Близък до Кремъл: Русия да обмисли демонстративна ядрена експлозия

Целта била да сплаши Запада
Обновена: 30 май 2024 18:47 | 30 май 2024 17:52, Стела Стоянова
130
Близък до Кремъл: Русия да обмисли демонстративна ядрена експлозия
Снимка БГНЕС, архив

Високопоставен член на руски мозъчен тръст, чиито идеи понякога се превръщат в държавна политика, предложи Москва да обмисли "демонстративна" ядрена експлозия, за да сплаши Запада и да го накара да не позволи на Украйна да използва оръжията му срещу цели в Русия.

Предложението на Дмитрий Суслов, член на базирания в Москва Съвет за външна и отбранителна политика, бе публикувано ден след като президентът Владимир Путин предупреди Запада, че членовете на НАТО в Европа си играят с огъня, като предлагат да се разреши на Киев да използва западни оръжия за удари дълбоко на територията на Русия и каза, че това би предизвикало световен конфликт, предаде БТА.

Украинското ръководство твърди, че е необходимо да има възможност да нанася удари по руските сили и военни цели в Русия със западни ракети с голям обсег, за да може да се отбранява и да осуетява въздушни и ракетни удари и атаки с дронове. Тази гледна точка спечели известна подкрепа сред някои западни страни, но засега няма подкрепата на Вашингтон.

Русия, която притежава най-големия ядрен арсенал в света, предупреди, че ще разглежда подобна стъпка като сериозна ескалация, която би въвлякла НАТО и съответните страни в директен конфликт с Москва, а това ще повиши риска от ядрена война.

Путин е отправял похвали към мозъчния тръст Съвет за външна и отбранителна политика и по думите му властите понякога възприемат политическите му идеи.

Суслов заяви, че Русия трябва да действа, за да разубеди Запада да не пресича една червена линия. "За да бъде потвърдена сериозността на намеренията на Русия и да убедим нашите противници в готовността на Москва ескалира, си струва да обмислим демонстративна (т. е. не бойна) ядрена експлозия", написа той в бизнес списанието "Профил".

"Да се надяваме, че политическият и психологическият ефект на ядрения облак, който ще бъде излъчен на живо от всички телевизии по света, ще напомни на западните политици за единственото нещо, което предотвратява войни между великите сили от 1945 г. и което те като цяло са загубили – страхът от ядрена война".

Суслов е поредният руски експерт в сферата на сигурността и депутат, според когото Москва трябва да извърши изпитание на ядрена бомба с цел сплашване на фона на войната в Украйна, което подхранва опасенията на западните експерти по сигурността, че Русия може да се приближава все по-близо до подобно изпитание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: русияядрена експлозия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Над Москва да изсипят няколко чувала долари и са до там....
91
2
 
9
 
! Отговори
До 87 преди 3 месеца
Дано да съм фантазьор, а не лош пророк. Знаем си стоката добре, снимат премиера ни по долни ***, на други им подслушват мислите, третия играещ го на лепило за спойката му се разпиля мозъка по гората, бившия главен прокурор се опитаха да го взpивят (инсценирано или не), в нашата държава се води вoйна, вероятно вoйна м/у чужди посoлства.
90
3
 
3
 
! Отговори
До до асиметрчно преди 3 месеца
Ще се намери..... Мислиш ли, че когато 1994 са го предавали, нищо не е останало?
89
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 96. Еми начи световният мир няма да го бъде.
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До И на мен ми е -- Със Щатите ли е свършено ?
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 92. дубре. много си умян.
86
5
 
5
 
! Отговори
И на мен ми е -- преди 3 месеца
Аз какво пиша то какво излезе... Щатите ги предупредиха че направят ли подобен удар със тях е свършено ...
85
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако Русия детонира атомна бомба на своя територия, това донякъде може да се тълкува като нападение срещу бъдеща територия на НАТО, каквато скоро ще бъде. Опитват се да я заразят с радиация, за да не може да се ползва след разделянето на Русия.
84
4
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
Зозито е педъълетка от БХК . Агитатор от София Прайд
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До И на мен ми е -- 88. Кви да имат ? Квито и другите.
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Асен от Асеновград 86. С коя врачка си хортувахте и гледахте на кафе ?
81
1
 
7
 
! Отговори
И на мен ми е -- преди 3 месеца
---интересно ! Нека пробват ! Щвършено ей не е майтап ! Никой не знае какви оръжия имат щатите това е най- големия военно-промишлен комплекс ,огромрн е учени,учени ,милиарди ,милиарди....
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 81. Бе намали ги тия фантазии бе
79
2
 
12
 
! Отговори
Асен от Асеновград преди 3 месеца
Руzките морбили начело с джуджето-убиец съвсем са се отчаяли. Скоро наглото кремълско диктаторче ще се озове в същата килия, в която бяха последните дни на Навални.
78
4
 
2
 
! Отговори
Tенгри кан преди 3 месеца
До Зозо до 64Да бе, немам нищо против, ку искаш бъди и марсианец, само искам да каа, чи Путин ша помогне за тва;)))
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Асиметрично 82. С кво ?
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Зозо 79. Май ти се скапа мозъка а ? Много бърже дааш фира.
75
3
 
4
 
! Отговори
Асиметрично преди 3 месеца
Според мен, ако има опасност Киев да падне, украинците може да нанесат ядрен удар! И ще го направят! Имат право!
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали разбирате как бързо се потушават такива конфликти. Трябва да стане голям сакатлък. Как свърши ВСВ? С много изпарили се невинни. Само да не решат да сътворят сакатлъка на трета територия под предтекст - виждате ли до какво води неизползването на нашето сигурно и безопасно ядрено гориво и санкциите, които сами си налагате. Надявам се службите да не спят и да проверяват до 9-то коляно всеки влизащ и излизащ или живеещ в територията на град Козлодуй.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 78. Верну ли е тей ? Де измиргат масово и било ухаело по-конкретизирано ?