Осъдиха руснак на 6 г. затвор за публикации против нахлуването в Украйна

Стотици хора са пращани в затвора, хиляди с присъди с глоби
28 мар 2024 08:33, Елка Василева
96
Осъдиха руснак на 6 г. затвор за публикации против нахлуването в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руски съд осъди на 6 години затвор мъж, публикувал в интернет коментари, с които осъжда нахлуването на руските сили в Украйна, предаде Франс прес.

Тридесет и пет годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове" от военен съд в руската република Коми и ще излежи присъдата си в лагер при "обикновен режим", съобщиха местни медии.

Според прокуратурата той е публикувал "видеоклипове и съобщения" с призиви за изгаряне на центровете за набиране на войници.

Според неправителствената организация "Мемориал", която смята Фарафонов за политически затворник, той е имал канал в комуникационното приложение "Телеграм", в който открито е критикувал нахлуването в Украйна. В материалите си е говорил за убийства на руски войници в Украйна, за политическите репресии, за "патриотично" образование в руските училища, както и за актуални събития и проблеми в Коми.

През октомври 2022 г. той е бил глобен за "дискредитиране" на въоръжените сили заради критичен коментар, публикуван онлайн.

Хиляди хора в Русия биват осъждани на глоби и стотици на затвор за това, че са против нахлуването в Украйна, отбелязва АФП.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
4
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 месец
До РАЯ за Копейкаджиите ... марш в Брюксел, рая на третополовите като теб, да миеш чинии и да чистиш киинефи. Братчедите ти от маалата отдавна са там. Ти ко прайш още тука? Нямаш пари ли ? Или са те оставили да гледаш козичката на дедо ви Ассан?
35
9
 
4
 
! Отговори
Хабибито преди 1 месец
150млн държава с 60 народа вътре..... Тя няма как да се управлява с демокрация, тая свърши.... Идва нов свят и отново България е нацелила губещите....
34
8
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Пак хляб за евроатлантическата папплач :)
33
4
 
5
 
! Отговори
неадекватници преди 1 месец
Награда ли да му дадат за - "призиви за изгаряне на центровете за набиране на войници."
32
8
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
ОСЪДИХА ПРОТИВНИК НА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА РУСКИТЕ ОБЛАСТИ ХЕРСОН , ЗАПОРОЖКА, ДОНЕЦКА , ЛУГАНСКА !!! А ТАМ ЖИВЕЕ САМО РУСКО НАСЕЛЕНИЕ !!!! СЛЕДВА ОСВОБОЖДАВАНЕ И НА РУСКАТА ОБЛАСТ ОДЕСА !!! И ЗА РУСНАЦИТЕ ТОВА Е ДЪЛГ КЪМ РОДИНАТА !!!
31
4
 
6
 
! Отговори
? преди 1 месец
И как гейовете в Франция или Европа имат повече деца от БГ и Русия?Нали били меки китки а имат по две деца..
30
4
 
4
 
! Отговори
Всъщност... преди 1 месец
До Абе идиотт кръгъл ... Значи говорещите против правителството в Русия са РАЗЛИЧИ от говорещите против правителството в САЩ ? Що за иддиоттска мисъл. Всъщност, бих казал БЕЗсмислие... А ето ти и още един ФАКТ който ти като плосък иддиотт не знаеш. САЩ СА НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО ПРОЦЕНТ НА ЗАТВОРНИЦИ СПРЯМО БРОЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО СИ. По вече от тези в Сомалия... Саудитска Арабия ... Буркина Фасо... та дори и любимата ти Русия.... Статистика.
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все едно утре Просто Киро да каже,че нападаме Русия и да ни хвърлят в затвора ако напишем,че сме против война. На запад гейове и евреи,а на изток луди психопати. И ни карат да избираме с кой да бъдем
28
1
 
11
 
! Отговори
Ясно преди 1 месец
Диктатура на 100%
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хуманен сталинизъм.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Екшъна за руснаците тепърва започва, но врага няма да е Украйна. Фашистите върнаха мракобесните времена на болшевизма. СССР. Отново ще гледат в светлото бъдеще. Невероятно оффчи народ!
25
3
 
15
 
! Отговори
РАЯ за Копейкаджиите преди 1 месец
Русия, Беларус, Иран и Северна Корея ... все топ държави с висок стандарт и високи заплати, към които хората от цял свят се блъскат да емигрират. Там можеш да кажеш каквото си искаш без да се страхуваш, че можеш да загубиш живота си. Вероятно за това, повечето от хората тук особено копейкаджиите и тези със жигосаните петолъчки по челата във форума им се кефят.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се покажа на красния площад с пола и сутиен, няма ли да мъ пратят в женския затвор? Силно се интересувам!
23
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лелеее....хиляди, стотици....Цифрите не ви се опират хич. А защо не милиони? Давайте го на едро. Всички руснаци са арестувани, пребити и избити, Русия е в дебел шок, А Путин е мъртъв.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин е ларж и на ладички и на затвор! Широко скроен дребосък!
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бях възмутен докато бе прочетох, че е призовавал за насилие.
20
0
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
"Жули Томи, мъжа ми е в Коми" :)))) Като дойде червената армия в България и първо ще питат кой е пyтин0питek. Ще го записват в едно тефтерче и няма да го закачат повече и ще му плащат съветска пенсия или заплата, както е в момента в Мордор. КОйто обаче хвали западния начин на живот ще го осъждат на затвор и ще го пращат в "Черният делфин". Коментари против Путаранката или Мордор ще се наказват с падане от висок етаж. Ще има демокрация от съветски тип, толкова желана от нашите комунисти :)))
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е те затуй наште дpъти путинисти фалят войната, че на късия, руката длинная! Шубета!
18
7
 
0
 
! Отговори
Пак преди 1 месец
Глупости
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демокрация и свобода на словото по руски. Но пък нашите копейки много обичат да пишат против НАТО и ЕС, живеейки в държави НАТО и ЕС. Лесно е да плюеш, когато ти се разрешава.