенти могат да създадат "десетки хиляди" автентични, изглеждащи фалшиви акаунти, каза Данилов, добавяйки: "ИИ е огромна крачка напред за Русия".

Смята се, че способността на Русия да се намесва в делата на чужди държави и да провежда операции е била възпрепятствана от експулсирането на руски шпиони от посолствата по света. Само Европа е експулсирала повече от 400 заподозрени офицери от руското разузнаване след пълномащабното нахлуване в Украйна преди две години. Но убийството на Максим Кузминов, руски дезертьор, който беше застрелян в испанския крайморски град Виляхойоса този месец, беше ярко напомняне за продължаващата способност да извършва смъртоносни операции на чужда територия.

Мрежата от информатори и агенти на Москва е толкова обширна, че е невъзможно да се изкорени руската намеса, каза Данилов. "Студенти, съпруги, туристи – всички те са използвани от Русия, за да изпълняват поръчките си в чужбина."

ФСБ, руската служба за сигурност, също издаваше договори на европейски престъпни групировки, отношения, които бяха улеснени от навлизането на криптовалутите, каза той.

"Това беше начинът на действие на КГБ и днес отново е така, когато те използват комбинация от европейски престъпни групировки, за да вършат работата си заедно с обучени служители. В Кремъл седят престъпници и те използват престъпници, за да вършат работата им вместо тях. Страната се управлява от престъпност."

С нарастващата опозиция на републиканците срещу финансирането на Украйна официални лица смятат, че Москва вероятно ще се опита да се намеси с тежка ръка през 2024 г.

Тринадесет руснаци – включително Евгений Пригожин, починалият ръководител на Wagner Group и известен лидер на Центъра за интернет изследвания в Санкт Петербург, известен като "фабриката за тролове" – бяха обвинени за намеса в изборите в САЩ през 2016 г., за да помогнат на Тръмп да спечели президентския пост.

Данилов каза, че в операциите си по кибершпионаж срещу Украйна руските агенти разпространяват всяка седмица 166 милиона дезинформационни публикации в платформи като Telegram, Facebook, Instagram и Twitter.

От тях 36 милиона миналата седмица бяха насочени към дискредитиране на висши украински служители; 23,5 милиона при разделяне на политическо и военно единство; 51 милиона за деморализиране на армията; и 55 милиона за деморализиране на обществото.

Той цитира западни медии, цитиращи фалшиви данни за украинските жертви и протести срещу фалшива информация за мобилизацията, и двете произхождащи от създадените от Русия канали в Telegram, като примери за ефективността на кампанията за дезинформация.

Данилов говори ден след като президентът на Франция Макрон каза на среща на европейските лидери в Париж, че сега има консенсус на континента, че Русия ще се стреми да атакува други страни през следващите години.

Украинският съветник приветства коментарите, но постави под въпрос защо на Европа е отнело толкова време да се "събуди"  за заплахата, представлявана от Русия.

Имайки предвид британския премиер, който се опита да умилостиви Адолф Хитлер преди Втората световна война, Данилов каза: "Години наред страните предпочитаха да поемат по пътя на Чембърлейн, смятайки, че е по-добре да си затворят очите и да игнорират предупредителните знаци. Тази липса на принципи е това, което доведе до ситуацията, в която се намираме сега."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
4
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Щото пък САЩ не ръководят изборите в 95% от държавите по света.
241
7
 
10
 
! Отговори
$$$ преди 6 месеца
А ве за изкуствен вервам, ама за интелект малко послъгват алкашите! Сигурно вкарват по един Иванушка дурака в бомбачката да я управлява ! Безаналогова!
240
5
 
11
 
! Отговори
ахахахахха преди 6 месеца
и тази статия ли е дело на руския ИИ ахахахаххахахаххахаха, сделано в росииии земи го хвърли
239
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия спечелила ВСВ благодарение па помощта на САЩ и Великобритания. Ами добре сега помагат на Украйна, заедно с целия ЕС, пък Русия пак печели. Що така ве, пенита? Ами щото САЩ и Великобритания явно не са фактор.
238
10
 
16
 
! Отговори
Не пишете ГЛУПОСТИ!! преди 6 месеца
Рашките един хладилник не могат да направят вие ми говорите за оръжия с ИИ?!?! Нормални ли сте ?!?! Или въртелите путинова пропаганда да плашите глОпавото булгарише народонаселение?!
237
7
 
