Путин и Зеленски отхвърлиха призива за примирие по време на Олимпийските игри

Скъпи приятели, няма да стигнем до там, заяви руският лидер
19 май 2024 09:45, Нели Христова
203
Путин и Зеленски отхвърлиха призива за примирие по време на Олимпийските игри
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин коментира предложението на Запада за олимпийско примирие. Той каза, че самите западни страни нарушават принципите на олимпизма, включително като не позволяват на руснаците да участват в Игрите със знамето и химна си.

"Те потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват...Скъпи приятели, няма да стигнем до там", заяви държавният глава.

По-рано френският президент Еманюел Макрон изрази надежда, че конфликтите в света ще спрат по време на Олимпиадата в Париж. Той отбеляза, че ще положи всички усилия за реализиране на тази идея, в което ще му помагат международни партньори, включително китайският лидер Си Дзинпин, припомнят руските медии.

Путин обаче говори и за сътрудничеството си с Китай в областта на спорта. "Нашето взаимодействие тук само увеличава възможностите ни, а това е важно във високопроизводителния спорт, важно е и на ниво физическа култура и масов спорт", каза Путин. Държавният глава отбеляза още, че Русия и Китай са големи спортни сили.

Руският лидер бе на посещение в Китай по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между държавите. След преговорите с китайския президент Си Цзинпин Путин каза, че една от основните теми на закритата им среща е била развитието на всестранното сътрудничество между страните.

Украинският президент Володимир Зеленски също отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за примирие във войната Украйна-Русия по време на Летните олимпийски игри в Париж.

"Русия ще използва всяко спиране на военните действия, за да увеличи военното си предимство, каза Зеленски в интервю за агенция Франс прес. "Нека бъдем честни… Еманюел, не го вярвам", каза Зеленски пред AFP. "Кой може да гарантира, че Русия няма да използва това време, за да вкара своите сили на наша територия?" попита той. "Ние сме против всяко примирие, което е в полза на врага", каза Зеленски.

В интервюто си за AFP Зеленски обеща да продължи да се бие с руската армия. "Първо, ние не вярваме на Путин", каза той.

В края на февруари 2022 г. много спортни организации забраниха на руснаците да участват в състезания по препоръка на Международния олимпийски комитет. По-късно някои от ограниченията бяха премахнати и редица спортисти получиха правото да участват в турнири в неутрален статут.

Дори на руските журналисти ще е забранено да използват символите на страната на Олимпийските игри в Париж. "Медийният персонал подлежи на същите изисквания като неутралните спортисти", каза говорител на МОК.

Руснаците и беларусите ще могат да участват в игрите през 2024 г., които ще се проведат от 26 юли до 11 август, като индивидуални неутрални спортисти. Спортисти, които подкрепят войната в Украйна, няма да бъдат допуснати до участие в турнира. Освен това в Париж няма да има представители на колективните спортове на двете страни.

Руснаци и беларуси ще могат да присъстват на церемонията по откриването на Олимпиадата. На тях обаче им е забранено да участват в Парада на нациите.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Шаши "На игрите в Берлин, Хитлер не е забранил нищо." На игрите в Берлин Хитлер още не е бил нападнал когото и да било. Всъщност, той ги е използвал като част от пропагандата си. Да ви напомня за някого? Една държава, която специфично организира Олимпийски игри и Световно първоенство с ЕДИНСТВЕНАТА цел да прикрие плановете си или да смекчи реакцията срещу това, което прави. Мдаа, паралелите между режима на Хитлер и този на Путин са СТРЯСКАЩИ. Те са едно и също.
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 141 "настоявам за всеобщ бойкот" Руските спортисти не са съглсни с настояванията ти, може би защото, за разлика от теб, те имат какво да губят, ако се нагажират във фашистка пропаганда. Не разбрахте ли, похабявайте СОБСТВЕНИЯ си живот и перспективи, престанете да го правите с чуждите. Хората не са глупави, независимо какво твърдите или си мислите.
143
1
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 3 месеца
На игрите в Берлин, Хитлер не е забранил нищо. Забраните започнаха по-късно. Олимпиадата в Москва беше отговор на забраната. От Олимпиада стана политическо мероприятие.
142
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сички лозунги ли си написаате бе демокрадлите ? Да не сте изтървали някой и да ви се карат ?
141
1
 
