В Русия пуснаха своя версия кой е организаторът на атентата в Москва

Излъчиха видео с разпит на обвиняемите от ФСБ
8 апр 2024 10:06, Елка Василева
111
В Русия пуснаха своя версия кой е организаторът на атентата в Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Обвиняемите за организирането на терористичното нападение в концертната зала „Крокус сити хол“ в град Красногорск край Москва са посочили името на предполагаемия организатор на атентата, който им е обещал по един милион рубли (близо 10 хил. евро) на всеки, които е трябвало да получат в Киев, съобщи ТАСС, като се позова на видео, излъчено в руска медия.

Нито една от световните агенции Франс прес, Ройтерс, Асошиейтед прес и ДПА не предава съобщената от ТАСС информация. Те припомнят, че отговорност за терористичния акт пое клонът на групировката „Ислямска държава“ в Афганистан.  В украински агенции няма реакция на версията за атентата, разпространена от Първи канал.

Видео с разпит на обвиняемите от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) беше излъчено по Първи канал на руската телевизия. Според твърдения на един от обвиняемите, човек на име Сайфуло им казал, че трябва да отидат в Киев, където ще им бъдат дадени по милион рубли. Друг обвиняем заявява, че им е била обещана помощ да пресекат украинската граница.

„Ние тръгнахме за Киев, където трябваше да чакат парите – по един милион рубли. Сайфуло каза, че там ще ни чакат на границата на Украйна момчета, които ще ни помогнат да преминем границата и да стигнем в Киев“, казва той.

След нападението в концертната зала "Крокус сити хол" руски представители неведнъж заявиха, че подозренията им падат върху "украински националисти", като в даден момент те замесиха и западни страни в тези обвинения. Още непосредствено след атаката украински представители, но и представители на проукраински руски доброволчески групи, действащи в Украйна, отрекоха да са замесени в нападението. Впоследствие при всеки намек на Москва в тази насока украински представители заявиха, че версията на руските представители не е вярна.

Отговорност за атаката още в нощта на 22 срещу 23 март пое афганистанският клон на "Ислямска държава". Веднага след това американски разузнавателни представители казаха, че според разузнавателни данни ИД е отговорна за атаката. Впоследствие световните агенции публикуваха и информации, че САЩ и Иран са предупреждавали преди атентата Русия за подобна терористична заплаха.

В нападението в Красногорск загинаха 144 души, а 551 бяха ранени. Руските власти задържаха 11 души, от които четирима, всичките родом от Таджикистан, са смятани за непосредствени извършители. Всичките 11 задържани са пратени в предварителния арест.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
31 - и вие четете историята. През 1954 г. Никита Хрушчов подари на Украинската ССР Кримския полуостров, а Новорусия - Донецк, Луганск, Харков, Мариуполь, Лисичанск, Славинск, Краматорск, Днепропетровск, Николаев, Одесса - беше подарена през 1922 г. от Ленин и Троцкий.
38
6
 
16
 
! Отговори
Гаварит Масква преди 4 месеца
Е чак днес ли си признаха? Тоя от снимката, като го спипаха още във видеото казва, че са им обещали по 500 000 в телеграм от някакъв ходжа, сега станаха на милион. И защо са им рубли на тия в Украйна? Мислели са, че ще се върнат в СССР 2 да ги харчат на спокойствие ли?
37
5
 
8
 
! Отговори
Абе ние сме чели преди 4 месеца
До до 20.......Ама ти НЕ СИ! Украйна има много, много отдавна.За любител на историята като тебе не е лошо да прочете нещо за въстанието на хетмана на Запорожките казаци Богдан Хмелницки в 1648 и последиците му.И Защо тогава много преди Хрушчов имаше УСССР? Тя от Космоса ли падна? Както Казахстанска, Узбекска, Киргизка, Азербайджанска, Арменсак и т.н. Съветски Социалистически републики.Всичките те създадени на териториален и НАЦИОНАЛЕН признак!
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И Израел има има своя версия да избива малки деца и майки !
35
20
 
6
 
! Отговори
Степан Бандера преди 4 месеца
Кремъл държи в колониален режим 85 държави - скоро всички ще се надигнат и ще искат на концерт в Москва.
34
18
 
14
 
! Отговори
ясно преди 4 месеца
Поредниа същит с бли конци пропагенден фишенк на Путин за да оправдае агрусията над Украйна.
33
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Tе американците още преди да се разбере за атентата казаха, че ислямска държава са отговорни на 110%. Какво има да го коментираме повече?
32
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако кажат истината кремълци трябва заради народа си да отмъстят на ислямистите, няма как да стане сега като военния им ресурс е в Украйна, затова удобната версия.
31
13
 
11
 
! Отговори
до 20 преди 4 месеца
Ами то е нормално, след като 95% от населението там е руско. И това са си руски територии.подарени на Украйна от Никита Хрушчов през 1954 г. Четете историята !
30
13
 
13
 
! Отговори
до 24 преди 4 месеца
Напротив, там тогава дейставах нацистите от Азов, които избиваха руски жени и деца.
29
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Сайфуло каза, че там ще ни чакат момчета, които ще ни помогнат да преминем границата на Украйна и да стигнем в Киев". Укрите предварително са разминирали два гранични участъка в гъстата гора, като по този начин са подготвили два "прозореца" за тайно преминаване на границата.
28
10
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
А каква е версията на германия, кой гръмна Северен поток?
27
17
 
16
 
! Отговори
... преди 4 месеца
Тези ако си мислят, че някой ще им плати в Киев, е страхотна балама. Още на границата щяха да са надупчени и заровени. За ужас на западняците, бяха хванати от руснаците.
26
14
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
ние българите това го знаем кои е световното зло кои взриви сев поток кои ударикримския мост и сега се готви за втори удар това че някои е поел отговорносттанищо не означава в днешно време кои е поръчителят сега тои е доволен хем избихахората в залата хем няма да плащат на тези мюрета защото те няма да излязат да гихарчат не ми се мисли за ответния удар които ще последва
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всичките 11 са арестувани и са пратени в предварителния арест. Задържаните са повече и се увеличават.
24
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ("2014-2022) в Донецк, Луганск - там в това време властваха Руски паравоенни групи - ако някой някой е избивал обърни се към Русия.
23
19
 
23
 
! Отговори
на лъжата краката преди 4 месеца
Baтенките лъжат както винаги
22
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изглежда като човек, който казва истината! Апропо няма човек на тоя свят, който да разстреля толкова хора за 10к? Няма - да знаете! Русия е бетер Гестапо и ще свърше по същият начин
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
хахахахахахаха :)))))))))))))))
20
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Укро терористите друго не могат освен да избиват мирни жители. Това правеха 8 години (2014-2022) в Донецк, Луганск, Лисичанск и Краматорск, но на 24 февруари преди две години, Путин сложи край на геноцида над рускоговорящите.