Путин ще посети Китай на 16 и 17 май

Това ще е първото му задгранично пътуване в новия мандат
14 май 2024 16:45, Елка Василева
82
Путин ще посети Китай на 16 и 17 май
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин ще посети Китай на 16 и 17 май, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на Кремъл. Това ще бъде първото му задгранично пътуване след встъпването му в длъжност за нов шестгодишен президентски мандат.

"По покана на китайския президент Си Цзинпин Владимир Путин ще направи държавно посещение в Китай на 16 и 17 май като първо чуждестранно пътуване след встъпването си в длъжност", съобщи Кремъл.

Путин и Си "ще обсъдят подробно целия спектър от въпроси на всеобхватното партньорство и стратегическото сътрудничество, ще определят ключовите области за по-нататъшно развитие на руско-китайското практическо сътрудничество и ще обменят подробно мнения по най-неотложните международни и регионални въпроси".

Очаква се руският президент да се срещне и с китайския министър-председател Ли Цян, с когото ще обсъдят сътрудничеството в икономическата и хуманитарната област, отбелязва руската новинарска агенция РИА Новости.

Изборът на Китай за първа дестинация след преизбирането на Путин през март подчертава тесните връзки между двете ядрени сили и постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва ДПА.

За последен път Путин посети Китай преди шест месеца - през октомври 2023 г.

Китай оказва политическа подкрепа на Русия в конфликта в Украйна и продължава да изнася техника и друга продукция, за които се смята, че подпомага руските военни усилия, без да извършва оръжейни доставки за Москва, отбелязва АП.

Китай представлява и основен експортен пазар за руските енергийни доставки, които съставляват голям дял от приходите на Кремъл. Китайското министерство на външните работи заяви, че Си ще обсъди с Путин "сътрудничеството в различни области на двустранните отношения ..., както и международни и регионални въпроси от общ интерес".

Китай се опитва да представи себе си като неутрална страна в конфликта с Киев, но в противовес на Запада декларира отношения без граници с Русия. Двете страни проведоха и редица съвместни военни учения, а Пекин продължава да се противопоставя на икономическите санкции срещу Русия, наложени в отговор на продължаващата вече повече от две години военна кампания срещу Украйна.

Двете авторитарни държави започват все по-често да влизат в спорове с  демократичните страни и със страните членки на НАТО на фона на стремежа си да спечелят по голямо влияние в Африка, Близкия изток и Южна Америка, отбелязва АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
14
 
12
 
! Отговори
анониме преди 3 месеца
То, освен в Китай и Северна Корея, къде да отиде това Путинче?!
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До СибирстанМай го бъркаш със зеления п росяк. А и сега е момента да го арестуват,нали е обявен за издирване. Муахахахахаааааа...
23
9
 
10
 
! Отговори
Сибирстан преди 3 месеца
Хи-хи-хи, пак ще проси оръжие, че за две години и кусур "могучая" е доникъде.
22
3
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
До сизинпин. Нещо си прекалил с транквилантите. Като се съвземеш всичко ще ти изглежда другояче.
21
6
 
8
 
! Отговори
Рендето преди 3 месеца
И кво??? Кой шъ му забрани - Киру Т. или Бай Дън???
20
4
 
6
 
! Отговори
Западняк преди 3 месеца
До 17. Има да чакаш за number 1. Този номер е ясен за кого е? А тези твоите две не попадат в списъка с цивилизованите страни.
19
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Си стопли отношения със САЩ, поради обясними причини0 85% от икономиката на Китай се крепи на САЩ и ЕС. Става интересно. Си има апетити към безлюдните руски територии, че в Китай кейдж дуелърите ще се задушат вече. Теснее им.
18
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ддругаря Пу ще посети другаря Си за последно!
17
10
 
9
 
! Отговори
СиЗинПин преди 3 месеца
ще го Посрещнем като Император на Света, а не както Хамериканците - за дебегациите им и таксита не им пращаме, а Баронеса Урси, я отпратихме с Пътнически Полет и се реди на Паспортна Праверка с Редовите Граждани - така ги Унижаваме ЕвроАтлантите, че не Истина!
16
2
 
5
 
! Отговори
Като 2 капки преди 3 месеца
Кастинга утре ли е?
15
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия плюс Китай - Number one!
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва благословия, за новия мандат!
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И коментиращите евроатлантици ще обърнат резбата. Като С. Паси. Помня, че баща му преподаваше в СУ МАРКСИСТКО ЛЕНИНСКА ЕСТЕТИКА
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой Путин?
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кои велики държави от европейския континент посети Си предните дни ?!? Сърбия и Унгария - това говори ли ви нещо ?!? /П.С. най близките до Русия държави в Европа/. Що не посети германците, англичаните - ?!?! щото и ч.п за зеле не става от англосаксите, и ние вече знаем това)!
10
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След като Русия спечели войната, очакваме ново пребоядисване на покварената власт.
9
16
 
20
 
! Отговори
Москва потъна преди 3 месеца
Толкова е жалък - пак ще проси подкрепа за бруталната си агресия в Украйна.
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
явно френския некрофил е подал послание на Си за Путин. А Си занесе посланието на Путин за френския некрофил от Париж! Така кореспондират големите!
7
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В стремежът да разчлени РФ, НАТО си спечели непобедим враг в лицето на Русия и Китай.
6
8
 
16
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 месеца
Ще отиде да провери Сибир от кога е в Китайски ръце.