2
 
! Отговори
до 141 преди 3 месеца
И преди отново да извъртиш думите ми, настоявам за всеобщ бойкот докато МОК започне да прилага еднакви стандарти за всички държави-участнички в мероприятието, както неведнъж вече заявих, но поради неясни за мен причини, ТИ продължаваш да ми обясняваш какво съм бил имал предвид сякаш знаеш по-добре от мен самия :D
140
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Напротив, ти каза, че руски спортисти не трябва да участват, ако не им е позволено да се състезават под руски флаг"---------------Дай цитат, в който използвам тези думи. Искам да видя къде съм написал че "руските спортисти не трябва да участват ако не им се позволи да участват под руски флаг". Мисля, че вече ти обясних, че настоявам за всеобщ бойкот, (което предполага липсата на уточнения). И така за трети път призовавам за отговор на въпроса ми относно неутрален флаг за французите.
139
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 139 "че не съм против участието на руски спортисти" Напротив, ти каза, че руски спортисти не трябва да участват, ако не им е позволено да се състезават под руски флаг. МОК, аз и самите руски спортисти не са съгласни с теб. Въпроса ти е неподготвен и може да бъде елиминиран само с две изречения, затова се надявам да не настояваш.
138
3
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
Те руснаците и да участват на олимпийските игри нищо друго няма да направят освен половината пак да ги изпохващат с допинг от евтиния:):)?)
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"първоначално се опита да кажеш, че не си твърдял, че руските спортисти не трябвало да участват ако не им позволели да се състезават под руски флаг. След като те цитирах, и реалността те опровергава"------------------------Напротив, разсеях всякакви съмнения като ти обясних като на бавноразвиващ, какъвто доказа че си, че не съм против участието на руски спортисти, и че за френските спортисти трябва да важат същите условия за неутрален флаг. И отново заобиколи въпроса ми ахахах
136
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 136 "Кви олимпииски игри,няма как да си олимпииски шампион,след като избираш кои може и кои не може да учасва в едно състезание." Никой нищо не "избира". Руските спортисти могат да участват на Олимпиадата.
135
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 133 Смушенията са при теб и са видни от това, че първоначално се опита да кажеш, че не си твърдял, че руските спортисти не трябвало да участват ако не им позволели да се състезават под руски флаг. След като те цитирах, и реалността те опровергава (те мислят да участват" се "прехвърли" на друга опорка, а впоследствие даже се върна към оригиналното си твърдение, че не трябва да участват. Това е какво се случи. Приказките ти не заместват реалността.
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кви олимпииски игри,няма как да си олимпииски шампион,след като избираш кои може и кои не може да учасва в едно състезание.Съжалявам но олимпииското ви злато не струва и едно евро,без достоен противник.Предлагам другата олимпиада да забраните и на бегачите от Ямаика да се състезават-тогава и куците кобили ще станат шампиони
133
1
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
Не е зле за Събота вечер да гледаш руски исторически канали:):):)
132
0
 
4
 
! Отговори
Мачкай преди 3 месеца
Вова! Макарона е сварен! Запада ошашарен! ЕС разпаднат! НАТО унижено! Германия пред икономически колапс! България от грешната страна! Мачкай Вова!!!
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Пак ще ти повторя, защото явно е проблем за теб: тук дискусията е трябва ли да участват руските спортисти, ако не им позволят да е под руски флаг."-------------Явно смущенията се случват някъде в зоната на мозъка ти, отговаряща за интерпретирането на постъшващата информация. Затова ще ти задам въпроса, който заобикаляш отдалеч за да прескочим дефектиралата зона- трябва ли на френските спортисти да им се забрани участието под френски флаг заради събитията в Нова Каледония?
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 127 Щото Ботокса е ментално джудже - с други думи, страхливец без капка достойнство. Зеленски е точно обратното - ментален и морален исполин. Затова за единия се "лепи" думата а за другия изглежда абсурдно.
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Гледахте ли снощи Световното шоу Усик-Фюри като нормалните хора или гледахте руски телеграм канали?"..............Аз лично гледах исторически канал. Нямам потребност да гледам набеден "спорт" в който двама празноглавци си млатят *** кратуни.
128
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 126 Пак ще ти повторя, защото явно е проблем за теб: тук дискусията е трябва ли да участват руските спортисти, ако не им позволят да е под руски флаг. Според теб - НЕ, според МОК, мен и самите руски спортисти - ДА. Те са го потвърдили като са заявили участие. Разликата в мнението е, че ти се занимаваш с пропаганда, и не ти пука за самите спортисти, за техния труд и ниво, затова ти е лесно просто да ги "рендосаш" за пропагандните цели на руския фашистки режим.
127
5
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
Добрутро ранобудни ***!Гледахте ли снощи Световното шоу Усик-Фюри като нормалните хора или гледахте руски телеграм канали?:):):)А с Часов Яр какво става последно?Великата Червена Армия превзе ли го тва село най после или още се мъчи от два месеца насам?:):):)
126
0
 
6
 
! Отговори
до 126 преди 3 месеца
Аз се придържам плътно към темата- щом на руските спортисти им е забранено да се състезават под руски флаг заради войната в Украйна, значи и на френските спортисти трябва да им се забрани заради действията на френската армия в Нова Каледония. Или това или не трябва да се намесва политиката. Когато се бойкотира подобно събитие се дава възможност за достигане на соломоново решение. Толкова е просто, като теб.