Танковете Abrams от САЩ са толкова зле, че са превърнали украинците в мишена

Те нямат достатъчно добра броня, която да защити войниците
30 май 2024 07:00, Нели Христова
382
Танковете Abrams от САЩ са толкова зле, че са превърнали украинците в мишена
Снимка: БГНЕС

Украински войници, работещи върху доставените от САЩ танкове Abrams, разказаха на CNN за редица слабости и недостатъци на бронираните превозни средства, поставяйки под съмнение тяхната полезност на непрекъснато променящите се фронтови линии на войната. Дарението беше обявено от президента на САЩ Джо Байдън като доказателство за "трайния и непоколебим ангажимент на Съединените щати към Украйна".

Журналистите на CNN бяха първите репортери, които видяха M1 Abrams в Украйна, на място в източната част на страната, където се виждаха около шест превозни средства, скрити в зеленината.

Екипажите, обучени в Германия, казаха, че превозните средства - основният боен танк на американската армия на стойност 10 милиона долара, използван в Ирак срещу силите на Саддам Хюсеин и бунтовниците - нямат броня, която може да спре съвременните оръжия.

"Бронята му не е достатъчна за този момент", твърди един от членовете на екипажа с позивна Жокер. "Тя не защитава екипажа. Всъщност днес това е войната на дроновете. Така че сега, когато танкът се покаже, те винаги се опитват да го ударят."

Неговият колега Днепър добави, че те са "мишена номер едно".

"Без защита екипажът не оцелява на бойното поле", казва той.

Екипажът показа на CNN своите опити да прикрепят активна броня към един повреден танк. Те са използвали плочи от пластичен експлозив, които, когато бъдат ударени от куршум, детонират и осигуряват защитен контравзрив.

Всичките 31 Abrams, изпратени в Украйна, са близо до фронтовата линия на изток, според служители в 47-ма механизирана бригада, които са ги получили. Украинското искане за Abrams, сложни и тежки танкове, предизвика сериозен дебат в началото на 2023 г., тъй като американското превозно средство има сложна верига за доставки. Някои версии дори работят с реактивно гориво.

Представители на Пентагона казаха през април, че Abrams са били изтеглени от фронтовата линия поради заплахата от руски атакуващи дронове, въпреки че 47-ма каза, че някои все още са в действие, въпреки недостатъците, които са се материализирали.

Голяма част от украинската фронтова линия сега е доминирана от използването на самоунищожаващи се атакуващи дронове, малки и точни устройства, които могат да нападнат пехота и дори да причинят значителни щети на танковете. Появата на тези така наречени дронове за виждане от първо лице (FPV), управлявани от войници, носещи очила за игри, промени характера на войната, ограничавайки движението и въвеждайки нов елемент на уязвимост на бронираните превозни средства.

Този украински екипаж научил за ограниченията на Abrams по трудния начин, в ожесточени битки около град Авдиевка, който Русия най-накрая пое контрола през февруари. Един от водачите е загубил крак при пробиване на бронята. И все пак не само иновациите пречат на танковете — те изглежда имат и технически проблеми.

Единият танк, паркирано под дърво, беше почти неподвижно по време на посещението на CNN поради проблем с двигателя, казва екипът, въпреки че превозното средство току-що е било изпратено от Полша. Те също се оплакват, че при дъжд или мъгла кондензът може да изпържи електрониката в автомобила.

Боеприпасите също са проблем
, както навсякъде по украинската фронтова линия. Те казват, че изглежда имат грешен тип за битката, в която са.

"Това, което имаме, е повече за директни битки танк срещу танк, което се случва много рядко", казна Жокера. "Много по-често работим като артилерия. Трябва да разглобите дърворезба или сграда. Имахме случай, когато изстреляхме 17 патрона в къща и тя все още стоеше."

Слабата работа на танка беше подигравана от руски анализатори, наричайки ги "празни тенекии". Един модел беше заловен от руските сили и, повреден, парадира на Червения площад.