12
 
! Отговори
с изкуствен интелект преди 6 месеца
ЯПОНЦИТЕ ДОКАЗАХА, ЧЕ НЕ Е ОСТАНАЛ НИТО 1 ИСТИНСКИ ПУТИН ! ВСИЧКИТЕ СА ДУБЛЬОРИ ! ДА СИ СПОМНИМ 2022, КОГАТО ШЕФЪТ НА ЦРУ СЕ ПРИСМЯ НА ДУБЛЬОРИТЕ, ЧЕ БИЛИ ПРЕКАЛЕНО ЖИВИ ЗА МНОГОБРОЙНИТЕ ЕДНОВРЕМЕННИ ТЕРМИНАЛНИ СЪСТОЯНИЯ НА ПУТИН...
236
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
РУСИЯ СПЕЧЕЛИ ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОГРОМНАТА МАТЕРИАЛНА ПОМОЩ ОТ ТЕХНИЧЕСКИ НАПРЕДНАЛИТЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И САЩ. А СЪЩО И ОТ ТЯХНОТО УЧАСТИЕ ВЪВ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ НА 4 КОНТИНЕНТА И В ОКЕАНИ И МОРЕТА. НА 1 ЗАГИНАЛ НЕМСКИ ВОЙНИК СЕ ПАДАХА 4 РУСКИ. НО ТУК НЯМА НИЩО НОВО, КРЕПОСТНИТЕ БЯХА ЕВТИНИ ЗА МУСТАКАТИЯ, КАКТО СА И ЗА СЕГАШНИТЕ КРЕМЪЛСКИ МАНИАЦИ.
235
4
 
12
 
! Отговори
Ха сега де! преди 6 месеца
Мутрофанова, ти ли си?
234
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Единствен случай, когато животни без естествен интелект, са създали изкуствен. Но накрая винаги се получава Москвич.
233
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А нашего брата в Украйна още чака милиардите на Байдън, усмивката на фон дер Лайен, и БТР-те на Тагарев....
232
8
 
9
 
! Отговори
Германец преди 6 месеца
"Някой от вас разбира ли го това?" -- Абсурд. Само ти си прозрял истината. Айде обратно във фейсбук сега. А, да, и шнур за руZZия.
231
12
 
16
 
! Отговори
226, преди 6 месеца
Виж мертрото в Москва и виж метрото в Ню Йорк! Нищо общо с нищо общо! После пак ми обяснявай кое било ***! В Русия всичко е чисто и подредено, а в Ню Йорк навсякъде *** и драсканици по стените! Като не пътуваш и не четеш и не гледаш какво става по света, поне не се изказвай неподготвен. Излагаш се!
230
15
 
15
 
! Отговори
То преди 6 месеца
добре, че е Русия, та да има кой да се противопостави на тая западна сатанинска хунта. Представяте ли си, ако светът се управляваше еднолично от едно място (САЩ), т.е. ако имаше Нов Световен Ред?! Това би било краят на свободата, каквато я познаваме. Някой от вас разбира ли го това?
229
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
О да, да.. значи на хората не им е писнало от разни ид..иоти дето мислят за какво ли не само не и за благото на тия дето са ги избрали, а са били подведени от руската пропаганда да си мислят, че им е писнало. Желязна логика! Сигурно същите тия управляващи като овиснат по стълбовете пак ще винят путин.
228
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дезинформациите идващи от САЩ са 1000 пъти повече от дезинформациите идващи от всички други държави по света.
227
9
 
8
 
! Отговори
българските служби преди 6 месеца
Слава России
226
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рашките вече и гаргите не могат да уплашат. И най-смотания африкански диктатор им се подиграва - 1 година на Бахмут 2 години Авдеевка
225
9
 
12
 
! Отговори
Голем смех преди 6 месеца
Фашисткото Жуже и изкуствен интелект- Ха-ха-ха-хаха
224
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Старлинксовете на бай Мъск ще падат като зрели круши а интернетчето на хохитата к работи на пу-т-ки-н ден
223
8
 
10
 
! Отговори
Фют преди 6 месеца
Те нямат естествен интелект, тръгнали да правят оръжие с изкуствен :)