Украинският екипаж изрази разочарование, че танковете са създадени за стила на война на НАТО, при който въздушните сили и артилерията подготвят бойното поле преди танковете и пехотата да настъпят. Киев отдавна се оплаква от липсата на артилерия и въздушна мощ.

"Те никога не биха го направили", казва Жокерът за войниците на НАТО, които предприемат същия напредък, който правят без въздушна подкрепа. Той превключи на английски, за да имитира войник от НАТО: "Извикайте авиацията, извикайте артилерията", преструва се той. "Ние нямаме авиация и артилерия. И това е проблемът."

Говорител на украинското министерство на отбраната каза пред CNN, че "Украйна сега тества и подобрява оборудване, което първоначално не е било подготвено за нашата война".

"Молим всички страни да ни подкрепят с оборудване с всякакво ниво на технически капацитет. Ние използваме всичко това съответно", добави говорителят.

Решението на Байдън да достави Abrams дойде, след като европейските съюзници обещаха да ги изпратят собствени бойни танкове в началото на 2023 г. преди неуспешната лятна контраофанзива на Украйна миналата година, стъпка, която беше смятана за немислима месеци по-рано.

Съюзниците на Киев бавно преглътнаха червените линии на оборудването, което някога отказаха да доставят. F-16 може да пристигнат в Украйна през следващите месеци. Олександър Сирски, военният командващ на Украйна, в понеделник каза, че е подписал първоначални документи, за да позволи на Франция да изпрати военни инструктори в страната, за да се опитат да решат спешния проблем с работната сила на фронтовата линия. Министерството на отбраната на Франция отказа да потвърди плана, но каза, че той, както и други идеи, са били обсъждани отдавна. Този ход ще отбележи значителна ескалация на участието на Запада във войната, която вече е трета година.

По-късно украинското министерство на отбраната изглежда намали тези очаквания, като каза в изявление за CNN, че е "започнало вътрешна документация, за да продължи напред, когато решението бъде взето".

За екипажа на Abrams всяко забавяне на оборудването или помощта струва живота на приятели. "Имам само един въпрос“, каза Джокер относно помощта на САЩ. „Защо това отнема толкова време и (идва) частично? Губим време. Това е смърт за нас."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
2
 
4
 
! Отговори
Аполлон Вангелов преди 3 месеца
ЗАТОВА ВЕЛИКА ГЪРЦИЯ НИКОГА НЕ ВЗЕ ТАНКОВЕ АИБРАМОС ОТ САЩ, А САЩ НИ ДАВАХА 200 ТАНКА БЕЗПЛАТНО -- И ТО МОДЕРНАТА ВЕРСИЯ....НО РАБОТАТА Е ЧЕ ХАРЧААТ 100 ЛИТРА ДИЗЕЛ ЗА 100 КМ, И ОЩЕ ТОЛКОВА 100 ЛИТРА МАШИННО МАСЛО ЗА АМЕРИКАНСКИЯ СКАПАНН ДВИГАТЕЛ... А И СА МНОГО ТЕЖКИ = 80 ТОНА..А ЛЕО 2 Е 64 ТОНА .
312
8
 
3
 
! Отговори
Ироничен преди 3 месеца
До Горд Българин В казарма не си ходил ти. Ходил си на "чорбалък": малко гърч за забавление на старшинките плюс солидна доза ядене на чорба докато ти набиват съветска пропаганда. И до ден днешен руските петоколонници са така: чакат руснака да им сипе чорба, та да имат какво да ядат, докато лежат и ни обясняват колко е "велика" съветската техника.
311
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами руските *** тогава да влизат направо с ладите и москвичите и да я превземат таз държава, веднъж завинаги :)))))
310
1
 
7
 
! Отговори
-10 преди 3 месеца
***, Христова, ако ще пускаш чужди статии прекарани през гугъл транслейт, най-добре дай линка да си я прочетем сами, по-разбираемо ще е. От теб полза няма!
309
5
 
2
 
! Отговори
Инж+ преди 3 месеца
Нали щото руските танкове от Соц-а са "безсмъртни"??? Въобще РККА е непобедима!!! СМЕХ!!!
308
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ахахахаха, великият непобедим американски трошляк! Лоша работа. Сега вече продажбите на американски оръжия по света рязко ще се сринат. За Боингите вече всички знаем какво е положението, а онзи ден в Тексас паднал поредният Ф-35, докато прелитал от пистата на завода-производител до местоназначението си. Много им падна рейтингът на хамериканците!
307
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абрамса е чудесен танк и има 2 ключови предимства! Първо добре гори, второ струва милиони и ЕС плаща на САЩ за играчките! Според ураинците АБрамс на бойното поле изкарва най много 2 часа, в момента в който го засекат всички го обстрелват - първо е лесна мишена, второ дават бонус на този, който го е унищожил! Екипажите на Абрамс наричат Смъртниците на Байдън!
306
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейки издишайте, моля ви, ще се пръснете! :) За руската космическа програма Т72/90 за извеждане в ниска околоземна орбита, няма ли да кажете нещо? Имате над 3000 успешни изтрелвания, похвалете се, не се срамувайте! ;)
305
1
 
23
 
! Отговори
Калин Стоянов ГЕРБ преди 3 месеца
Партия ГЕРБ закупи 6 чертежа на американски самолети и плати 3 мрлд. долара на САЩ! Партия ГЕРБ непрестанно мисли как да налее пари във фалиралата каца САЩ. Аз съм неадекватен, ама съм министър на мвр!
304
3
 
0
 
! Отговори
Терперете преди 3 месеца
Метър стомана . Непробиваема броня ще е новия танк бай данс м 2 м3а
303
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
302 - А УКРИТЕ СИ ВЪРНАХА КРИМ ПРЕДИ ДЕСЕТ ГОДИНИ А И ПРЕДИ ТОВА.
302
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чеки да видиш пък F16които до сега са се били с неграмотници и селскостопански самолети
301
3
 
18
 
! Отговори
Рендето преди 3 месеца
Хубави са си американските танкове, бе, я що метал и жици има по тях... -)))))
300
3
 
16
 
! Отговори
Горд Българин преди 3 месеца
До ироничен Не си прочел. За това ти казах малко да се пообразоваш. Където и да отидат украинците просят за руска техника защото е пригодена за водене на война, а не за продажба. Личи ти че не си ходил в казармата, щеше да знаеш много неща за оръжията. Всичките признават че руския танк Т 72 е най добър, да не говорим каква е себейноста на руски танк и натовски.
299
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква мишена, като 2-рата армия в света взе Киев за 3 дни още по-по-миналата зима. Или беше по-по-по-миналата...?
298
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До VladTepesима ли до сега автоматично зареждане без снарядите да стоят при екипажът. това е основният проблем на руските танкове -екипажът седи върху 50 снаряда.-дори малък пробив ,малък пожар и всички умират след мощен взрив на боеприпасите. Освен това повреда в зареждащият механизъм води до танк който не може да стреля. Нещо толкова полезно колкото изгоряла крушка.
297
2
 
20
 
! Отговори
Хи хи преди 3 месеца
Пробутали са на урките старото си желязо, за милиарди долари !
296
5
 
9
 
! Отговори
Костя преди 3 месеца
Мъка мъка поредното курито Тунец, утонуло возле Криму! Мама не гарюй!Все идет по плану, но Черноморския Флот на многоходовия, се превръща в подводен дънен флот.
295
3
 
8
 
! Отговори
VladTepes преди 3 месеца
Ръчното зареждане е отживелица, нормалните танкове отдавна имат автоматично и така се постига висока скорострелност.
294
6
 
5
 
! Отговори
Ироничен преди 3 месеца
До Боби "А колко руски танка пак не се знае" Тоест, нямаш представа каква е "смъртността" сред руските танкове. Тогава къде си тръгнал да правиш сравнения? Впрочем , явно нямаш абсолютно никаква представа от оръжие, щом мислиш, че един ИЗГОРЯЛ танк може да се "ремонтира". Вече разбрахме, че отчаянието ти е пълно щом говориш, че камионните били "оръжие". За БТРите така и не даде източник, значи и там въздух под налягане.